BALIKESİR ORGAN VE DOKU BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü 2019 yılında organ ve doku bağışında 33 beyin ölümü ve buna bağlı 21 donör çıkarımı ve düzenlediği 3 Bin 669 organ bağış senediyle 2 ayrı kategoride Türkiye 1.’si oldu.

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası kapsamında Bursa Valiliği ev sahipliğinde, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleşen ödül törenine; Bursa Valisi Yakup Canbolat başta olmak üzere Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Bursa İl Sağlık  Müdürü Dr. Özcan Akan,  Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ile Çanakkale, Yalova, Bilecik İl Sağlık Müdürleri ve bağlı tesis yöneticileri ile illerin organ ve doku nakil koordinatörlüklerinde görevli sorumlu ve çalışanlar katıldı.

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi “Donör Çıkarımı 1.liği” ile 2019 yılında 33 Beyin Ölümü tespiti yaparak, 21 Donör çıkarmış ve 2018 yılından sonra 2019 yılında da kadavra donör çıkarımında Türkiye 1.’si oldu. Öte yandan, Balıkesir Devlet Hastanesi de “Organ Bağış Senedi Sayısı 1.liği’ ile; Düzenlemiş olduğu 3 Bin 669 organ bağış senedi ile Türkiye 1.’liğini korudu.

 

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Organ ve Doku bağışında alınan Türkiye birincilikleriyle ilgili olarak Atatürk Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Adil Ozan Gökuç ve Balıkesir devlet Hastanesi Başhekimi  ile ekiplerini kutladı. İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, “Organ ve doku nakli bekleyenler listesine her yıl 4 bin kişi eklenirken yine her yıl 2 bin kişi ise uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir” dedi.

 

Organ ve Doku Nakli işleminin tüm dünyada kabul görmüş bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Fevzi Yavuzyılmaz, “Günümüzde nakillerin olumlu sonuçları mevcuttur. Bu gelişmelere rağmen, Ülkemizde; 2019 yılında 22 Bin 988 hasta böbrek nakli olmak için beklerken 3176 kişi böbrek nakli olmuş, 2 bin 288 hasta karaciğer nakli olmak için beklerken 1.481 kişi karaciğer nakli olmuş ve 1.144 hasta kalp nakli olmak için beklerken 72 kişi kalp nakli olabilmiştir”  dedi.

 

İl sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, hasta bireylere organ nakli ile ikinci bir yaşam şansı tanınabilmesinin ancak bağışlanacak organlar ile mümkün olabileceğinin altını çizdi. Balıkesir7de şu ana kadar 56 beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten Yavuzyılmaz, “Söz konusu nakiller için organlar; canlı ve kadavra donörlerden sağlanmaktadır. Sağlık çalışanları olarak amacımız, canlıdan nakilleri azaltarak, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ ve doku naklinin yapılabilmesini sağlamaktır. Balıkesir ili olarak 2019 yılında bu güne kadar hastanelerimizde 56 beyin ölümü tespiti yapılmış, bu kişilerden 28‘inin aileleri tarafından organları bağışlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; İlimiz Balıkesir Devlet Hastanesi 2015 yılında 28 Beyin Ölümü Tespiti ve 12 Donör çıkarımı ile kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olmuştur. İlimiz Atatürk Şehir Hastanesi 2018 yılında 33 Beyin Ölümü tespiti yaparak 24 Donör çıkarmış ve kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olmuştur. Yine Atatürk Şehir Hastanemiz 2019 yılında 33 Beyin Ölümü tespiti yaparak 21 Donör çıkarmış ve 2018 yılından sonra 2019 yılında da kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olmuştur” dedi. .

Ayrıca; Bandırma Devlet Hastanesi 2015, 2016, 2017 yıllarında Beyin Ölümü Tespiti ve Kadavra Donör çıkarımında İlçe Devlet Hastaneleri arasında Türkiye 1.’si oldu. Yine 2019 yılında bu güne kadar Balıkesir genelinde 4 Bin 718 organ bağış senedi düzenlenirken, bunun 3 Bin 669’unu Balıkesir Devlet Hastanesi düzenleyerek Türkiye 1.’si oldu.

 

İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, grgan bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ naklinin arttırılması için toplumun bilinçlenmesini sağlamanın, bu konuda çalışmalar yapmanın zorunlu hale geldiğini vurguladı. Toplum bilincinin çok önemli olduğunu kaydeden Yavuzyılmaz, şunları söyledi:
“Organ bağışı ve nakillerinin yapılabilmesi için, toplum bu konuda bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirmede sağlık çalışanlarına büyük bir görev düşmektedir. Organ nakli konusunda büyük gelişmelere neden olan en önemli aşamalardan biri kuşkusuz organ bağışıdır. Organ bağışı; kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. İlimiz genelinde bulunan tüm hastanelerde Organ Bağış Birimleri bulunmakta olup organ bağışı yapmak isteyen tüm vatandaşlarımız bu hastanelere ayrıca İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine giderek organ bağışında bulunabilirler. Organ Nakil Koordinatörlerimiz tarafından gerek kurulan stantlarla gerekse yapılan eğitimlerle organ bağışı hakkında bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda 2018 yılında ilimizde 4556 kişiye organ bağış senedi düzenlenmiştir. Balıkesir Devlet Hastanesi 2018 yılında düzenlemiş olduğu 3503 organ bağış senedi ile Türkiye Birincisi olmuştur. Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak organ bağışı ve organ nakli sayılarının artırılması öncelikli hedefimiz olup, yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Son olarak, ilimizin bu başarıya ulaşmasında emeği geçen tüm çalışanlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.”

 

Exit mobile version