Ayvalık Altınova’da denizden demir madeni çıkarılmasına tepki gösteren Ayvalıklı çevreciler Büyükşehir Meclisi’ndeydi. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, demir madeninin Altınova’da yaratacağı tahribata dikkat çekti. Gencer, “o maden denizi öldürecek, doğal denge bozulacak, buna izin veremeyiz” diye konuştu. Madencilik faaliyetiyle ilgili ÇED sürecinin başladığı belirtilirken, konu Büyükşehir Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.
BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı toplantılarının birinci birleşimi dün gerçekleştirildi. Meclisin ilk oturumunda gündemdeki konular ilgili komisyonlara havalesi yapıldı. Ayvalık’ta denizin içinde demir madeni aranmasına izin verilmemesiyle ilgili CHP’nin verdiği önerge Çevre ve Sağlık Komisyonu’nda görüşülmek üzere havalesi yapıldı.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ayvalık’ta demir madeni aranması ile ilgili gündem ön plana çıktı. Ayvalık’tan kalabalık bir çevreci de toplantıyı izledi. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, sahillerde maden aranmasıyla ilgili gündem maddesinin komisyonda kabul edilmemesi temennisinde bulundu.
ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer Altınova sahillerinde maden aranmasıyla ilgili ÇED sürecinin başladığını belirterek konu hakkında şunları söyledi:“Ayvalık Altınova sahilinde, uzun bir bantta denizin içinde yaklaşık 20 metre derinlikte maden araması çalışması için ÇED süreci başladı. Ayın 16’sında Altınova’da ÇED halk toplantısı yapılacak. Ancak biz Ayvalık Belediye Meclisi’nde bu konuyu görüştük ve tüm partilerin katılımıyla oy birliğiyle bu kararı reddettik. Maden aranmasının şehrimizde özellikle balıkçı esnafımıza, doğal dengenin bozulmasına, balık yuvalarının yok olmasına ve ekolojinin bozulmasıyla ilgili elimizde onlarca rapor var. Bu konuşla ilgili oradaki kıyıda yaz aylarında yaklaşık 100 bin kişinin tatile gelerek yaşadığı bir bölge. Dikili sınırımızdan Sarımsaklı Plajlarının yarısına kadar etkileyen bir olay. Denizin içinden kumu iki metre tekneye alıp içinden manyetik olarak mıknatıs yöntemiyle demir madenini ayıklayacaklar ve tekrar denize atacaklar. Bu sebeple denizde hiçbir hayat kalmayacağını hepimiz tahmin edebiliriz.
ÇEVREYE DUYARLILIĞIMIZI GÖSTERMELİYİZ
Biz de bütün çevre örgütleri, siyasi partiler, Ayvalık’taki yerel yönetimlerle ilgili bütün hususlar buna karşıyız. Sizlerden de ricamız bir an önce Çevre ve Sağlık Komisyonunun toplanıp, önümüzdeki haftaya kadar karar verirse biz de kendilerine istedikleri raporları kendilerine ulaştırabiliriz. Bu konuda Balıkesir olarak, Balıkesir’e yakışan, çevreye duyarlılığı, denize duyarlılığı, denizdeki yaşama duyarlılığı göstermek amacıyla oy birliğiyle buradan bir karar alabilirsek eğer bir örnek davranış olacak. Hep birlikte olacağız. Bundan herhangi bir siyasi olay yoktur. Çünkü tüm siyasi partilerin, tüm birleşimlerin Ayvalık’ta üstünde ortak durduğu bir konudur. Ben bir an önce meclisimizden özellikle Çevre ve Sağlık Komisyonu’ndan toplanarak önümüzdeki hafta yapacağımız toplantıda sonucunu alarak dosyamıza Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararını ekleyerek bakanlığa sunmamız gerekiyor. Tahminim buradaki tüm meclis üyelerimiz aynı duyarlılığı gösterecektir.”
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in konuşmasının ardından toplantıya katılan kalabalık bir grup çevreci alkışlarla Gencer’e destek verdi.