BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’ndeki Yaylada görüşmelerini sosyal medyadan canlı izleyen herkesin genel kanısı şu oldu:
“Büyükşehir Belediyesi Yaylada’yı kurtarmaya çalışıyor!”
Çünkü karşımızda bitmiş bir AVM var. İlk yıllarındaki o şaşaalı manzaradan eser kalmadı.
Ünlü markalar kiracıydı; hepsi dükkanı boşalttı gitti.
Araba koyacak yer bulamıyordunuz, şimdi otoparklar bomboş duruyor.
Hareket olan yerler, benzinliği yıkıp yerine yaptıkları gece kulübü ve otel.
Büyükşehir’in Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, Salı günkü mecliste açıkladı zaten: “Oteli biz ayakta tutuyoruz!”
En iyi müşterisi Büyükşehir’miş.
Devir teslim pazarlıklarını ‘ticari sır’ diye söylemekten çekindi ama, otelin aylık kazancının 2 milyon lira olduğunu ağzından kaçırdı. Bu rakamı verdiği için kendine kızıyordur muhtemelen.
***
YAYLADA NEDEN BU DURUMA GELDİ?
YAYLADA niye bu duruma geldi peki?
Ne güzel işliyordu; mağazalar çalışıyordu.. Yeme içme bölümünde oturacak yer bulunmuyordu. Sineması gayet iyiydi; vizyona yeni giren filmler gösteriliyordu. İnsanlar koridorlarda birbirine sürtünüyordu kalabalıktan.
Marketin kasasında uzun süre sıra bekliyordu insanlar.
Dış bölümdeki kafeler falan şakır şakır işliyordu.
Sonra yavaş yavaş bir çözülme, bir gerileme başladı.
Bunun ana sebebi, AVM yönetiminin işletme tarzı olabilir. Orası bizim sorunumuz değil. İşletmeciyle kiracılar arasındaki olay sonuçta.
Ama bu gerilemeyi, şehirde yeni açılan AVM’lere bağlıyorlar.
Yani, onlar açılmasaydı, Yaylada şıkır şıkır işleyecekti öyle mi?
***
YAYLADA yönetimi ile “Balıkesir’de tek olacaksın, başka bir AVM kurulmasına izin verilmeyecek” şeklinde bir anlaşma mı yapıldı?
Böyle bir anlaşma yapılamaz zaten. Haksız rekabet olur.
10 Burda, Avlu Balıkesir’in varlığı, tüketici için alternatiftir.
Yaylada yönetimi, alternatif olmayı sürdürebilirdi.
***
‘ADRESE TESLİM İHALE’ HABERLERİ…
YAYLADA AVM, Sabri Uğur’un eseri. O’nun döneminde AVM’nin olduğu yerdeki Park Tesisleri yıkıldı, yerine daha modern bir AVM yapılması kararlaştırıldı. Aslında Park Tesisleri de fena değildi.. Ne ki, orayı işletenler de aynı dertten muzdaripti.. Ayak çekiliyor, müşteri azalıyor, mağazalar boşalıyordu.
Yap – işlet – devret modeliyle ihalesi yapıldı. Park Turizm A.Ş. şirketi kazandı.
Bu şirket, Yaylada AVM’yi inşa etti. 2031’e kadar işletme hakkına sahipti.
Hâttâ o dönem galiba başka talipli de yoktu ihale için. Sözleşmeye bir madde koyuldu; “bilmem şu kadar yıl süreyle kültür sanat merkezi işletmiş olmak” gibi…
Park A.Ş.’nin İstanbul’daki sanat merkezine atfen.
Gündemi takip edenler hatırlayacaktır; ‘adrese teslim ihale’ falan diye haberler çıkmıştı.
***
‘ÖZEL HASTANE OLACAK’ İDDİALARI…
SABRİ UĞUR’un ihale şartnamesinde, AVM bünyesinde bir amfitiyatro ve sanat merkezi şartı vardı yanılmıyorsak. Yaylada AVM faaliyete geçtikten çok sonra arka kısımda bir amfitiyatro inşa edildi. Basın bu konuyu çok işledi.. Şirketin vaadini yerine getirmemesi çok tepki aldı. Neden sonra oraya bir amfitiyatro yaptılar.
Çok da etkili bir yatırım olmadı. Çok kullanılmadı.
Bir iki konser organizasyonuyla, Yücel Yılmaz’ın sahibi olduğu YDS’nin diploma töreni yapıldı.
Özetle Yaylada, zorlamalarla şartname koşullarını yerine getiren bir işletmeydi.
***
2019 yerel seçimlerine az zaman kala.. Yücel Yılmaz’ın AK Parti’nin Büyükşehir adayı olup olmayacağının çok tartışıldığı günlerde.. Yaylada’daki kafelerden birinde kahve içmiştik bugünün Büyükşehir Başkanı’yla. O zaman Karesi Belediye Başkanlığı’nın son günleriydi.
Dereden, tepeden, siyasetten, seçimden falan laflarken.. Ünlü bir sağlık kuruluşunun Yaylada’yı hastaneye dönüştüreceği iddiası gündeme geldi.
Yücel Yılmaz bu duyum üzerine, Yaylada’nın sahibi Yavuz Yayla’yı aradı; “böyle bir iddia var, doğru mu” diye sordu.. Sonra bana uzattı telefonu, “gazeteci arkadaşa anlat abi” dedi.
Yavuz Yayla ile yüz yüze tanışıp görüşmüşlüğümüz olmadı. Sesini de ilk ve son defa o telefon konuşmasında duydum.
Ama belli ki Yücel Başkan’la arası gayet iyiydi. “Abi” hitabına bakılırsa…
Yavuz Bey hastane kurulacağı iddiası için “öyle bir şey yok” demişti o zaman.
Olmadı da zaten.
***
BÜYÜKŞEHİR 8 YILIN KARŞILIĞINDA NE ÖDEYECEK?
ŞİMDİ, Büyükşehir Belediyesi Yaylada AVM’yi yeni idare merkezi yapmayı planlıyor.
Yaylada’nın işletme süresi 2031’de bitecek.
Daha sekiz yılı var. Ama o sekiz yıl şirket için zarar yazacak. O zaman ne yapalım; sekiz yılın yükünü Büyükşehir’in sırtına bindirelim. Büyükşehir Belediyesi ile anlaşalım, sekiz yılın hesabını çıkaralım, alacağımızı alalım, işimize bakalım.
Yücel Yılmaz da ne ödeyecekse ödesin Yaylada’ya; alsın binaları, taşısın Büyükşehir’i!
***
BÜYÜKŞEHİR Meclisi’nde, Bütçe Plan Komisyonu’ndan gelen Yaylada raporu üzerine uzun soluklu görüşmeler oldu. Rapor, arabuluculuk kanunu kapsamında konunun sulhen çözülmesi için Park Ticaret A.Ş. ile Belediye arasında sözleşmenin karşılıklı feshi sürecinde Büyükşehir Belediye Başkanı ve O’nun yetkilendireceği bir komisyon oluşturulmasına ‘uygun’ diyordu.
Muhalefet tatmin olmadı. Görüşmeler ve fesih sürecinin sonunda her şeyin şeffaf olarak Meclis’e ve kamuoyuna yansıtılmasını istedi. En önemlisi de, “bu sürecin sonunda Meclis’in onayı gerekiyor” dedi muhalefet. O nedenle komisyondan gelen rapora böyle bir şerh konulmasını talep ettiler.
Böylesine kritik bir görüşmenin yapıldığı Meclis’e Yücel Yılmaz Başkanlık etmedi. Bu görevi Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan yönetti.
Genel Sekreter Mustafa Küçükkaptan, Yaylada konusunda Meclis üyelerini ikna etmenin yollarını aradı; bulamadı. Oysa muhalefet, “biz bu olaya evet diyeceğiz, şehrin menfaatine olacağını düşünüyoruz, ama siz de şeffaf olun, ne kadar ödeyeceksiniz, ne alacaksınız, ne vereceksiniz, bunları apaçık söyleyin” diyordu.
Küçükkaptan çok sıkıştı, çok bunaldı.. Ser verip sır vermemeyi denedi. Rakam vermedi, “ticari sır” dedi.. En sonunda otelin ayda 2 milyon lira gibi bir geliri olduğunu ağzından kaçırdı. Yukarı da belirttik, bunu söylediği için pişmandır şimdi.
O rakamı verdikten sonra, “en iyi müşterisi biziz” şeklinde bir cümle daha çıktı ağzından.
***
KENT BELLEĞİNE ‘ŞİRKET KURTARMA
OPERASYONU’ OLARAK KAZINMASIN!
BÜYÜKŞEHİR, Yaylada AVM’yi gözüne kestirmiş olabilir. Orasını idare merkezi yapma planları olabilir.
Ama bir yıl sonra, “ben artık burayı işletemiyorum, buyurun anahtarları, ne haliniz varsa görün” denilebilecek bir ortamda..
Sabırsızlık edip, sekiz yılın bedelini toptan ödeyerek, Balıkesirli’nin parasının ‘şirket kurtarma operasyonu’ için kullanılmasına sebep olmayın!
Ayrıca bu acele niye?
Büyükşehir’i çadırdan mı yönetiyorsunuz? Şehrin göbeğinde kocaman hizmet binası var.. Yetmedi, Kızılay’ın binasını kaptınız, dünyanın masrafını yapıp ek hizmet binasına dönüştürdünüz. Bazı birimlerin şehrin muhtelif yerlerinde kendi binaları, çalışma alanları da var.
BASKİ için de uygun bir yer bulursunuz. Yığınla arazi var memlekette; konteyner yapılarla falan ucuza getirirsiniz.. Geçici olarak orada faaliyetini sürdürür.
Eh, biraz da şeffaflık bekliyoruz sizden.. Avlu’yu Marmara Mall’dan kurtarma işine benzemesin yani.