TABİP ODASI’NDAN TURKOVAC SORULARI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Turkovac aşısının bilimsel bilgi ve verilerinin yeterli düzeyde paylaşılmadığı, faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makalenin bilimsel dergilerde yayımlanmadığını bildirdi.. Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada Acil Kullanım Onayı’nın bilimsel özgürlüğü ve yönetsel özerkliği olmayan Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından verilmesinin de bilimsel çekincelere yol açacak nitelikte olduğu belirtildi.

 

“TURKOVAC ÇEKİNCELERİ”

Balıkesir Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından inaktif virüs aşısı Turkovac için Acil Kullanım Onayı verildiğinin açıklanması üzerine TTB 27 Aralık 2021 günü Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazdı. Turkovac aşısının bilimsel bilgi ve verilerinin yeterli düzeyde paylaşılmadığını, faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makalenin bilimsel dergilerde yayımlanmadığını hatırlatan TTB, Acil Kullanım Onayı’nın bilimsel özgürlüğü ve yönetsel özerkliği olmayan Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından verilmesinin de bilimsel çekincelere yol açacak nitelikte olduğunu belirtti. “Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, ne yazık ki var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır” denilen yazıda; şüphe ve farklı saiklerin bilimsel gerekliliklerin yerine ikame edilmesi yaklaşımının, Türkiye’nin aşı üretimi alanında bilimsel çevrelerde olumsuz algılanabileceğine dikkat çekildi.

 

TURKOVAC SORULARI

Yazıda aşağıdaki soruların yanıtlarının TTB, ilgili uzmanlık dernekleri ve kamuoyu ile paylaşılması istendi: Aşının faz-1, faz-2 ve faz-3 çalışmaları bilimsel rapor olarak kamunun erişebileceği biçimde yayınlanmış mıdır? Acil Kullanım Onayı verilmeden önce aşının “güvenli” ve “etkili” olduğu konusunda bir rapor var mıdır? Bu aşının üretim tesislerinde İyi İmalat Uygulamaları (İİU-GMP) ve biyogüvenlik seviyesi (BSL 3) koşulları sağlanmış mıdır?

  1. Üretici ve tedarikçi firmalar hangileridir ve doz başına maliyeti nedir?”

 

“OMİKRON VARYANTI ORANLARI ÇOK DAHA YÜKSEK”

Tabip Odası’nın yaptığı açıklamada Omikron Varyantı’na da dikkat çekildi. Odanın açıklamasında Omikron Varyantı ile ilgili şunlara yer verildi:

“Omikronun ülkemizde kalabalık şehirlerde 10 diye açıklanan omikron varyantının çok daha yüksek oranda olduğu, hiçbir önlem alınmayan ve bulaşın hızla devam ettiği süreçte aşı tereddüde yol açılması ve kafa karışıklığı yaratılmasının doğru bir tavır olmadığı açıktır.

Hızla bulaşan omikron varyantına karşı Gebeler ve 12 yaş üstü çocuklar dahil tüm vatandaşlarımızı süresi içinde aşı olmayı davet ediyoruz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
TABİP ODASI’NDAN TURKOVAC SORULARI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!