Balıkesir’de 18 birliğin bir araya geldiği ve 40 binin üzerinde üreticinin ortakları arasında yer aldığı Balıkesir Birlikleri A.Ş’nin süt tozu fabrikası kuruluşuyla ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendiren DSYB Başkanı Hasan Çetin karşılarına çıkan yüksek arsa maliyetinden dolayı fabrikayı Dursunbey’e kurma kararı aldıklarını ifade etti. Süt tozu fabrikasının kurulmasının ardından peynir üretimi yapmak istediklerini de kaydeden Hasan Çetin Balıkesir’de üretilen ve bir marka haline gelen sütü daha iyi değerlendirmek istediklerini ifade etti.
“YATIRIMI DURSUNBEY’DE YAPACAĞIZ”
Süt Tozu Fabrikası’nın Balıkesir OSB’den Dursunbey OSB’ye kaydırılması konusunda değerlendirmelerde bulunan DSYB Başkanı ve Balıkesir Birlikleri Dönem Başkanı Hasan, “Dursunbey OSB’de ücretsiz bir şekilde yer tahsisi yapıldı. Emeği geçen Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan’a teşekkür ediyoruz. Bu süreç 2,5 yıldan bu yana devam ediyordu. İlk olarak Balıkesir OSB’de ücretsiz yer veya kiralama modeli düşünürken, bizlere son noktada 100 milyon TL gibi bir arsa rakamı çıktı, bu rakam yapılan görüşmeler sonucunda 44 milyona indi ancak bu bizim için büyük rakamdı. Bu süreçte ilerlememiz olmadı. Balıkesir OSB’de beklediğimiz sonuçları alamayınca bu tesisi kurmaktan vazgeçerken Tarım İl Müdürü Erkan Alkan Dursunbey Belediye Başkanına konuyu iletti, başkanımızı ziyaret ederek projemizi anlattık ve olumlu karşılandı” diye konuştu.
“FAZLA OLAN SÜTTEN SÜTTOZU YAPACAĞIZ”
Süt tozu fabrikasını 1-1,5 yıl gibi bir sürede tamamlayıp hizmete almayı hedeflediklerini belirten DSYB Başkanı Hasan Çetin piyasadaki arz talep dengesinden kaynaklı süt fazlalığının değerlendirileceğini ifade etti. Çetin, “Dursunbey ve Balıkesir için güzel bir proje olacak. 1 veya 1,5 yıl içerisinde tesisi tamamlayıp faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bir önceki projemizde TKDK dosyamızı onaylamıştı ancak şimdi yeniden dosya hazırladık, bu süreçte maddi ve manevi kayıp yaşadık. Tarım ve hayvancılık şehriyiz, Türkiye’de örneği olmayan bir uygulamayı Balıkesir OSB’de hayata geçirmek istedik ancak şartlar buna elvermedi. 18 birlik içerisinde doğan bir birliktelik. Süt konusunda mali anlamda sıkıntı var. Burada amacımız süt fazlalığını alıp süt tozu yapmak. Fiyat oynaması olmaması açısından üreticilerden süt alarak ödemelerde etkin rol oynayacağız. En büyük yaşadığımız sıkıntı süt fiyatlarında yaşanan süreç. Bayramlarda süt üreticilerimiz çok sıkıntı yaşıyor, firmalarda tatil olduğu için en fazla 3-4 gün sorun yaşıyorlar, bu konulara da çözüm yapacağız” ifadelerini kullandı.
“SÜT TOZU FABİRKASININ ARDINDAN PEYNİR ÜRETMEK”
Süt tozu fabrikasının ardından hedefleri arasında peynir üretimi konusunda da çalışmaların olacağını dile getiren Hasan Çetin, böylelikle istihdamın artmasına da katkı sağlayacaklarını belirtti. Çetin, “İlk etapta süt tozu fabrikası olarak başlayacak olan tesisimiz hizmete girdikten sonra hedefimiz peynir üretimi yapmak. Balıkesir’de şirket altında alt markalar oluşturarak satmak. Balıkesir’e faydalı işler yapmak istiyoruz. İstihdam olarak ilk girişte 5-6 kişi ile işe başlayacağız, fabrikamız büyüyünce istihdam sayısı da artacak. Hem bölgeye, hem Dursunbey’e hem de Balıkesir’e katkı sağlayacak. Bu projeyi Tarım Bakanlığı da önemsiyor. Türkiye’de 18 birlik bir araya gelerek böyle bir adım atmadı. Herkesin aynı çatı altında buluştuğu oluşumun yansıması, işleri daha da kolaylaştıracak, güç birliği olacak” değerlendirmesinde bulundu.
“ET FİYATLARINDA DENGE OLMALI”
Et konusuna da değinen Başkan Çetin “Et fiyatları hem tüketen hem de üreten memnun değil. Et fiyatlarında denge olması gerekiyor. Yurtdışından karkas et, kasaplık ve besi olarak piyasaya giren 3 hayvan girişi var. Türkiye’de çok hayvanımız yok, yurtdışından gelen hayvanlarla fiyat dengelemesi yapıyoruz. Ülke olarak damızlık ve besi imalatını kendi içimizde çözebilmeliyiz. Dövizi yurtdışına gönderiyoruz, daha sonra bize faydası yok” dedi.