ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ BİLAL DÜNDAR’DAN YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

En son Edremit’in Kavurmacılar Mevkiinde çıkan orman yangını sonrasında Orman Bölge Müdürü Birol Dündar Büyükşehir Belediye Meclisi’nde orman yangınlarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Edremit’teki orman yangınının arazi şartları nedeniyle ulaşılmasının zor olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, bölgede halen soğutma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Hava unsurlarının yangın söndürmede kendilerine yardımcı olduğunu söyleyen Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, kara ekipleri müdahale etmeden orman yangınlarının söndürülmesinin mümkün olmadığını kaydetti.Kazdaları’nda çıkan orman yangınında halen duman tütmelerinin görüldüğünü söyleyen Birol Dündar, ekiplerin bunlara elle müdahale ettiğini ifade etti. Orman Bölge Müdürü Birol Dündar Kavurmacılar Mevkii’ndeki orman yangını çıkan alana ancak hafta sonu ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.Kazdağları’ndaki yangının sabotaj olma ihtimalini de değerlendiren Birol Dündar bu konuda Jandarma’nın gerekli çalışmaları yaptığını hatırlattı. Dündar, “Tabi tamamen delliler net olmadan bizim de bir şey dememiz uygun değil” diye konuştu.

 

“1066 PERSONELİMİZ VAR”

Orman Bölge Müdürü Birol Dündar kurumun personel sayısı ile ilgili şunları söyledi:

“Balıkesir’in ormanlık alanlarının toplamı 649 bin hektar büyüklüğünde, yani toplam alanımızın yüzde 45’i, dolayısıyla hemen hemen yarısı ormanlık alanımız var. Balıkesir’deki ormanlık alanlarımız 9 işletme müdürlüğümüz ve 80 tane işletme şefliğimiz tarafından idare edilmektedir. Orman yangınlarına karşı 7 işletmemiz birinci derecede hassas ve 2 işletme müdürlüğümüz ise ikinci derecede hassas durumdadır. Toplamda 43 gözetleme, 32 haberleşme, yangına müdahale eden 335 personelimiz bulunmaktadır. Bunun yanında sadece yangınlara değil tüm işlere müdahale eden 235 teknik personelimiz ve 421 de düz memurlarımız olmak üzere 1066 personelimiz var. Ayrıca orman yangınları sebebiyle biz hizmet alımıyla bu yıl 136 işçi ve 9 tane de mühendis de şu anda çalıştırıyoruz.”

 

“ARAÇ VE EKİPMANLARIMIZ”

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki araç ve ekipman sayıları hakkında da bilgiler veren Birol Dündar şunları dile getirdi:

“Orman yangınlarıyla mücadelede biri Balıkesir’de biri de Edremit’te olmak üzere iki helikopterimiz bulunmaktadır. 8’i bizim, 4’ü kiralık olmak üzere 12 treyler, 10 tane dozerimiz, 10 tane greyderimiz, 4 tane ekskavatörümüz, 53 tane arazözümüz ve 18 tane de su tankerimiz mevcuttur. Bun su tankerleri çok fonksiyonlu, arazi şartlarında kabiliyetleri yüksek olan araçlarımızdır. Ayrıca hızlı hareket eden 29 tane ilk müdahale aracımız bulunmaktadır. Bizim ilimizde, orman teşkilatımızın 220 tane, gerisi de Büyükşehir belediyemizin almış olduğu ve köylere dağıttığı su tankerlerimiz bulunmaktadır. Bu da 1133 mahallenin 776’sında; yani orman yangınlarına hassas olan tüm alanlarımızda bu 776 tanker bulunmaktadır. Bunlardan da ciddi olarak yararlanmaktayız.Balıkesir’de bulunan helikopterlerin Balıkesir’de bulunanı 16 Mayıs 31 Ekim, Edremit’teki ise 1 Haziran-15 Ekim’e kadar görev yapacaklardır. Biz bu yangınla mücadele ederken özellikle hava araçları için 112 adet su toplama çukuru ki bunlar 900 ila 1000 tonluk çukurlarımız bulunmaktadır. 59 tane de 50 ve 60 tonluk arazöz havuzlarımızı yaptırdık. Ayrıca DSİ’ye ait baraj ve göllerimiz 125 adettir. Su sıkıntımızın çok olmadığı bir bölgedeyiz ve bunlara gereken önlemler alınmış bulunmaktadır.

 

“2021’DE 61 ORMAN YANGINI ÇIKTI”

2021 yılında toplamda 61 orman yangını çıktığını söyleyen Orman Bölge Müdürü Birol Dündar şu bilgileri verdi:

“Bu yıl 2021’de en son yangımızla birlikte 61’nci orman yangınımızı yaşadık. Toplamda 94 hektarlık bir sahamız yandı. En son iki gün önceki Kazdağlarındaki yangında 52 hektarlık sahamız yandı. Birde Savaştepe’de bir yangınımız oldu. O iki yangınımız olmasaydı çok daha düşük sayıda yanan alanımız olacaktı.O ikisiyle birlikte bu yıl içinde toplamda 94 hektarlık alanda orman yangınımız oldu.”

 

“HER 10 YILDA BİR BÜYÜK BİR YANGINA MARUZ KALIYORUZ”

Balıkesir’deki yıllar itibariyle orman yangını sayılarına değinen Orman Bölge Müdürü Birol Dündar şu bilgileri verdi:

“Biz bu yangınları değerlendirirken yıllar itibariyle orman sayılarımıza baktığımızda grafiğimizin belli bir noktada düştüğünü görüyoruz. Özellikle büyük yangınlara yakalanıyoruz, sayılarımız artıyor. Şu anda 35 yılın ortalama yangın sayımız 80-81 civarındadır. Yine yıllık yanan alanlarda aynı şekilde. Tabi burada göze çarpan bazı yıllarda özellikle 90yılında 2 bin 440 hektar, 2002-2003 yıllarında 3 bin 632 hektarlık büyük yangınlarımız ve en son da 2013 yılında 1800 hektarlık büyük yangına yakalanmışız. 10 yılda bir Balıkesir’imiz büyük bir yangına yakalanıyor gibi bir istatiğimiz de var. 1945 yılında Alaçam’da 15-16 bin hektar bir saha büyük bir yangın olarak göze çarpmakta, 1990 yılında Burhaniye e Ayvalık’ta 2-3 bin küsurlu hektarlar yine göze çarpmaktadır. 202 yılında ise tekrar Kepsut’ta, en son 2013 yılında da 1613 hektarlık Kepsut’ta tekrar büyük yangınlarımız oluşmuştur. Biz Balıkesir’deki yangınları aylara döküyoruz. Burada en tehlikeli aylar Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olarak ortaya çıkıyor. Bunlar hem alan hem de adet anlamında yoğunluk bu aylarda toplanmaktadır. Çıkan yangınların yüzde 61’i Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına, aylar olarak da yüzde 91’i bu üç aya sarkmaktadır. Yani orman yangınları açısından en tehlikeli olduğumuz günlerdeyiz. Bu yangınların çıkış saatlerini de incelediğimizde ortalama genel olarak 12.00 ile 18.00 saatleri arasında en yoğun orman yangınlarının çıktığını görmekteyiz.”

 

“ORMAN YANGINLARI GENELDE DİKKATSİZLİKTEN ÇIKIYOR”

Balıkesir’de çıkan orman yangınlarının sebepleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Orman Genel Müdürü Birol Dündar şunları kaydetti:

“Genelde orman yangınlarımızın yüzde 54’ü ihmal ve dikkatsizlikten çıktığı görülüyor. Vatandaşlarımızdan kaynaklanan, insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlikten bu yangınlar kaynaklandı. Çıkan yangınların yüzde 27’sininsebebi belirlenemedi, faili meçhul şekilde kaldı. Yüzde 5’i kazadan, yüzde 6’sı kasıt ve yüzde 8’i doğal yolla oluşan yangınlardır.”

 

“KAZDAĞLARINDAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDIKTAN SONRA 5 AYRI NOKTADA TÜTME OLDU”

Edremit’te çıkan orman yangınının kasıtlı olup olmadığıyla ilgili soruya cevap veren Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, “Jandarmamız bu yangının failini araştırıyorlar. Belli bir şekilde ciddi bir derinliğe de indiler. Bu yangının sebebi büyükbir ihtimalle yakınbir zamanda açıklayacaklardır. Tabi tamamen delilller net olmadan bizim de bir şey dememiz uygun değil. Kısa bir sürede bu yangının failleri, sebebi daha net bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Kazdağları’ndaki son yangını gerçekten çok ucuz atlattık. Şöyle bir avantajımız vardı. Rüzgarımız vardı, ama yangının çıktığı çanağın içinde azdı. Fakat dezavantajımız da yangın yerine girmekte çok zorlandık. Orada yol ve iz bulmakta zorlandık, algı unsurlarıyla genelde buna çalıştık. Fakat hava unsurlarıyla yangın sönmüyor, sönme imkanı yok. Hava unsurları bize yangınlarda biraz daha yardımcı olur. Helikopterle yangını söndürürsünüz, uçakla söndürürsünüz, fakat 1 saat sonra tekrar oradan alevler çıkar ki bunun canlı şahidi Edremitlilerdir. Orada yangınbitti diyoruz, yeniden başlıyor. Kara ekibi girmeden yangın sönmüyor. Biz Edremit’te enbüyük sıkıntımız kara ekiplerinin yangınyerine sokmakta zorlandık, arazi çok kötüydü ve hala kara ekiplerimiz bekliyor. Büyük bir ihtimalle hafta sonuna kadar bekleyecek. Zaman zaman hala tütmeler alıyoruz. Dün akşam 5 ayrı noktada tütme oluştu, ekiplerimiz oraya kadar gidiyor, tekrarelle söndürüyorlar. Gerçekten arazi şartları çok zor. İnşallah tamamen söndüğünü de hafta sonuna doğru ve hafta sonu vereceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Exit mobile version