CHP Milletvekili Serkan Sarı il genelinde eğitim alanındaki sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı görüşmeler sonrasında Balıkesir’deki Eğitim Kurumlarının Güncel Durum Raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Balıkesir genelinde eğitimle ilgili olarak ilk önce çözülmesi gereken konuların okullardaki deprem güvenliği, taşımalı eğitim ve derslik sayılarının artırılması olarak görüldüğünü belirten CHP Milletvekili Serkan Sarı eğitim sistemindeki aksaklıkların giderilmesi konusunda da mücadeleye devam edeceğini kaydetti.
Türkiye’deki eğitim sisteminin 23 yılda birçok kez değişikliğe uğradığının altını çizen Serkan Sarı her değişiklikle birlikte eğitim sisteminin daha da siyasileştiğini ileri sürdü. AK Parti hükümetlerinin kendi siyasetlerine nefer yetiştirmeye yönelik değişikliklerde bulunduğunu iddia eden CHP Milletvekili Serkan Sarı, “AKP’nin eğitim sistemi değil, milli eğitim sistemi” diye konuştu.
“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEPREMLE İLGİLİ ÖNLEM ALMADI”
Ülkedeki deprem gerçeğini dile getirerek toplantıya başlayan CHP Milletvekili Serkan Sarı, bu konunun Milli Eğitim Bakanlığı’nca önlem alınması gereken bir durum olduğuna dikkat çekti. Sarı, “Dün gece itibariyle Ege Denizi’nde yaklaşık 400’e yakın küçük, ufak depremler oldu. Bodrum’da 4,8 şiddetinde bir deprem gerçekleşti. Ege Denizi’nde deprem anlamında bir hareketlilik yaşanıyor. Yunanistan, bugün okullarını tatil ederek bir önlem almış durumda. Ama bakıyoruz ki biz de Milli Eğitim Bakanlığı veya ilgili yetkili kadrolar; bu konuda herhangi bir açıklama yapmadığı gibi herhangi bir önlem almadığını da görüyoruz” dedi.
“BALIKESİR’İ İKİNCİ SINIF ŞEHİR HALİNE GETİRMELERİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
İl genelindeki okulların fiziki durumları hakkında hazırladığı rapor hakkında bilgiler veren CHP Milletvekili Serkan Sarı, “Çocuklarımız bizim en değerli hazinemizdir. Bu ülkemizin geleceğini emanet ettiğimiz çocuklarımızın sağlıklı, nitelikli, donanımlı eğitim kurumlarında güvenli bir şekilde eğitim almasını arzu ediyoruz. Bu sebeple de geçtiğimiz günlerde partimizde görev alan arkadaşlarımızla beraber okullarımızın durumlarını inceledik. Kurumlardan, sendikalardan görüş aldık. Balıkesir’deki yapılan eğitim yatırımlarının yakından takipçisiyiz. Yaşanılan sorunların denetçisiyiz. Balıkesir’i ikinci sınıf bir şehir haline getirmelerine asla müsaade etmeyeceğimizi de buradan beyan ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“KENTİMİZİ VE OKULLARIMIZI DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMELİYİZ”
Hazırladığı Balıkesir’deki Eğitim Kurumlarının Güncel Durum Raporunda depremsellikle ilgili verileri ele alan Serkan Sarı, “Bugün Balıkesir’de 20 aktif fay hattı var. Herkes İstanbul depremi, Marmara depremi diyor. Aslında en büyük riskin merkezinde Balıkesir bulunuyor. Yerleşkelerin altından geçen, büyük risk arz eden, uzunca süreden beridir de enerjisi birikmiş bir deprem kuşağının üzerine yer alıyoruz. Bu gerçeği unutmadan bütün hazırlıklarımızı yapmalıyız. Yıkılan, yok olan depremden sonra mağdur olanlara yardımcı olmak yerine; depremde hiç kimsenin canına zeval gelmemesi için bugünden kentimizi depreme hazırlıklı hale getirmek zorundayız. Bunun da ilk ayağı okullarımız olacak” diye konuştu.
“DEPREM RİSKİYLE YIKILAN OKULLARIN ÇOĞU YAPILMALI”
2020 yılında Balıkesir genelinde 51 okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındığını ancak bu okullardan bazılarının bitirilmediğini söyleyen CHP Milletvekili Serkan Sarı, “Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 yılında 51 tane kurumun listesini yayınladı, yıkılıp yeniden yapılacağı yönünde. Bununla ilgili çalışmalarını başlattı. Ama aradan geçen yıllara rağmen, kimi okullarımızın inşaatı başlamadı, kimi okulların inşaatı yarıda kaldı, kimi okullarımız da birleştirilerek inşaatından vazgeçildi. Bu süreci takip ediyor ve etmeye devam edeceğiz. 5 yıldan beri programa alınan, yatırımı yapılacağı vaat edilen okullar hala bitmedi, seneye ne durumda olacak takipçisi olacağız. Çocuklarımız, bizim değerimizdir. Kimsenin siyasi ikbal ve emellerine de alet edilemez. Müteahhitlerin çıkarlarına kurban edilemez. İhaleyi almış müteahhit, bırakıp kaçmış. Buna engel olunamamış” diye konuştu.
“BALIKESİR’DE 60 KİŞİLİK SINIFLAR VAR”
Raporun içeriği hakkında açıklamalarına devam eden CHP Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir’deki derslik sayılarının yetersizliğini dile getirdi. Sarı, “Balıkesir’in durumuna, eğitim kapasitesine bakmak gerekiyor. Bin 27 tane okul var Balıkesir’de. 10 bin 104 derslik, 16 bin 17 öğretmen, yaklaşık 200 bin öğrenciye hizmet vermek için mücadele ediyor. Balıkesir’deki eğitim kadromuzun durumu bu. Buralarda ne yazık ki yeterli derslik olmadığı için bazı okullarda sınıfların sayısı 60 kişiye kadar ulaşıyor. Balıkesir’deki bazı ilçelerimizin durumu da Türkiye ortalamasının üzerinde. OECD ortalaması 21, Türkiye ortalaması 22 olmasına rağmen bugün Bandırma ilçesinde 60 kişilik sınıflar var ama ortalama sınıf yoğunluğu 33. Neredeyse yüzde 50 fazlası. Türkiye ve Avrupa standartlarının yüzde 50 üzerinde derslik kapasitesine çocuklarımız sıkışmış durumda. Balıkesir’de halihazır okul sayımız yeterli değil. Depreme dayanıklılığı ayrı bir sorun. Yeterliliği ikinci bir konu başlığı” değerlendirmesinde bulundu.
“HEM ÖĞRETMEN HEM DE PERSONEL EKSİĞİMİZ VAR”
Okullarda hem öğretmen hem de personel eksikliği bulunduğunu dile getiren CHP Milletvekili Serkan Sarı, “Öğretmen ve personel açığımız var. Bu konuya da dikkat çekmek istiyorum. İl genelinde bin 250’ye yakın öğretmen eksiğimiz var. Bu açıkların kapatılarak çocuklarımızın eğitimine katkı sunulması gerekiyor. 332 tane idari personel, 37 teknik personel, 22 sağlık personeli, 316 yardımcı personel eksiği var. Bu personeller eksik olduğu için okullarımızın fiziki koşulları her geçen gün yıpranıyor. Temizlik hizmeti okullarımızda sağlıklı bir şekilde yeterince verilemiyor. Bu aksaklıklar sebebiyle çocuklarımız sağlıklı bir eğitim göremiyor” dedi.
“BİRLEŞTİRİLMİŞ OKULLA ÇÖZÜM BULDUKLARINI SANIYORLAR”
İl genelinde yaşanan okul binası eksikliğinin birleştirilmiş okullarla giderilmeye çalışıldığını ileri süren CHP Milletvekili Serkan Sarı, “Susurluk ilçesindeki 5 Eylül okulunun olduğu binada 3 okul, aynı binada hizmet veriyor. Her katta ayrı bir okul var. 3 okulu bir binaya birleştirip çocuklarımızın eğitim alması zorlaştırılıyor. Bu sebeple de eğitim çok erken başlıyor, geç bitiyor. Çocuklarımız ne yazık ki sağlıklı, zihinsel faaliyetlerini sağlayabilecekleri bir fiziki ortamı engel olunmuş durumda. Bunun gibi il genelinde benzer durumlar var” bilgisini paylaştı.
“BALIKESİR’İN EĞİTİM BAŞARISI GİDEREK DÜŞÜYOR”
Balıkesir’in eğitimde genel başarı durumunun her geçen yıl geriye gittiğini ifade eden Serkan Sarı, “2024’te LGS’de en başarılı illerden ilk 10 içerisinde Balıkesir yok. Balıkesir, geçmişte çok başarılı dönemlere imza atmıştı. Ama bugün bakıyoruz, eğitim kalitesi her geçen gün düşüyor. Bu konu ile ilgili verilere de ulaşamıyoruz. Yükseköğrenim ile ilgili araştırma yaptık. En son 2018 yılının verisi var. Neden çekiniyor Milli Eğitim Bakanlığı? 2018 verilerinde ilk 10’da olması gereken Balıkesir, 31’inci sırada. Bunların her yıl düzenli olarak açıklanıyor olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
“TAŞIMALI EĞİTİM SİSTEMİ AZALTILMALI”
Kırsal mahallelerdeki taşımalı eğitim konusunda da sıkıntıların yaşandığını dile getiren CHP Milletvekili Serkan Sarı, “Taşımalı sistem konusuna gelirsek, 2002 yılında 32 bin 400 köy okulu varken, 2024 yılına geldiğimizde 13 bine düşmüş durumda köy okulu sayısı. Yaklaşık 20 bin köy okulu kapatılarak çocuklar taşımalı eğitime zorlandı. Balıkesir gerçeğinde baktığımızda ise 14 bin 600 öğrenci taşımalı eğitim ile okullarına gitmek zorunda kalıyor. İlk tasarrufu çocuklarımızdan, okullardan yapıyoruz. Saraydan yapmayı tercih etmedikleri için 30 kilometreyi açan mesafelerde artık çocuklara servis hizmeti de verilmiyor. Aileler ya kendi imkanları ile getirecek ya da yurda verecek. Hem okulları kapattınız, hem taşımalı eğitimden vazgeçtiniz, sonra da çocuklarımızı yarı yolda bıraktınız.
Çocuklarımızın gün içerisinde önemli bir süresi serviste geçiyor. Hem taşımalı sistemden dolayı ekonomik olarak aileler mağdur. Bu konuda da belediyelerden yardım bekliyorlar. Belediyelerimiz elbette ki bir şeyler yapacaktır ama bu konunun muhatabı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığıdır. AKP iktidarının ta kendisidir. Ya kapattığı okulları tekrar açarak nitelikli eğitimi sağlayacak ya da bu çocukları taşıyacak. Öğle yemeği verilecek denildi, yarım bırakıldı. Servislerle taşınacak denildi, yarı yolda bırakıldı. Çocuklar, sizin kurduğunuz sisteme güvenmiyor. Ailelerin artık size inancı kalmadı. Çocuklar artık ailelerinden uzakta eğitim aldığı için kantin paralarını ailelerini karşılayamıyor. Bir çocuğa günde verilen 100 lira, yetmiyor. Hatırlıyorsunuz AKP Genel Başkanı 3 çocuk yapın demişti. Onu dinleyenler bugün çocuklarının cebine harçlık koyamaz hale geldi. O yapın diye verdiğiniz talimatların, kaynaklarını da yaratın. Ne yazık ki tasarruf; çocuklarımızdan, işçilerimizden, emeklimizden yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“KENDİ NEFERLERİNİ YETİŞTİREN BİR EĞİTİM SİSTEMİ KURDULAR”
23 yıllık AK Parti iktidarında eğitim sisteminde büyük değişiklikler yapıldığını kaydeden CHP Milletvekili Serkan Sarı, iktidarın kendi siyasetine göre sistemde değişiklikler yaptığını ileri sürdü. Sarı şunları söyledi:
“Milli Eğitim sistemine gelirsek; Milli Eğitim ve Milli Savunma, milli politikadır. 50 – 100 yıllık projeksiyonla ilerler. Ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığı kapanmış durumda. Bugün AKP’nin eğitim bakanlığı var. Milli değil, siyasi bir eğitim bakanlığı haline gelmiş durumda. 9 bakan değişti 23 yıllık durum içerisinde. Her bakan kendince yeni ideolojik kavramların altını dolduracak, AKP siyasetine nefer yetiştirecek bir eğitim sistemi kurmaya kalktı. 6 kez lise sistemi, 3 kez üniversite sınav sistemi, 4 kez müfredat, 18 kez de eğitim sistemi değişti. Bu kaos ve karmaşa içerisinde biz de çocuklarımızı geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. AKP’nin eğitim sistemi değil, milli eğitim sistemi. Laik, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin neferleri olacak bir sistemi kurmak zorundayız. Dünya yarışacaksak bu niteliklere haiz kadroları yetiştiriyor olmamız lazım.”
“YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORUZ”
Milli Eğitim sistemindeki sorunların giderilmesi konusunda takipçi olacağını dile getiren CHP Milletvekili Serkan Sarı, “Yarım kalan okul inşaatlarının bir an önce tamamlanmasını öneriyoruz. Öğretmen ve eğitim personeli eksikliğinin acilen Balıkesir’de giderilmesini öneriyoruz. Köy okullarında taşımalı sistemin daraltılarak, daha az bir noktadan yapılmasını öneriyoruz. Deprem riskli konutların yeniden denetlenerek, eğer hala depreme dayanıksız yapılar varsa bunların tespit edilip bir an önce yenilenmesi gerekiyor. Derslik sayısının artırılması gerekiyor” diye konuştu.