CEMİL YURTMAN / POLİTİKA
MAAŞIMIZI DOLARLA ALMIYORUZ AMA
TUVALETTE ‘…’ DOLARLA SİLİYORUZ
SEKA fabrikalarının kapatılması Türkiye‘nin çıkarına bir karar degildi. ‘Milli’ bir ekonomik karar değil; ‘uluslararası sermayenin’ dayatması olan bir karardı. Balikesir’deki SEKA’nın kapatılması kararı da öyleydi. Bu kararla birlikte Türkiye’nin milli bir kâğıt üretme politikası da ortadan kaldırıldı. Kağıdın hammaddesi olan ‘Selüloz’ artık üretilmeyince kâğıt üretsek dahi bu üretim dışa bağımlı hale geldi. Milyonlarca Dolar da yurt dışına akmaya başladı. Oyle olunca da ‘Maaşımızı Dolarla almasak da, tuvalette kullandığımız kâğıt için bile Dolar öder hale geldik.
HUKUK UYGULANMADI
Tarih 15 Temmuz 2010. Dönemin TEKSİF Balikesir Şube Başkanı ve eski Türk-İş Balıkesir Temsilcisi (Merhum) Hüseyin Akyüz sendika binasında basın toplantısı düzenliyor. Haber 16 Temmuz 2010 tarihinde POLİTİKA‘da yer alıyor.
O toplantıda SEKA’da yetkili işçi sendikası Selüloz-İş Genel Merkezi‘nin, 2005 yilinda açtığı dava sonrasında Danıştay 13. Dairesi tarafından fabrikanın Albayrak Şirketler Grubu‘na satışının iptal edildiği açıklanıyor.
“Satışta kamu yararı olmadığı” gerekçesiyle fabrikanin “satış işleminin iptali” kararı verildiği fakat Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından fabrikanın geri alınması gerektigi halde kararın uygulanmadığı vurgulanıyor.
AKYÜZ KILIÇDAROĞLU’NU ELEŞTİRİYOR
Türk-İş Temsilcisi Hüseyin Akyüz o günlerde Balikesir’de yaptığı bir miting konuşmasında SEKA ile ilgili konuya yeterince yer vermediğini; “Şöyle bir değindi” diyerek vurguluyordu. Akyuz, CHP
İl yönetiminin de Kılıçdaroglu’nu bilgilendirmedigini ileri sürüyordu.
Açıklamalarda Balikesir SEKA’nin, ‘yerel bir oluşum tarafından satın alınması’ konusu üzerinde de önemle duruluyordu.