SULAK ALANDA YAPILACAK OSB’NİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği öncülüğünde çok sayıda çevreci dernek Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bir kısmında yapılması planlanan Tarım İhtisas OSB’sine ait imar planlarının iptali için dava açtı. Balıkesir Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay Başkanlığı’na açılan davada yürütmenin durdurulması istenirken bölgenin korunması için mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

 

“İDARE MAHKEMESİNE VE DANIŞTAY’A DAVA AÇILDI”

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’na yapılmak istenen Tarım İhtisas OSB’sine karşı olduklarını savunan çevreci dernekleri adına yapılan açıklamada şunlar dikkat çekildi:

“Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemi olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bir kısmında Edremit Tarıma Dayalı (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ETDİOSB) kurulması için Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yapılmış ve 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları onaylanmıştı. Söz konusu planların iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na idari başvuruda bulunduk. Ancak başvurumuzun sonuçsuz kalması üzerine söz konusu planların iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Doğa Derneği, Proje Evi Üretim, Eğitim, İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Yeşil Düşünce Derneği ve bölgede yaşayan iki vatandaş ile birlikte söz konusu Bakanlıklara Balıkesir İdare Mahkemesi’nde ve Danıştay Başkanlığı’nda dava açtık.

 

“YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEP EDİLDİ”

Sulak alanları korumakla yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na açtığımız davada iki kurumun da Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi ve ulusal mevzuat Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre “sulak alan” özelliklerini taşıyan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Sulak Alan Envanter Sistemi SAYBİS’te de kayıtlı olan 148 hektar büyüklüğündeki “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı”nı koruyamadığının altını çizdik. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın daha fazla zarar görmemesi için yürütmenin durdurularak söz konusu planların iptal edilmesini talep ettik.

 

NE OLMUŞTU?

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı bir yılı aşkın süre Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin (BBB) hafriyat alanı olarak kullanılmış ve yine alanda BBB tarafından ETDİOSB altyapısını oluşturmak amaçlı dolgu ve tesviye işlemine başlanmıştı. Bu karara dayanak olan 21 Ocak 2020 tarih ve 65 sayılı Belediye Meclis Kararı’nın iptali için yine Balıkesir İdare Mahkemesi’ne dava açmıştık. Davanın BBB’ye e tebliğ edilmesi sonrasında ise Belediye 1 Temmuz 2021 tarihli ilk Meclis toplantısında ilgili kararı iptal ederek moloz dökümünü durdurduklarını ilan etti.  Bununla birlikte Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Doğa Derneği olarak İdari Yargılama Usulü Kanunu( İYUK) 10.maddesi gereğince vermiş olduğumuz dilekçelerde ETDİOSB’nin Akçay Sulak Alanı dışına çıkarılmasını ve bu amaçla 1/1000 ve 1/5000 planları için Tarım ve Orman Bakanlığı’dan, 1/100.000 ölçekli ÇDP için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ETDİOSB alanına ait olan planlarda değişikliğe gidilmesini ve mevcut planların iptalini talep etmiştik. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların iptali ile ilgili yetkisi bulunmadığını iddia ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdığımız yazıya ise cevap alamadık. AncakTarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen 18.08.2021 tarihli yazısı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazımızı Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilettiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Tarım Orman Bakanlığı söz konusu yazılarımıza cevaben yazdıkları yazılarında, 2018 yılında ETDİOSB yer seçimi komisyon toplantısına katılan kamu kurumlarının hiçbirinin olumsuz görüş bildirmediğini ve Balıkesir Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün de olumlu görüş verdiğini belirtmiştir.

 

“MEVZUATA AYKIRI DAVRANILIYOR”

Oysa Sulak Alan Yönetmeliği ve ilgili uluslararası mevzuat, sulak alanların korunmasını emretmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar İdaresi, sorumlu olduğu ve envanterinde kayıtlı olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’na sahip çıkmamakta ve mevzuata aykırı davranmaktadır.”

Exit mobile version