Kahramanmaraş’ta 6 Mart’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin hemen ardından Osmaniye’ye Koordinatör Vali olarak görevlendirilen Vali Hasan Şıldak bölgede yaraların sarılması için yapılan çalışmaları anlattı. Depremin ardından 12 saat içinde bölgede koordinasyonu ele aldığını belirten Vali Hasan Şıldak, Balıkesir’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bölgede her türlü görevi üstlendiğini dile getirdi.
Balıkesir’in de deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Vali Hasan Şıldak, il genelinde yapılacak çalışmayla kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade etti. İmara yeni açılacak yerlerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Vali Hasan Şıldak, “Yeni imara açılacak yerlerle ilgili 40 kere düşünüp incelemek gerekir” dedi. Vali Şıldak imardan sonra kat yüksekliği, yapıların ruhsatlandırılması ve denetlenmesi konusunda da çalışmaların daha titiz yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
“”EN KISA SÜREDE DEPREM BÖLGESİNE ULAŞTIK”
Depremin ilk günü saat 18.00 sıralarında Osmaniye’ye ulaştıklarını kaydeden Vali Hasan Şıldak “Hava şartları çok uygun değildi, uçakla Adana’ya geçtik oradan da Osmaniye’ye ulaştık. Yıkılmış binalar vardı. Biz doğrudan İl Jandarma Komutanlığı’nda oluşturulan Koordinasyon Merkezi’ne geçtik. Orada Gençlik Spor Bakanımız ve diğer yetkililer vardı. Bu kadar geniş kapsamlı bir deprem afetinin hemen sonrasında 12 saat sonra biz ulaştığımızda duruma nezaret edilmişti, arama kurtarma faaliyetleri de kısmen başlamıştı. Biz ulaştıktan bir süre sona bizim Büyükşehir ekipleri olsun, Bandırma’dan arama kurtarma faaliyeti yürüten gönüllü 911 Ekibi kısa sürede ulaşarak arama kurtarma çalışmalarına başladı” dedi.
“DEVLET KURUMLARI ORGANİZE OLMUŞTU”
Osmaniye’de enkazlar, arama kurtarma faaliyetleri, çadır kentlerin kurulması, sıcak yemek çalışmaları içerisinde yoğun bir koşuşturmaca yaşadıklarını belirten Vali Şıldak “Panik yoktu, Devlet kurumları organize olmuştu. En çok iş makinesi ve vinç ihtiyacı vardı. Bunların diğer illerden sevk edilmesi ve il içindekilerin kullanımı konusunda koordinasyon yaptık. Bölgeye çok yardım geldi. Şehrin dışında Organize Sanayi Bölgesi’nin boş depolar kullanıldı. Şehir trafiğine kamyon ve TIR’lar sokulmadan yardım malzemeleri burada toplandı ve ilgili yerlere sevk edildi. Osmaniye’de en çok yıkım merkezde olmuştu. 140 civarında bina yıkıldı” dedi.
“DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM”
Bu depremin çok yaygın alanda olduğunu bildiren Vali Şıldak “ 315 kilometrelik bir hattın faylarının kırılması söz konusu oldu. Bu yeniden olmayacak veya bu kadar kapsamlı depremler yaşamayacağız anlamına da gelmez. Hazırlıklı olmak lazım. Deprem hazırlıkları tamamen ciddiye alınması, planlı yürütülmesi gereken çalışmalar. Bu aşamada oturup düşünmek lazım. Hangi konularda özellikle hareket etmek lazım diye.
“BALIKESİR’DE YAPI STOKU GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Bir kere Balıkesir’de bu yapı stokunu iyileştirmek lazım. Depreme dayanıklı hale getirmek lazım, bunun yolu da Kentsel Dönüşüm. Balıkesir’de deprem kuşağında yer alan fayların hem Kuzeyinde hem Körfez hattında yer aldığı ve ciddi ölçüde deprem üretme kapasitesine sahip olduğu bilinen bir gerçek. Biz artık Devletimizin üst yönetimi Bakanlıklar düzeyinde yeni kararların alınıp sadece İl ölçeğinde daha kapsamlı çalışmalar yürütülmesini bekliyoruz. Bunun da yapılacağını düşünüyorum. Özellikle Çevre Şehircilik ve İçişleri Bakanlığı bu hamleleri yapacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı stoğu ile ilgili İçişleri Bakanlığı da afetin oluşmasından sonraki müdahaleler ile ilgili hamleleri yapacak” dedi.
“RİSK AZALTMA PLANIMIZ TAMAMLANDI”
Balıkesir’de AFAD’ın güçlendirilmesi, arama teknisyenlerinin, acil müdahale yapacak ekiplerin sayısının ve niteliğinin arttırılmasının sağlanacağına dikkat çeken Vali Şıldak şöyle devam etti “AFAD depolarımızdaki, malzemeler deprem bölgesine gönderilmişti, bu depolarımızı tekrar dolduracağız, personel sayımızı arttıracağız. Bu çalışmalar Bakanlıklar düzeyinde planlanacak. Biz Balıkesir olarak İl Risk Azaltma Planımızın çalışmalarını tamamladık. Her şey hazır plan olarak. Ama önemli olan planın hayata geçirilmesi, paniklemeden bütün kurumların fonksiyonlarını yerine getirebilmesidir.
“YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”
Depremlerde esas mesele deprem öldürmez yapılar öldürür. Burada da gördük ki eski yeni ayırt etmeksizin eğer tekniğine uygun yapım gerçekleştirmişse, yapı sağlamsa ve doğru zemin seçilmişse, o zemine uygun bir teknik uygulanmışsa hiçbir sorun olmuyor. Burada esas sorumluluk yapıların yapılması, denetlenmesi, imar izinleri, imar çalışmalarıyla ilgili yerel yönetimlerin. Belediyelerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Kentsel Dönüşüm konusunda da hem Bakanlık hem de Büyükşehir ve ilçe belediyeleri düzeyinde ciddi adımlar atmamız lazım. İmara açılacak yerler ile ilgili 40 kere oturup düşünmek, incelemek gerekir. İmardan sonrasında imarın kat yüksekliği, yapıların ruhsatlandırılması, denetlenmesi konusunda da çalışmaların daha titiz yapılmasına ihtiyaç var. Böyle olmasaydı bu kadar can kaybı vermezdik, bu kadar bina yıkılmayabilirdi. Bundan ülkemizin çok büyük dersler çıkaracağını düşünüyorum.
“ATACAĞIMIZ HER ADIMI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ”
Valilik olarak, AFAD olarak çalışmalara hemen başlıyoruz. AFAD Müdürlüğümüzü toplantıya çağırdım. İlimizdeki bütün planların güncellenmesi, çalışmaların gözden geçirilmesi, Osmaniye’de edindiğimiz tecrübelerin buraya aktarılması, afetten hemen sonra ilk dakikadan itibaren atacağımız adımları gözden geçireceğiz. Çadır kentlerin yer seçimi, en çok neye ihtiyaç duyuluyor, koordinasyon konusunda kurumlar arasında çalışmaları kaymakamlarımız ile belediyelerimizle gözden geçirip daha iyi planlayacağız.”