ORMANLARDA MADENCİYE YOL, BİNA, TESİS İZNİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklifi görüşmeleri düzenlendi ve görüşmelerin sonunda teklif kabul edildi.

 

Kabul edilen maddelere göre, lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etken maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği, Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tabi olacak. Lif, tohum ve sap üretimi amacıyla izinli kenevir yetiştiriciliği Tarım ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

İlaç etken maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği veya işlenmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. İlaç etken maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliğinde, özellikle esrar elde edilmesini engelleyecek her türlü tedbirin alınması, kenevirin hasadı, işlenmesi, ihzarı, ihracı veya satışına ilişkin usul ve esaslar, İçişleri Bakanlığı’nın görüşü alınmak suretiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Tarımsal üretimin planlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alınacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım sektöründe sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak.
Tarımsal üretim sözleşmelerinde belirtilen mücbir sebepler haricinde sözleşme kapsamında üretilen ürünün alımından veya satımından vazgeçen üretici ya da alıcılar için ceza koşulu belirlenecek.

Takvim yılında yapılacak mahalli olmayan yarışlarda koşacak atların nitelik ve şartlarını belirlemeye Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili olacak.
Mülkiyetindeki veya ortaklığındaki atları yarışlarda koşturan at sahipleri ile bunların vekilleri, koşularda ve yarışlarda görevlendirilenlerden, yarış dürüstlüğüne aykırı hareket eden, yarışların, yarış yerlerinin ve yarışlarla ilgili yer ve tesislerin düzen ve disiplinini bozanlar hakkında disiplin cezaları uygulanacak.
Devlet ormanlarına nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atmak ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayata ve çevreye verilen zarar “orman suçu” sayılacak.

 

MADEN SAHALARINA YOL, BİNA, TESİS İZİN YETKİSİ
Madencilik faaliyetlerinin ve faaliyetlerle ilgili her türlü yer, yol, bina ile tesislerin hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya özel ormanlarda yapılmak istenmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilecek.
Devlet ormanlarından kesilecek veya herhangi bir nedenle devrilen ya da kesilen ağaçlardan hangilerinin diplerinin ve hangi ürün çeşidinin kimler tarafından damgalanacağı veya işaretleneceği, Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek.

 

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ŞAHİN TİN’E GÖRE “YAŞAM KAYNAKLARI KORUNUYOR”

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Orman Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şahin Tin; “Tarım ve orman alanında hayata geçirilen bu düzenleme, planlı üretim, suya göre üretim ve sözleşmeli tarım üretimi ile ormanlardaki madencilik faaliyeti ve orman yangınına sebep olanlara verilen cezanın artırılması gibi hususları kapsıyor. Yaşam kaynaklarımızı koruyoruz” dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, orman kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştığını söyledi. Milletvekili Şahin Tin, tarım ve orman sektöründe ihtiyaç duyulan düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

“Çiftçimizi destekliyoruz”
“Kadim topraklarımıza her alanda hizmet için gayretliyiz” diyen Milletvekili Şahin Tin; “Toprağın, suyun ve çevrenin kıymetini çok iyi anlamamız gerekiyor. Tarım ve orman sektörünü yeni bir vizyonla geleceğe hazırlamak için hükümetimiz ihtiyaç duyulan tüm adımları atıyor. Çiftçimizi her yönüyle güçlendirmek zorunda olduğumuzun bilinciyle çalışıyoruz. Dünyada küresel manada ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan ciddi gelişmeler yaşanıyor. Küresel iklim değişikliğinden tarımsal üretim ciddi anlamda etkileniyor. Kaynaklarımızın verimli kullanılması, planlı üretime geçilmesi bu doğrultuda yasal düzenlemelerin süratle yapılması üreticinin ve üretimin korunması bakımından büyük önem taşıyor. Gıda güvenliği son derece önemli. Dolayısıyla üretim süreçlerinin her aşamasını titizlikle takip etmek gerekiyor. Ürünlerin zayi olmasına asla gönlümüz razı olmaz. İsrafa fırsat vermememiz gerekiyor. Bu nedenle bazı ürünlerde üretim öncesi izin alınması üretim planlaması yapılması önem taşıyor. Tarımın temel maddelerini öncelikli olarak ele almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Toprağın sesine kulak veriyoruz”
Atıl kalmış tarım alanlarının aktif kullanımına dönük girişimlerde de bulunduklarını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Özüne ve mülkiyet hakkına dokunulmaksızın kamu yararı gözetilerek atıl durumda olan arazilerin üretime kazandırılmasının yolu açılıyor. İhtilaflı tarım arazileri kiralanabilecek. Ekilmedik tek bir alan bırakmayacağız. Bunun önemini özellikle salgın döneminde daha net gördük. Ekilip dikilmeyen atıl kalan tarım alanlarının kiralanması suretiyle üretime katılması son derece önem taşıyor. Toprağın sesini dinlememiz gerekiyor. Tarım sektörü kadar ormanlarımızın yaşatılması da üzerine yoğunlaştığımız bir konudur. Ormanlarımızı korumak öncelikli görevimiz. Orman alanlarına izinsiz dökülen atıklarla ilgili düzenleme kapsamında ağır cezalar getiriliyor. Orman bölgeleri içerisinde daha önce maden işletmeleri nedeniyle bozulmuş olan yerlerin rehabilitasyonu için yasal zemin güçlendiriliyor. Toprağın mirasını gelecek nesillerimize taşımak asli vazifemiz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Güçlü ve verimli bir Türkiye Yüzyılı için üretimi destekliyoruz. Büyük Türkiye’nin refahına hep birlikte katkı sunacağız” dedi.

“Yeşil vatanı koruyoruz”
Orman ürünlerinin elde edilmesi, taşınması süreçlerinde kullanılacak yöntemlerin kolaylaştırıldığını belirten Milletvekili Şahin Tin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Orman ürünlerinin kullanım aşamalarının seri ve kolay olması için dijital süreçle yönetilmesi hedefleniyor. Yine bununla birlikte orman köylerindeki vatandaşlarımızın yaşadıkları afet karşısında herhangi bir muhtaçlık belgesi aranmaksızın ihtiyaçlarının karşılanması için değerli bir adım atılmış oluyor. Orman köylülerimizi desteklemek için daha önceden yapılan düzenlemelere ilave olarak ihtiyaç olan adımları da atmayı sürdürüyoruz. Bu manada çalışan orman köylülerimizin sigortalı olmalarını teşvik etmek için ilave destekleri de bu düzenleme kapsamına alıyoruz. Bununla birlikte orman yangınlarında hayatını kaybeden personel ile ilgili de bazı düzenlemeler yapıldı. Özellikle geçmişte yapılan mükerrer orman kadastrosu nedeniyle ülkemizin birçok noktasında sıkıntılar var. Mahkemelere intikal etmiş ve çözüm süreci uzamış konular mevcut. Bu hususların da çözüme kavuşması için bu düzenleme büyük önem taşıyor. Yine bunun dışında tapusu vatandaşa ait özel mülkiyet olan ama özel orman statüsünde bulunan alanların da uyumlu hale getirilmesi konusunda yasal düzenlemeler yapıldı”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ORMANLARDA MADENCİYE YOL, BİNA, TESİS İZNİ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!