Ağız kokusunun altında solunum yolu enfeksiyonları yatabilir

Uzmanlar, kalıcı ağız kokusunun solunum yolu enfeksiyonları veya diğer sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Ağız kokusunun altında solunum yolu enfeksiyonları yatabilir

Uzmanlar, sabahları yaşanan ağız kokusunun yaygın bir durum olduğunu ve genellikle gece boyunca ağız içindeki bakteri dengesinin değişmesi nedeniyle meydana geldiğini belirtiyor.

Ancak, diş fırçalamak her zaman bu sorunu çözmüyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, kalıcı ağız kokusunun solunum yolu enfeksiyonları veya diğer sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Geceleri Ağız ve Yemek Borusu Florası Değişiyor

Dr. Rahimi, ağız kokusunun nedenini anlamak için kapsamlı bir muayenenin şart olduğunu vurgularken, “Geceleri ağız içindeki bakteri florası değişir ve sabahları ağız kokusu kaçınılmaz olur. Bu durum genellikle kan şekeri düşüklüğü ile de ilişkilidir. Kötü ağız kokusu, yemek borusu florasındaki değişikliklerle de bağlantılıdır,” diye ekledi.

Üst Solunum Yolu Sorunları da Etkili Olabilir

Dr. Rahimi, diş fırçalamanın ağız kokusunu tamamen gidermede yeterli olmadığını belirterek, “Tükürük salgısını artırmak için su içmek ve hafif bir şeyler yemek de önemlidir. Ancak koku geçmiyorsa, bu durum üst solunum yolu enfeksiyonları ya da mide sorunlarına işaret edebilir,” dedi.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusuna neden olabilecek hastalıkları sıralayan Dr. Rahimi, diş çürükleri, sinüzit, burun tıkanıklığı ve bademcik enfeksiyonlarının başta geldiğini belirtti. Ayrıca, yemek borusu ve mide kaynaklı sorunların da ağız kokusuna yol açabileceğini ekledi.

Kapsamlı Muayene Şart

Ağız kokusunu gidermek için diş ve ağız temizliğinin yanı sıra, gerekli tıbbi muayenelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Rahimi, sarımsak ve alkol gibi tetikleyicilere de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Exit mobile version