Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Ulusal Kanser Haftası’nın her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanmasının önemine dikkat çekti.
Kanserin önlenebilir ve erken teşhis ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Keskin, ancak sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan bireyleri ve toplumu önemli ölçüde etkileyebileceğini vurguladı. Ulusal Kanser Haftası etkinliklerinin kanserle mücadelede büyük bir rol oynadığını dile getiren Keskin, kanserin gelişiminde çevresel faktörlerin %90, genetik faktörlerin ise %10 oranında etkili olduğunu açıkladı.
Tütün ve alkol tüketimi, obezite ve enfeksiyona maruziyet gibi çevresel risk faktörlerinin engellenmesiyle gelişmekte olan kanserlerin %30-%50 oranında önlenebileceğini belirten Keskin, erken teşhis ve tedavinin kanser mücadelesinde hayati önem taşıdığını vurguladı. Kanser türleri göz önüne alındığında erken teşhisin yaşam kalitesini artırıcı bir etki sağladığını ifade eden Keskin, kanserle mücadelede korunma ve erken teşhisin en önemli kontrol stratejisi olduğunu söyledi.
İl Sağlık Müdürü Keskin, kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, korunma, tarama ve erken tanının önemine değinerek, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla kadınlara meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kadın ile erkeklere kolorektal kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını ifade etti.
Keskin, tarama sonuçları pozitif ya da şüpheli çıkan kişilerin ileri tetkikler için teşhis merkezlerine yönlendirildiğini ve teşhis ve tedavi hizmetlerinin ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütüldüğünü belirtti.