Yeni nesil saadet zinciri olarak nitelendirilen Turgo Shared platformu sistemi kapatınca yüzlerce kişi mağdur oldu. Pazar sabahı telefonlarına sistemin Balıkesir sorumlusu olduğu ileri sürülen kişiden mesajla sistemin kapatıldığını öğrenen mağdurlar uluslararası firmanın Balıkesir’deki şubesini bastı. Balıkesir’de çok sayıda kişinin platforma para yatırdığı belirtilirken, bu paranın milyonlarla ifade edildiği kaydedildi.
Sabah saatlerinde işyeri önünde toplanan kalabalık platformun sisteminin kapanması ile ilgili bilgi almak isterken karşılarından herhangi bir muhatap bulamadı. Sisteme para yatırdığı ileri sürülen bir kişi ise sabah saatlerinde işlerinin camlarını kırmak suretiyle zarar verdiği iddia edildi. Sistemin tamamen saadet zinciri şeklinde çalıştığını söyleyen mağdurlar Japonya’da kurulan platform üzerinden bisiklet, elektrikli motosiklet ve araba alarak bunları bir yıllığına kiraladıklarını ve her gün hesaplarına dolar üzerinden para yattığını söylediler.
Platformun mağdurları sistemin Ocak ayından beri işlediğini ve o tarihten bu yana satın aldıkları bisiklet, elektrikli motosiklet ve arabalardan her gün hesaplarına dolar üzerinden para yattığını dile getirdiler. Platformdan en son geçtiğimiz Çarşamba günü hesaplarına para yattığını belirten mağdurlar, dün sabah saatlerinde sistemin Balıkesir sorumlusu tarafından gönderilen bir mesajla dolandırıldıklarını anladıklarını ileri sürdüler. Sistemin Balıkesir yöneticisi olduğu iddia edilen bir kişinin sabah saatlerinde attığı mesajda kendisinin de mağdur olduğunu ve sisteme yapılan saldırı sonrasında sistemin kapatıldığını ileri sürdüğü belirtilirken, para akışıyla ilgili herhangi bir işleminin bulunmadığı iddia edildi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
İddiaya göre Japonya kökenli, ki nereli olduğu bilinmiyor, olan bir “Saadet Zinciri” sistemidir. Sistem “bisiklet, araba, elektrikli scooter” benzeri ürünler üzerinden işliyor. isteme kayıt olanlar bu araçlardan birini satın alıyor.
Satın alma işleminden sonra ise her gün bu aracın kiralanmasından gelen gelir onunla paylaşılıyor.
Örnek vermek gerekirse bir bisikletin fiyatı 200 dolar olarak açıklanıyor. Sistemde en düşük aracın fiyatı bisiklet ve fiyatı da 170 dolar civarında. Bisikleti satın alan kişiye her gün ortalama 8-10 dolar civarında geri ödeme yapılmaya başlanıyor. Ödemeler kripto paralarla yapılıyor. Görünüşte 200 dolarlık bir araç alan kişi, ortalama 20 günde yatırdığı parayı amorti ediyor; daha sonra da kazanca geçiyor. Sistem 20 gün içinde patlamazsa 21. gün itibariyle para kazanmaya başlıyor. Aynı şekilde elektrikli arabalar ve scooterlar alan kişiler de yine belli gün ve zamanda kendi paralarını çıkarıyor, sonrasında ise kâra geçiyor.