CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın, “Tıbbiyeli Hikmet’in adını yaşatmak boynumun borcu” demiş, sağlık meslek örgütlerini ziyaretinde.
Seçilirse, Tıbbiyeli Hikmet’in adını vereceği bir Çocuk Hastanesi kuracağını vadediyor.
***
BÜYÜKŞEHİR adaylarının vaatleri arasında sağlık yatırımları da yer alıyor.
Kimisi sağlık merkezleri yapıyor, kimisi hastane.
Sokak hayvanları için klinikler, hayvan hastaneleri falan da var vaatler arasında.
***
AMA hiç birisi, “Balıkesir’de bir hastane yapmak için beş hastaneyi kapattılar” demiyor!
Öyle ya canım, Atatürk Şehir Hastanesi yapmak için Balıkesir’de beş ayrı hastanenin kapısına kilit vurdular.
Doğumevi yok meselâ. Binası duruyor.
Balıkesir Devlet Hastanesi yıkılıyor. Yeni bir hastane yapılacak ama ne zaman olacak o iş belli değil.
Askeri Hastane yok.
Sosyal Sigortalar Hastanesi yıkıldı.
Göğüs Hastalıkları Hastanesi kapatıldı.
***
ÇOCUKLUĞUM, annemin hemşire olması sebebiyle SSK Hastanesi’nin ameliyathane katlarında geçti. SSK’nın ana binası ve sonraki yıllarda eklenen bölümlerini, poliklinikleri, servisleri, hasta katlarını, ameliyathaneleri, koridorları falan ezbere bilirdim.
Çocukluk ve yeni yetmelik çağında çok anım var orada.
SSK Hastanesi’ni şehrin hafızasından sildiler. Heyelan riski, yapıların çürüklüğü falan deyip alaşağı ettiler.
Ama en çok Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne üzülürüm.
Birbirinden bağımsız taş binaların serpiştirildiği o yeşillik, ağaçlık, canım arazi. Hastane’nin üst kısmındaki Şoförevleri cihetinde geçti çocukluğumuzun bir kısmı.
Oralar dik yokuştur. Zaten rahmetli babamın kalbini yoran da arnavut kaldırımlı dik yamaçlardı.
Frensiz düldüllerimizle yokuş aşağı salıp kendimizi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin üst bahçe duvarına çarparak durabilirdik ancak.
Tedavi olmuşluğumuz da var orada. Yıllar önce zatürre teşhisi koymuştu doktorlar. Yataklı hasta olmadık ama, günlerce iğne, ilaç, kontrol, film çekimleri için taş yapıların arasında mekik dokuduk çok çok.
***
DEDİM ya, en çok Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne üzülürüm.
Balıkesir’in ilk hastanesidir. Memleket Hastanesi olarak kurulmuş, sonraki yıllarda Göğüs Hastalıkları ihtisasına dönüştürülmüş bir sağlık kuruluşumuz.
Kim projelendirmiş hastaneyi, kim yaptırmış, kim kazandırmış bu şehre?
Tıbbiyeli Hikmet’i bilen Ahmet Akın, Doktor Reşit Bey’i tanır mı meselâ?
Tıbbiyeli Hikmet’in, Sivas Kongresi’nde söylediği “manda istemiyoruz” sözünü sık sık hatırlatıyor da..
İttihatçı önderlerinden Doktor Reşit Bey’in davasını, mücadelesini, yaşam öyküsünü bilir mi?
Ahmet Akın’ın bildiğini sanmıyorum. Ona bakarsanız Yücel Yılmaz da bilmez.. Öteki adaylar da bilmez. Yani, yakın tarihte bir ‘Doktor Reşit’ karakteri vardır; adını sanını duymuşlardır belki ama, kapatılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin kuran Karesi Mutasarrıfı olduğunu bilirler mi?
Doktor Reşit’in yaşam öyküsünü çeşitli kaynaklarda bulmak mümkün; merak eden araştırır, bulur, okur, öğrenir.
Ermeni isyanları ve tehcir sürecinde, tıpkı Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in soykırım suçlamasıyla idam edilmesi gibi; Doktor Reşit Bey de Diyarbakır Mutasarrıflığı döneminde aynı şekilde suçlanan yurtsever devlet adamlarının başında geliyordu.
O’nun kelepçelenip zindana atılması, oradan kaçırılması, İstanbul’da aylarca gizlenmesi, yakalanacağını anladığında revolveri çıkarıp kendi kafasına sıkarak intihar etmesi.. Kemal Tahir’in ‘Yorgun Savaşçı’sında uzun uzun anlatılır.
***
AK Parti’nin Bandırma Belediye Başkan Adayı Cemal Öztaylan’ın, geçen gün Kafkasyalıların örgütlü olduğu bir dernekte, çerkeslerle ilgili söylediği bir söz üzerinden fırtına kopuyor ya..
Çerkesliğini öne çıkarıp, Öztaylan’ın o sözlerine sert dille karşılık veren CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı bilir mi peki, Doktor Reşit’in de çerkes olduğunu?
1870’lerde Kafkasya’dan sürülüp payitahta sığınan bir çerkes aileye mensup. Ailesi bugün Şahingiray soy adını taşıyor. Doktor Reşit Bey de zaten yaşadığı dönemde ‘Şahingiray’ olarak tanınıyor.
Hem doktor, hem asker, hem devlet adamı.
Ha işte, o adam Karesi Mutasarrıfıyken Balıkesir’de hastane yoksunluğunu görüp bugünkü hastanenin arsasının alınmasına ön ayak olmuş, bağışlarla hastane inşaatına başlamış. Hastane 1915’de tamamlanmış. İlk adı Reşit Bey Hastanesi’ymiş hatta.
Hani Çanakkale Savaşı’na giden Balıkesir Lisesi Keşşaflarının yer aldığı, okulun merdivenlerinde çekilmiş tarihi bir fotoğraf var ya.. O çocukların arkasında yan yana dizili askeri ve mülki erkan arasında Doktor Reşit Bey de var. Dikkatli bakarsanız görürsünüz.
***
NEREYE geleceğim.
CHP Büyükşehir Başkan Adayı Ahmet Akın diyor ya, “Çocuk Hastanesi kuracağım, Tıbbiyeli Hikmet’in adını vereceğim…”
Seçilirsen Ahmetcim, şu atıl duran Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne de bir el atıver. Tarihi taş yapıların, devasa ağaçların gölgesinde serinlediği o yemyeşil dokuyu kaderine terk etmemek lazım.
Balıkesir’in çocuk hastanesi kadar, göğüs hastalıkları ihtisasına özel bir hastaneye de ihtiyacı var. Tüberküloz ve diğer bulaşıcı özelliğe sahip göğüs hastalıklarının Şehir Hastanesi bütünü içinde tedavi edilmesi çok sağlıklı bir iş değil.
Balıkesir’de göğüs hastalıkları oldukça yaygın. Tedaviye muhtaç vatandaşlar, Şehir Hastanesi veya çevre illerdeki hastanelerde şifa aramasın.
Adı da Doktor Reşit Bey Göğüs Hastalıkları Hastanesi olsun.
***
SEÇİLİRSEN Yücelcim, sen de bu işi öncelik listesine yazıver.
Doktor Turhan Çömez’e seslenişim yok!
Sonuç ortada.. O’nun da zaten seçilmek gibi bir derdi yok.
Ama Doktor Milletvekili olarak göreve devam edecek sonuçta. Sağlığın eksiğini, gediğini en iyi O bilir.
***
Haydi benden bu kadar.. Gerisi size emanet artık.