Alzheimer hastalığında erken teşhis önemli!

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, Alzheimer hastalığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Alzheimer hastalığında erken teşhis önemli!

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, Alzheimer hastalığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Alzheimer’ın, beyin işlevlerini etkileyen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık olduğunu belirten Dr. Sandıkçı, özellikle 65 yaş üzeri bireylerde sık görüldüğünü ancak genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğini vurguladı. Sandıkçı, erken teşhisin tedavi sürecinde hayati öneme sahip olduğunu belirterek, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılabileceğine dikkat çekti.

Günlük Yaşamda Zorluklar Yaşanır

Alzheimer’ın en yaygın belirtisinin hafıza kaybı olduğunu dile getiren Dr. Sandıkçı, hastaların yakın geçmişteki olayları hatırlamakta zorlandığını söyledi. “Unutkanlıkla birlikte günlük rutin işleri yerine getirmede zorlanma, zaman ve mekan farkındalığının kaybı, kişileri tanımada güçlük gibi belirtiler de hastalığın ilerlediğinin göstergesidir,” diyen Sandıkçı, kişilik değişiklikleri, ajitasyon ve halüsinasyonların da hastalığın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabileceğini ekledi. Planlama, karar verme ve bir işi sürdürme gibi becerilerin kaybolması, hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyebilecek diğer belirtiler arasında yer alıyor.

Alzheimer Risk Faktörleri

Hastalığın kesin nedenleri bilinmese de genetik, yaşlanma, çevresel etmenler ve yaşam tarzının risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Dr. Sandıkçı, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara kullanımı ve zihinsel-fiziksel aktivite eksikliğinin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını ifade etti. Alzheimer hastalarının beyinlerinde beta amiloid plakları ve tau düğümleri adı verilen protein birikimlerinin hastalığın seyrinde kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Erken Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Alzheimer’ın şu an için kesin bir tedavisi olmadığını belirten Dr. Sandıkçı, ancak mevcut tedavi yöntemlerinin hastalığın ilerleyişini yavaşlattığını söyledi. “Erken teşhis, hastaların yaşam kalitesini artırmada büyük rol oynuyor. Semptomları hafifleten ilaçlar ve terapiler mevcut. Hastaların yakınları için de eğitim ve destek almak, bu süreci daha iyi yönetmelerine yardımcı olur,” dedi.

Alzheimer hastalığının ilerleyici bir yapıda olduğunu ve ileri evrelerde 24 saatlik bakım gerektirebileceğini hatırlatan Dr. Sandıkçı, bu zorlu süreçte bilinçli bir yaklaşımın ve düzenli bakımın hastaların yaşam kalitesini artırmada en büyük destek olduğunu ifade etti.

Exit mobile version