YÜCEL YILMAZ BAKANLIK GENELGESİNİ TAKMIYOR!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, haşereyle mücadele için kiralanan araç gereci protokolün tam kadro katıldığı bir törenle tanıttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, haşereyle mücadele konusunda yapılan çalışmaları anlatırken, ilçe belediyeleriyle protokol imzaladıklarını, onlara araç gereç desteği vereceklerini söyledi. Edip Uğur’un Başkanlığı döneminde bu çalışmaların tamamı Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyordu. Yücel Yılmaz, maliyetin yüksek olduğu iddiasıyla haşereyle mücadele işini ilçe belediyelerinin omuzlarına yükledi. Ancak ortada İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi var. Genelge, “haşere ve sivrisinekle mücadele işi Büyükşehir Belediyesi’ne aittir” diyor.

 

 

 

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin ilk Başkanı Edip Uğur, 2015 yılında başlattığı haşere ve sivrisinekle mücadele çalışmalarını tek elden yürüttü. Satın alınan ya da kiralanan araç, gereç ve ekipmanla il merkezi ve tüm ilçelerde haşereyle mücadele çalışmaları Büyükşehir Belediyesi’nin araçları ve personelince yapıldı. İlçe belediyelerinin kısıtlı kaynakları nedeniyle haşereyle mücadelede zorlanacakları gerçeğinden hareketle bu çalışmalar Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesiyle yürütüldü.

 

YÜCEL YILMAZ SORUMLULUĞU İLÇE BELEDİYELERİNE YÜKLÜYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Uğur’un ‘tek merkezli mücadele’ politikasının tam tersine, sorumluluğu ilçe belediyelerine yüklüyor. Araç gereç desteği vererek her ilçenin kendi sorumluluk alanında, kendi olanaklarıyla haşereyle mücadele çalışmalarını yürütmesini öngören Başkan Yılmaz, bu yöntemle maliyetin düştüğünü söylüyor. Yılmaz, önceki gün yeni araç gereçlerin tanıtıldığı törende şu mesajı vermişti:

“2019 Nisan ayından itibaren hep beraber Balıkesir’i nasıl kalkındıracakları düşüncesiyle yola çıktıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz “İnsanımıza daha huzurlu ortamlar nasıl sağlarız, bunları ilçe belediye başkanlarımız, ilçe belediye başkan yardımcılarımız ve idarecilerimizle beraber tartışıyoruz, konuşuyoruz. İnşallah bu sene sinekle, haşereyle mücadele vereceğiz, beraber hareket edeceğiz. 2015 yılında tüm şehri kapsayan haşereyle mücadele operasyonu başladı. Larva yerleri tespit edildi. Tek sıkıntı ilçe belediyelerinin burada devre dışı kalması oldu. Yani bir profesyonel ekip sahaya çıkıp Balıkesir merkezden yönetilen bir sistemle her yeri ilaçlıyordu. Bunun maliyeti de yüksek yerel yöneticilerin olaylara müdahalesi az olduğundan dolayı da gerçek sorunları çözmede belirli noktalarda geç kalınıyordu.”

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİ SORUMLULUĞU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE YÜKLÜYOR

Büyükşehir Belediyesi,  haşereyle mücadele konusunda ilçe belediyeleriyle yaptığı protokol ile sorumluluğu kendi üzerinden atıp ilçe belediyelerine veriyor. Böylece her ilçe belediyesi kendi bölgesinde, kendi olanaklarıyla haşereyle mücadele çalışmaları yapıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın 24 Mayıs 2017 tarihli ‘haşere ve vektörle mücadele’ genelgesinde, büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasında yaşanan görüş ayrılıkları ve ihtilaflara dikkat çekilerek, Antalya İdare Mahkemesi’nin 2006 yılında verdiği bir karara atıf yapılıyor. Genelgede. “ilgili mahkemenin kararında, çevre ve çevre sağlığının korunması amacıyla haşere ve sivrisinekle mücadele edilmesi işini, planlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlama görevinin büyükşehir belediyesine ait olduğu sonucuna ulaşılmıştır” deniliyor.

Bu durumda haşere ve sivrisinekle mücadele ve ilaçlama görevinin ilk kademe belediyelerine ait olduğu ve ilgili araç, gereç, malzeme, ilaç vb. alımların başlatılması istemine yönelik olarak tesis olunan dava konusunda hukuka uyarlık bulunmadığına dikkat çekilen genelgede, Danıştay 8. Dairesi’nin mahkeme kararını onadığı da vurgulanıyor.

 

HAŞEREYLE MÜCADELE İŞİ TEK ELDEN YÜRÜTÜLECEK

İçişleri Bakanlığı genelgesinde, haşereyle mücadele işinin tek elden yürütülmesi gerektiği şu ifadelerle hatırlatılıyor: “5216 sayılı kanun gereğince, büyükşehir belediyesi bulunan illerde, haşere ve vektör ile mücadeleyi tek elden yürütmek, mücadele için ayrılan kaynakların etkin ve verimli kullanımmasını sağlamak amacıyla ilaçlama hizmetlerinde temel görev ve sorumluluk büyükşehir belediyesinde olup, ilçe belediyeleri de ihtiyaç duymaları halinde bu hizmeti büyükşehir belediyeleri ile koordineli bir şekilde yapabileceklerdir.”

 

İLÇE BELEDİYELERİNİN KAYNAKLARI KISITLI

Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe belediyelerinin gelir kalemlerini teşkil eden çeşitli ve iş ve işlemler Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesine geçti. Bu nedenle ilçe belediyelerinin kaynaklarında önemli bir azalma söz konusu oldu. Haşereyle mücadele çalışmaları için yeterli kaynak, araç gereç ve personel olanağı bulunmayan ilçeler, Yücel Yılmaz’ın tasarruf tedbirleri arasında yer alan haşereyle mücadele işinde başlarının çaresine bakmak zorunda kaldı.

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın haşereyle mücadele çalışmaları kapsamında ilçe belediyeleriyle yaptıklarını açıkladığı protokole bazı ilçe belediyelerinin imza atmadığı öğrenildi. (POLİTİKA)

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
YÜCEL YILMAZ BAKANLIK GENELGESİNİ TAKMIYOR!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!