İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, İyi Parti Grubu adına Yerel Basının sorunlarının araştırması adına TBMM Başkanlığına önerge sundu. Basın İlan Kurumu’nun son dönemlerde aldığı kararların Yerel Basına çok büyük darbe vurduğunu savunan OK, ‘’Yerel Basın demokrasinin en can alıcı parçasıdır’’ dedi.
TBMM’ye önümüz hafta gelecek olan ‘’Yargı Reformu Paketi’’ içerisinde yerel basını yakından alakadar eden resmi ilanların kurumların internet sitesinde yayınlanacak olması, Yerel Basını yakından ilgilendirmekte. Yayın hayatlarına zor şartlar altında resmi ilan gelirleri ile devam etmeye çalışan yerel basın bu uygulama sonrası zor günler bekliyor. Konu hakkında İyi Parti Grubu adına 20 milletvekili imzası ile araştırma önergesi veren Balıkesir Milletvekili İsmail OK ‘’ Yerel basın demokratik toplumların vazgeçilmezidir’’ dedi.
Yerel Basının demokratik süreçlerin ilk basamağı olduğunu söyleyen OK ‘’ Çok sesli ve özgür bir basının demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesinde son derece önemli bir unsuru teşkil etmektedir. Yerel basının ulusal basınla paralel bir seyir takip ettiği göz önünde tutulursa, günümüzde oldukça zor günler geçirmekte olan yerel basın yayın kuruluşlarının sorunlarının belirlenmesi ve bunlara bir an önce uygun çözümler getirilmesi gerekmektedir’’ dedi.
HALK İLE MERKEZİ HÜKÜMETİN BAĞLARI KOPAR
Yerel basının halk ile merkezi hükümet ile bağlarını güçlendirdiğini söyleyen İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK ‘’ Osmanlı yönetim sisteminden kaynaklanan ve dönemin siyasi atmosferi nedeniyle belki de sayesinde ilk örneklerini vermeye başlayan yerel basında öncelikli olarak halkın merkezi yönetimle olan bağının güçlendirilmesi amacı güdülmüştür. Yerel basın ya da diğer adıyla Anadolu basını, günümüzde demokratik sürecin etkin bir parçası olduğu gibi, ekonomik açıdan ayakta kalmanın da mücadelesini vermektedir. Yerel gazetecilik geleneğinin etkili olduğu birkaç il dışında resmî ilan desteği almadan yayınlarına devam edebilecek gazete sayısı oldukça azdır. Yargı reformu paketi adı altında getirilmek istenen sistemde Yerel Basının kapısına kilit vurması demektir. Bu durum başta basın kuruluşlarımızın zararı gibi gözükse de halkımız ile merkezi hükümetinde bağlarını kopartacaktır. Buna izin vermeyeceğiz. Bu sorunların araştırılması adına bir önerge hazırladık ve 20 milletvekili arkadaşımla bunu meclis başkanlığımıza sundum. Ümit ediyorum bu konuyu daha fazla tartışılır hale getirerek, yerel basının sorunlarının çözülmesi adına anlamlı adımlar atılmış olur’’ dedi.
GENEL GEREKÇE
Basının temel görevi, insanların çevresinde olup bitenleri gözlemleyerek, toplumu ilgilendiren gelişmeleri okuyucuya anlaşılır çerçevede sunmaktır. Bu durum aslında insanların kendisini etkileme potansiyeli olan olayları bilme arzu ve ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Temelde il ve ilçeler olmak üzere, bölgesel konuları ele alan yerel basın, bilgilendirme görevini öncelikli olarak yerine getiren kitle iletişim araçlarıdır. Yerel basın, aynı zamanda demokratik süreçlerin ilk basamağı olan yerel yönetimlerin denetlenmesinde öncü sorumluluğa sahiptir. Dolayısıyla yerel basın, demokratik toplumlarda vazgeçilmez konumda bulunmaktadır.
Türkiye’de gazeteciliğin ilk örneklerinden olan yerel basın, 1860’larda yerel yönetimlerdeki değişiklik sonrası ortaya çıkmıştır. Osmanlı yönetim sisteminden kaynaklanan ve dönemin siyasi atmosferi nedeniyle belki de sayesinde ilk örneklerini vermeye başlayan yerel basında öncelikli olarak halkın merkezi yönetimle olan bağının güçlendirilmesi amacı güdülmüştür. Yerel basın ya da diğer adıyla Anadolu basını, günümüzde demokratik sürecin etkin bir parçası olamadığı gibi, ekonomik açıdan ayakta kalmanın mücadelesini vermektedir. Yerel gazetecilik geleneğinin etkili olduğu birkaç il dışında resmî ilan desteği almadan yayınlarına devam edebilecek gazete sayısı oldukça azdır. Yerel basın, ekonomik sorunların yanı sıra yetişmiş eleman, teknik altyapı, istihdam ve etik gibi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır.
Çok sesli ve özgür bir basının demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesinde son derece önemli bir unsuru teşkil ettiği düşünülürse ve yerel basının da ulusal basınla paralel bir seyir takip ettiği göz önünde tutulursa, günümüzde oldukça zor günler geçirmekte olan yerel basın yayın kuruluşlarının sorunlarının belirlenmesi ve bunlara bir an önce uygun çözümler getirilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle yerel basının sorunlarının araştırılarak belirlenmesi ve gereken önlemlerin alınması amacıyla, Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.