YEREL STRATEJİK HEDEF VE POPÜLİZM!

ENGİN ARICAN

 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın Bandırma’da bir otelin kafesinde gerçekleştirdiği kahvaltılı  basın toplantısına, Başkan Yılmaz’ın   bir brifing havasında gerçekleşen sunumunu dinliyorum..

Konu; büyükşehir, kurumsallaşması, işlerliği ve işlevi, ilçe belediyeleri ile ilişkileri, gerçekleşen ve gerçekleştirmeyi öngördüğü hizmet ve yatırımları..

Başkan Yılmaz’ın 2019 yerel seçimleri öncesi aday tanıtımında yaptığı konuşmayı ve Balıkesir’le ilgili sahip olduğu vizyonu ve proje-planlama açısından neleri öngördüğünü de ilgi ve merakla dinlediğimiz, günü anımsıyorum. Siyasi polemikten uzak, akılcı ve akıcı, video gösterimleriyle beslenen konuşması dikkat çekiciydi.

Balıkesir’in vizyonu ve Uğur dönemi..

Şimdi,kısa bir zaman yolculuğuna çıkıp, 2014 yerel seçimlerine Büyükşehir olarak giren Balıkesir’in ilk büyükşehir başkan adayı Edip Uğur’un, o günlerde öngördüğü Balıkesir vizyonu ve amaç ve hedeflerini özetle anımsayalım:

a-)Uğur: “Balıkesir 18 bin kilometrekare alanda kurulu bir şehir. Yarısı Güney Marmara, diğer yarısı ise Kuzey Ege’de ve 300 kilometre denize kıyısı var. Balıkesir, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla da dikkati çeken bir şehir. Balıkesirimizi bu zenginlikleri ile marka yapmak istiyoruz. 2014-2023 Stratejik Eylem Planı hazırladık. Balıkesir 2023’te Türkiye’nin ilk 10 ekonomisi arasına girecek. Şu anda Türkiye’nin 16. gelişmişlik seviyesinde bulunuyor. Balıkesir’i plakası gibi 10 numaralı il yapmak istiyoruz.”

b-) Uğur,bu amaç ve hedef doğrultusunda merkez de ve ilçelerde atılacak adımları ve gerçekleştirilecek hizmetleri,öngördükleri projeleri sıralayarak, Balıkesir’in coğrafi konumu, yer altı ve yerüstü kaynaklarıyla önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çekerek,kentsel ve bölgesel dinamiklerin harekete geçirilip,” Balıkesir’i bir bütün olarak ele alıp Marmara’sını Ege’sini geliştireceğiz. Bandırma bölgesinde düşündüğümüz OSB ve Liman Projesi, Marmara bölgesindeki Gönen’i, Manyas’ı, Erdek’i ve Marmara Adası’na katkı sağlayacak. Bandırma’ya gelecek sanayi Gönen’i de değerli hale getirecek. O zaman Gönen’in termali de marka olacak. Erdek de marka olacak.” diyerek,2023 hedefinde Bandırma merkezli yapılacak hizmet ve yatırımlarla Balıkesir olarak öngördükleri  ekonomik-sosyal gelişimde ilk 10’a girme konusunda Bandırma’ya özel bir önem vermiş ,başkanlığı döneminde de Tematik Park projesi,Bandırmaport ve Şirinçavuş mevkiinde kurulacak İhtisas OSB’nin kuruluşu ve yatırımlarına büyük önem vermişti..

Balıkesir vizyonu ve Kafaoğlu denemi..

Ayrıntılara girmiyorum.Şöyle oldu,böyle oldu ve sonuçta Edip Uğur,2017 yılı Ekim ayının son gününde hem partisinden hem de başkanlık görevinden istifa etti.

Yerine Balıkesir’in merkez ilçelerinden Altıeylül belediye başkanı Zekai Kafaoğlu, 2017 yılı Kasım ayının ilk günlerinde Büyükşehir Meclis kararında gerçekleşen oylamayla büyükşehir belediye başkanı oldu.

Aynı şekilde Başkan Kafaoğlu’nun Balıkesir vizyonu neydi ve Balıkesir için neleri öngörüyordu?

Başkan Kafaoğlu göreve geldikten sonra gerçekleştirdiği proje tanıtım toplantısında 1361 proje ile yola çıktıklarını,kavgalı eve kız verilmeyeceğini belirtip,’katılımcı belediyecilik’ adına projelerini halka soracaklarını vurgulayıp, Başkan Uğur döneminde  gündeme ne alınmış,hangi projeler öngörülmüş ise tam anlamıyla bir ‘U’ dönüşü yaparak,Bandırmaport,Şirinçavuş’ta kurulması düşünülen İhtisas OSB,Tematik Park Projeleri’ni ‘askıya alarak,”Yüksek gerilim güç laboratuvarı Türkiye’de tek Dünyada 9.Avrupa’da 3 Balıkesir’de ilk Bandırmaya yapılacak”diyerek ve bu sözünü Kapıdağ’ın Bandırma’ya bakan yüzünde toplu konut yapılacağı konusunda Bandırma’ya sözler verdi. Ancak, garip ve ilginçtir, zaten geçmiş yönetim döneminde başlatılmış Bandırma liman AVM önü ve  Bandırma Havalimanı önü kavşak düzenleme işine dönemlerinde  yapılacağı müjdesini vermeyi de unutmadı..!

Sonuçta, Kafaoğlu’nun büyükşehir başkanlığı döneminde ne Balıkesir, ne Bandırma 1361 projenin gerçekleştiğini göremeden,2019 yerel seçimlerinde başkan adaylığı da kabul edilmeyen Kafaoğlu’na ‘elveda’ diyerek, dönemin Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın(geç de olsa) büyükşehir başkan adaylığı ile tanıştı.(Basın camiasında, Kafaoğlu’nun özellikle okuduğu şiirlerle özel bir yeri vardı.Şiiri sevmek,yazmak bir başka şey ise, şiir okumak bambaşka bir şeydir.İroni yapmak gerekir ise, Kafaoğlu,yanlışlıkla olsa gerek,Erdoğan’ın yanında şiir okuma gibi bir yanlışa düştüğü için,aday gösterilmemiş olabilir..)

Neyse..

Başkan Yılmaz ile ilgili ,’geç de olsa’ ifadesini neden ve niçin kullandım..?

Çünkü,2017 yılı sonunda Başkan Uğur görevden alındığında, büyükşehir başkanlığına en yakın olan isim,dönemin Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dı. Yılmaz,hem kişilik hem de kafa olarak,bu göreve hazır ve en yakın isimdi.Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla,parti genel merkezinde de son anda ‘birileri’ devreye girerek,Kafaoğlu’nun büyükşehirde başkan adaylığı için önünü açmıştı..

Balıkesir vizyonu ve Yılmaz dönemi..

Evet,gelelim Başkan Yılmaz’a..Yücel Yılmaz’ın Balıkesir vizyonu ve öngördükleri ne idi?

`Şehir Tasavvuru ve Proje Tanıtım Toplantısı´nda Balıkesir’e yeni bir vizyon ve çehre kazandıracak olan projelerini açıklayan Yücel Yılmaz, “Balıkesir Kazanacak, Türkiye Kazanacak” sloganıyla 4 ana hedef, 10 strateji çerçevesinde 10 Yıldızlı Balıkesir” hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.

Devamla,Yılmaz, “Kuzeyin yıldızları Bandırma, Manyas, Susurluk, Gönen, Erdek, Balya sanayi ve teknoloji kimliğini üstlenecek. Körfez’in yıldızları Ayvalık, Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç turizm kimliğini üstlenecek. Güney’in yıldızları İvrindi, Savaştepe, Altıeylül, Karesi, Kepsut, Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey lojistik, tarım ve termal turizm kimliklerini üstlenecek.”dedi.

Yılmaz;”Balıkesir’e doğrudan 6.5 milyar TL’lik yatırım geleceğini söyleyen Yılmaz,” Ülke ölçeğindeki sanayiler Balıkesir’e kuruluyor. Bizim görevimiz yatırım yapacağım diyen her babayiğidi kucaklamak, sorunlarını çözmek ve bürokrasisini azaltmak olacak. Bandırma Kale Özel Endüstri Bölgesi kuruluyor. Savunma sanayi, havacılık ve medikal yatırımları Bandırma’da gerçekleşecek, Ülkemizin dışalımını azaltacak ana metal organize sanayi kuruluşunu bitirdi, yatırıma başlıyor, Bandırmamıza hayırlı olsun”dedi.

Evet,şimdi sorarak işimizin gereğini yapmak, yakın siyasi ve yerel yönetim tarihimizle ilgili söylemleri, yaşananları olgular ve olaylar ışığında sorgulamamız gerekiyor. Kimse alınganlık göstermemeli..

AK Parti’de yerel stratejik amaç ve hedef ne oldu!?

Ne oldu da Balıkesir AK Parti’nin vekil ve yerel yöneticilerinin başlangıçta belirlediği ve beyan ettikleri, Balıkesir’le ilgili vizyonundan, amaç ve hedeflerinden vazgeçti!?Balıkesir’le ilgili stratejik yol haritası neden ve niçin değişti!?Bu yerel strateji, kişilerin kaderine, kişilerin geliş-gidişlerine mi endeksli!?Başlangıçta belirlenmiş bu stratejik yol haritası eksik ya da yanlış ise, bunun özeleştirisi yapılarak,yeni stratejik yol haritası gerekçeleri ile ortaya kondu mu?Değişen, Başkan Erdoğan’ın ve AK Parti’nin 2023 hedefimi yoksa 2023 hedefine uygun olarak düzenlenen Balıkesir’in iller bazında ilk 10’a girme hedef ve amacı mıdır? Bu ve benzeri sorular çoğaltılabilir..

Balıkesir AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran ve yönetimi başta olmak üzere milletvekilleri ve Başkan Yılmaz, parti ve yerel yönetim açısından bu karmaşık görünen tarihsel süreci, kafa karışıklığını aydınlatmalıdır diye düşünüyorum.

Çünkü; AK Parti’nin Cumhuriyet tarihinde,Mustafa Kemal’liCHP’dönemi haricinde on yıllardır ulusal ve yerel açıdan  öngörülmeyen ve planlanamayan  vizyonunu, hedef ve amacını belirleme çabasını anlamlı ve değerli görüyorum.2023,2071 ulusal açıdan  devletin her alanda belli bir amaç ve hedefe nasıl kitlenmesi ve bu amaç ve hedef doğrultasında çabalarını bütünleştirmesi anlamını taşıyor ise,bu stratejik yol haritasının yerele adaptasyonuyla, belediyelerin yıllanmış ve köhnemiş ataletten sıyrılıp, silkelenerek  her alanda imkanlarını keşfedip, harekete geçirmesi ve kalkınmayı, refahı, üretimi gözetmesi ülkenin kaderiyle eş değer olarak görülmeli..

Esen kalın…

Exit mobile version