BAŞAĞRISINI HAFİFE ALMAYIN

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Migren tüm dünyada en çok görülen beyin hastalıkları arasında başı çekiyor. Migrende yaşanan başağrısına bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarının kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürdüğü uzmanlar tarafından belirtiliyor. 22 Temmuz Dünya Beyin Günü’nün ana teması bu yıl Dünya Nöroloji Federasyonu ve Dünya Başağrısı Cemiyeti tarafından migren olarak belirlendi. Türkiye’de de Türk Nöroloji Derneği ve Türk Algoloji Derneği tarafından ortak olarak ilk kez aynı mesajlarla 50 merkezde migren ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bu 50 merkez arasında yeralan  Özel Sevgi Hastanesi’nde migren hastalığı ile ilgili detaylı bilgiyi Nöroloji Uzmanı Dr. Nilgün Özbal aktardı.

Migrenin tüm dünyada en belirgin beyin hastalığı olduğuna dikkat çeken Özbal, “Migren, dünyada ağrıya bağlı olarak yarattığı yaşam kalitesi düşüşü nedeniyle  engellilik yaratan ancak yaşamı tehdit etmeyen en önemli 6. hastalık olarak kabul edilmektedir” diye konuştu. Migrenin kronik olarak geliştiğini ve bu durumun Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık içerisinde olduğunu bildiren Uzm. Dr. Nilgün Özbal sözlerine şöyle devam etti:

“Migrendeki başağrıları saatlerce bazen günlerce sürebilir. Ataklar şeklinde olan bu özellikteki başağrılarını migren olarak nitelendiriyoruz. Bu türden ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebilir. Hastalar çoğunlukla ışıktan, sesten ve kokudan rahatsız olurlar.Migren ağrıları nedeniyle hastalar, çalışamaz ve sosyal aktivitelerini yapamaz duruma gelebilirler. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, işgücü ve işgünü kaybına neden olan migren dünyada her 7 kişiden birinde ülkemizde her 6 kişiden birinde görülen bir hastalık. Açlık, stres, uykusuzluk, aşırıuyku, lodos, kadınlarda mensturasyon gibi nedenler migren ataklarını tetikler. Çocuklarda da migren başağrıları olabilir.  Bu ağrılar çocukların okul aktivitelerini engelleyebilir.”

 

Tedavi ile kaliteli bir yaşam sürülmesi mümkün

Hastaların yaşam biçimlerindeki bazı düzenlemeler ve tedavi ile migren ataklarının kontrol altına alınabileceğini belirten Dr. Nilgün Özbal, “Migren hastalarına  önleyici tedavilerle daha kaliteli bir yaşam sağlanabilir. Tıbbi, bazı girişimsel ve davranışsal tedaviler etkili olurken, hacamat veya migren cerrahisi gibi yöntemlerin bugün tedavide etkinliğinin kanıtı bulunmamaktadır. Başağrısının hafife alınmaması gerekiyor” dedi.  Özbal,  “Hastalar gerektiğinde bir nöroloji uzmanına başvurmayı ihmal etmemeliler” uyarısında bulundu. Bilgilendirme toplantısının ardından Özel Sevgi Hastanesi’nin lobisinde Dünya Beyin Günü nedeniyle bir kokteyl düzenlendi. Kokteyle hastanenin Nöroloji Uzmanları  Dr. Nilgün Özbal, Dr. Hande Biçkin Kestem, hekimler, hastane personeli ve hastalar katıldı.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BAŞAĞRISINI HAFİFE ALMAYIN
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!