Serkan Sarı’dan bakanlara Balıkesir’in sorunları raporu

CHP Milletvekili Serkan Sarı, Çevre Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya Balıkesir'in çevre ve güvenlik - asayiş sorunlarıyla ilgili yarıntılı dosyalar sundu.

serkan-sarı-bakanlara-rapor

Bir grup CHP Milletvekili ve belediye başkanı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yaptıkları ziyarette, kendi bölgelerinin çevresel sorunlarını gündeme getirdiler; Bakan Kurum’dan destek istediler.

CHP’li grubun Bakan Kurum’u ziyaretinde, Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı da yer aldı. Milletvekili Sarı, Balıkesir’in çevre sorunları, akarsulardaki kirlilik ve Balıkesir’in deprem risklerini gündeme getirdiğini, Bakan’a bu konularla ilgili hazırladıkları raporları sunduğunu söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaretinde Marmara Denizi’nde hızla artan kirlenme ve müsilaj felaketine de dikkat çektiğini, bu konuda Bakanlığın akarsu ıslahı ve temizlikleriyle ilgili daha sıkı bir çalışma yapmasını istedi. CHP’li heyet ayrıca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı da ziyaret etti; bölgelerindeki güvenlik sorunlarıyla ilgili paylaşımda bulundu. 

 

 

BALIKESİR ÇEVRE SORUNLARI

 

Milletvekili Sarı, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile İçişleri Bakanı’nı, Deprem Komisyonu olarak ziyaret ettik. Bu süre içerisinde illerimizle ilgili beklentilerimizi, halktan gelen şikayetleri ve bölgede yapılması gereken çalışmalara dair taleplerimizi ilettik. Özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

 

“SUSURLUK, SİMAV VE GÖNEN ÇAYLARINDAN ZEHİR AKIYOR”

Milletvekili Serkan Sarı, Susurluk, Simav ve Gönen çaylarında yaşanan aşırı kirlilik ve kötü kokuyu da gündeme taşıdıklarını belirtti. Sarı, gazetemize yaptığı açıklamada, “Bölgemizin iki denize kıyısı bulunuyor. Bunlardan biri olan Marmara Denizi hâlâ müsilaj riski taşımakta. Ayrıca Susurluk Çayı, Simav Çayı ve Gönen Çayı’ndaki kirlilik, kötü koku ve çevrede yaşayan halkın şikayetlerini de dile getirdim. Vatandaşlar camlarını açamadıklarını, ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor.

Özellikle Simav Çayı üzerinde bir ıslah ve temizlik çalışmasının başlatılması gerektiğini, bunun yanı sıra bölgedeki sanayi tesislerinin denetlenerek arıtma sistemlerinin düzgün çalıştırılması yönünde disiplin altına alınması gerektiğini vurguladım. Simav Çayı, Marmara Denizi’ne döküldüğü için buradaki kirliliğin doğrudan denize ulaştığını hatırlattım. Aynı şekilde Susurluk Çayı ve Gönen Çayı’nın da Manyas Gölü’ne döküldüğünü belirttim.

Manyas Gölü’nde geçtiğimiz yıllarda yaşanan balık ölümlerini hatırlatarak, burada yapılacak en ufak bir yanlışın ekolojik dengeyi bozacağını ifade ettim. Çevre Bakanı, ilgili birimlere talimat vererek bölgede hem ıslah hem temizlik çalışmaları hem de gerekli tedbirlerin alınması yönünde bir çalışma başlatacaklarını, ayrıca süreci yakından takip edeceklerini belirtti” dedi.

 

BALIKESİR DEPREME HAZIR MI

 

EDREMİT KÖRFEZİ’NİN ARITMA SORUNLARI ÇÖZÜLECEK Mİ?

Serkan Sarı, Edremit Körfezi’nde yaşanan arıtma sorunlarını da Bakan’a iletti. Arıtma tesislerinin yenilenmesi için finans kaynağı oluşturulmasını talep eden Sarı konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Edremit Körfezi ile ilgili de arıtma tesisleri konusunda bir görüşme gerçekleştirdik. Buradaki arıtma sisteminin üç aşamalı olduğunu vurguladım. Projelendirme, Uygulama ve Finansman. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının Bakanlık nezdinde daha hızlı onay alması gerektiğini belirttim. Çünkü 10 yıldır bu konuda mücadele edilmesine rağmen anlamlı bir ilerleme kaydedilemedi. Önümüzdeki süreçte bu projeyi planlayıp imalata başlamazsak, Marmara Denizi’nde yaşanan çevre felaketine benzer bir durumu Edremit Körfezi’nde de yaşama riskimiz var. Bu riski özellikle vurguladım ve bakanlık ile detaylı bir görüş alışverişinde bulunduk.”

 

“BALIKESİR’İN DEPREM RİSKİ YETERİNCE DİKKATE ALINMIYOR”

İçişleri Bakanı ile yaptığımız görüşmede, Çevre Bakanı ile birlikte Balıkesir’in deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu da gündeme getirdiğini kaydeden CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı şu bilgileri verdi:

“Marmara Depremi’nin konuşulduğu bu dönemde, Balıkesir’in de riskli bölgeler arasında yer aldığını, şehirde 20 aktif fay hattı bulunduğunu ve bazı yerleşim yerlerinden geçen bu fay hatlarının ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade ettim. İstanbul’un nüfus ve ekonomik boyut nedeniyle ön planda olduğunu, ancak Balıkesir’in deprem riski konusunda yeterince dikkate alınmadığını belirttim. Bu sebeple, ilgili bakanlıklardan Balıkesir’in de hassasiyetle ele alınmasını ve gerekli tedbirlerin hızla hayata geçirilmesini talep ettim.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE BALIKESİR ÖNCELİKLİ İLLER ARASINDA OLMALI

Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde Balıkesir’in öncelikli iller arasında yer alması gerektiğini ifade ettim. Şu anda deprem bölgelerinde mağduriyetlerin giderilmesi öncelikli olabilir, ancak Balıkesir için de gerekli önlemler alınmazsa burada da büyük bir mağduriyet yaşanması an meselesi. Bu nedenle kentsel dönüşüm sürecinde Balıkesir’in de mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladım.

Bu görüşmeler sonucunda, hem çevresel sorunlar hem de deprem riski konusunda önemli adımlar atılması gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Bakanlıklar, ilgili birimlerine talimat vererek konuları detaylı bir şekilde ele alacaklarını belirttiler. Süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz.”

Exit mobile version