Nitelikli iş gücü bu şehirden ve yönetenlerden ne bekliyor?

Söz konusu olan Balıkesir’in geleceği olunca anket katılımcıları endişeli yorumların çoğunlukta olduğu bir reaksiyon sergilemişlerdir. Bu yanıtlar Balıkesir’in doğal avantajlarının ve çevresinin bozulduğu çarpık kentleşmeden, değişimin kısa vadede mümkün olmadığını belirten görüşlere, büyümenin getireceği göçün şehirdeki güvenlik ve huzur atmosferini bozacağına dair içeriklere sahiptir.

nitelikli-iş-gücü-bu-şehirden-ne-bekliyor-ismail-orhan-sönmez

 

Katılımcıların yarısına yakını Balıkesir’de kaliteli yaşamanın mümkün olmadığını düşünürlerken diğer yarısı özellikle uygun gelire sahipseniz kaliteli bir yaşamı mümkün görmektedir. Balıkesir’de objektif olarak doğallık, güvenlik, zaman tasarrufu ve düşük stres gibi kaliteli yaşam unsurları mevcuttur. Önemli olan bunların doğru şekilde markalaştırılarak nitelikli insan kaynağını oluşturan kitleye doğru şekilde aktarılmasıdır.

 

Eğitim durumları, yabancı dil bilgileri ve kariyerleri ile niş bir grup oluşturan anket katılımcılarının” bir işten beklentiniz sorusu yöneltilmiştir. Bu sorunun hedeflediği anket katılımcılarının profilindeki profesyonellerin iş hayatından beklentilerini Balıkesir’in, daha önce yaptığımız çalışma kültürü ile karşılaştırabilmektir. Katılımcıların en belirgin beklentisi yüksek gelirdir. Gelişim ve öğrenme imkânı ve uygun iş yaşam dengesi bunları takip etmektedir. Günümüzde yeni jenerasyonun iş yaşam dengesi konusunda daha önceki kuşaklardan daha talepkâr olduğu kabul edilmiş bir gerçektir. Bu konu iş dünyasında her gün biraz daha yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Ulaşım problemlerinden kaynaklanan zaman kayıpları metropol yaşamında iş yaşam dengesinin önündeki en büyük engeldir.  Balıkesirli firmaların firma kültürlerini piyasa koşullarında maaş, iş yaşam dengesi imkânı sunan çalışma biçimleri ve gelişim kültürü üzerine kurmaları onların nitelikli insan kaynağı konusunda rekabetçi olabilmeleri için önemlidir.

Bir işten beklentilerle bir iş yerinden beklentiler birbirinden farklı kavramlardır. Katılımcılar bu soruya huzurlu, adil ve kurumsal bir işyeri beklentisi ile cevap vermişlerdir. Huzur, adalet ve kurumsallık bir şirkete çalışanların güven ve güvence hissini doğrudan etkileyen, dolayısıyla iş yeri stresini düşüren ve yaşam kalitesine dolaylı tesiri olan özelliklerdir.

İş yaşam dengesini ve yaşam kalitesini önemseyen nitelikli insan kaynağı çocukları için kaliteli eğitim olanakları, kültür ve sanat faaliyetleri, sağlık imkanları, güvenlik ve huzur, iş ve kariyer seçenekleri öne çıkan cevaplardır.  Evli ve çocuklu çiftler için çocuklarının iyi eğitim alması hem statü gereği hem de çocuklarının geleceği için önemlidir, diğer yandan sosyo-kültürel faaliyetler sadece bir istek değil aynı zamanda statü göstergesidir. Yani bir şehirde bu tip faaliyetlerin olması o şehrin niteliği ve bu faaliyetleri ağırlayabilmesinin getirdiği marka değeri olarak dolaylı yolda o şehirde yaşayanların da marka değerini etkileyebilmektedir. Bu nedenle sadece bir şehirdeki iş ve kariyer imkanları değil aynı zamanda o şehrin sosyal mimarisi de insanların o şehirde çalışma kararlarını etkileyebilmektedir.

 

Hali hazırda Balıkesir’de yaşamayan anket katılımcılarının büyük çoğunluğunun Balıkesir’de yaşamaya sıcak bakması bu yönde kurgulanabilecek politikalar için olumlu bir göstergedir. Yaşama isteğini tetikleyen özelliklerin en başında güvenlik ve huzur ve sonrasında doğal özellikler gelmektedir. Bunlarla yakından ilgili olan yaşam kalitesi bir diğer gerekçedir. Katılımcılar Balıkesir’de yaşamanın yaşam kalitelerini artıracağının farkındadır. Diğer yandan bu soruya hayır yanıtı veren kitlenin en önemli argümanı sosyo-kültürel yetersizlik olarak öne çıkmıştır.

 

Söz konusu olan Balıkesir’in geleceği olunca anket katılımcıları endişeli yorumların çoğunlukta olduğu bir reaksiyon sergilemişlerdir. Bu yanıtlar Balıkesir’in doğal avantajlarının ve çevresinin bozulduğu çarpık kentleşmeden, değişimin kısa vadede mümkün olmadığını belirten görüşlere, büyümenin getireceği göçün şehirdeki güvenlik ve huzur atmosferini bozacağına dair içeriklere sahiptir. Bir kısım görüşlerde şehrin geliştiğine ve gelecekte daha iyi olacağına dair güçlü bir inanç kendini göstermektedir.

İçeriklerine göre görüşler aşağıda örneklenmiştir;

 

“Balıkesir değerlerine yeterince sahip çıkmıyor. Şehir merkezi beton yığını olmuş. Saat kulesi ve şadırvanın olduğu bölgeye yapılan bina o bölgenin dokusunu bozmuş. Bir Balıkesirli olarak oranın yeni hali beni çok üzdü.” (Çarpık Büyüme)

 

“Şehir gelişiyor ama daha hızlı gelişmesini isterdim. Yeterli sosyal ve kültürel imkan yok. Yeşil alanlar yetersiz. Mevcut yeşil alanlardaki örnek Çamlık ve Atatürk Parkı ağaçların sayısı da azalmış.”(Çarpık Büyüme)

 

“Balıkesir hep göz ardı edilmiş bir şehir hele Bandırma. Balıkesir merkez ve iç bölgedeki kasabaları hala çok muhafazakâr yüzden pek bir şey değişeceğini zannetmiyorum” ( Değişim Zor)

 

“Gelişen bir şehir 10 yıl içerisinde İzmir’in şu anki hali kadar gelişmiş olabilir ancak halkının olaylara bakış açısının değişip gelişmesinin ancak önümüzdeki 20-30 yıllık bir süreçte olacağına inanıyorum.” (Değişim Zor)

 

“Sanayileşme hava ve su kirliliğine daha da fazla sebep olacak. Farklı bölgelerden insan göçleri şehrin güvenlik ve huzur ortamını bozabilir.” (Göç Alacak)

 

“Balıkesir İstanbul-bursa-İzmir arasında sıkışmış vaziyette. Uzun yıllardır gelişme çabasında fakat olması gereken seviyeden oldukça geride. Son dönemde artan sanayileşme ve yeni iş olanakları sayesinde bir nebze daha iyi durumda. Bununla birlikte gelişen sosyal yaşam imkanları daha yaşanabilir bir şehir olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Umarım çok daha iyi bir konuma gelecek.”( Gelişecek)

Entelektüel sermayesi yüksek olan anket katılımcılarına şehri yönetenlere verebilecekleri tavsiyelerin sorulduğu soruya  altyapı, ulaşım, temizlik ve kentsel dönüşüm vurgusu, şeffaf ve adil yönetim ve objektif hizmet beklentisi, yatırım ve istihdam geliştirici politikalara ön ayak olmak, şehrin sosyal cazibesini artıracak sosyal mimari yatırımları öne çıkmıştır.

Aşağıda bu etiklerdeki görüşler örneklendirilmiştir;

 

“Liyakatli insanlarla çalışın. İhaleleri peşkeş çekmeyin. Doğaya ve hayvanları korumak için elinizden geleni yapın. Doğal varlıklarımızı koruyun. Sizlere oy veren-vermeyen herkesi kucaklayın, aynı imkanları sunun, ayrım yapmayın…” (Şeffaflık ve adalet)

 

“Herkes hak ettiği işte hak ettiği şekilde çalışmalı torpille değil gerçekten o işi yapabileceği için bir işe girebilmeli umarım daha çok iş alanı açılır ve daha rahat bir şekilde yaşayabiliriz.” (Şeffaflık ve adalet)

 

“Şehrin tarihi ve doğal dokusunu koruyun. Şehri betona boğmayın. Daha çok yeşil alan olsun. Tarihi binalar ön plana çıksın. Atatürk parkı ve Çamlık’taki ağaçlar azalmış. Lütfen oralara kesilen ağaçların yerine dikim yapılsın.”(Şehir dokusunu ve doğal özelliklerini koruyucu politikalar)

 

“1.Sektorel bazda yaratacağınız farkındalık ve teşvikler ile yatırımcıların dikkatini çekip Balıkesir in cazibe ve fırsatlar şehri olduğunu göstermek. 2.Saglik turizmi ve eğitim alanında yatırım yapılması ve bunların tanıtılması. 3.Sosyal e kültürel hayatın hareketlendirilmesi. 4.Kaplica,turizm ve tarım sektörlerine daha fazla önem verilmesi ve markalaşma.” ( Şehrin yatırımcılara doğru tanıtılması)

 

“Artık tüm yollarımız yapılmış ve güzel olsun. Gerçekten hiç yakışmıyor. Gereksiz para harcamaları bırakılsın. Hediyeleşmeler bırakılsın. Küslükler bitsin. Tasarruf yapılsın. Ekonomik durumu iyi olmayanlara ulaşılsın. Huzurlu bir şehir olsun. Sağlık konusunda da bu şehrin daha fazla doktora ve özel hastaneye ihtiyacı var.” (Güvenlik ve Huzur)

 

“Nitelikli işgücünün şehirden uzaklaşmasının önlenmesi için doğru iş sahalarının açılması ve ilkokuldan üniversiteye eğitim kalitesinin arttırılmasının sağlanması gerekmektedir.” (İstihdam genişletici politikalar)

 

“Bu anketi yaptığınız için teşekkür ederim. Balıkesirli olup dışarıda yaşayan insanların fikirlerini almanız çok doğru bir adım. Balıkesir’in potansiyeli çok yüksek, özellikle coğrafi avantajını doğru kullanarak çok hızlı yükselmesini mümkün görüyorum, ancak gidilmesi gereken çok yol var. Birkaç belediyecilik aksiyonu ile olacak iş değil. Daha büyük çapta uzun yıllar sürecek vizyoner bir dönüşüm gerekiyor. Bana göre Balıkesir’in en çok ihtiyaç duyduğu şey, zamanında Eskişehir’de olduğu gibi sosyo-kültürel bir dönüşüm. Eskişehir Anadolu’nun ortasında sıradan bir şehir iken, şimdi insanların keyifle yaşadığı hatta turistik ziyarete bile gittiği bir şehir haline geldi. Coğrafi olarak Balıkesir’e göre çok daha dezavantajlı olmasına rağmen, yaptığı dönüşüm ile cazip bir şehir haline gelmeyi başardı. Oradaki iş imkanlarını bilmiyorum ancak şehre kısaca baktığınızda bile burada yaşanılabilir diyor insan. Bir Balıkesirli olarak, Balıkesir için aynı cümleyi kuramıyorum maalesef. Eskişehir’de uygulanmış olan dönüşüm modeli ne ise, onun bir benzerinin Balıkesir’de uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Saygılar.” ( kentsel dönüşüm, ulaşım, alt yapı, sosyal mimari)

 

“Şehirlerin gelişmesinde üniversitelerin payı büyüktür. Sosyal olanakların çeşitliliği (örnek Eskişehir) iyi akademik kadroyu şehire çeker ve bu üniversitenin kalitesini arttırır. Kaliteli üniversiteyi bitiren iyi eğitim almış öğrenci sosyal olanakları çeşitlilik gösteren şehirde çalışma hayatına atılarak mevcut sanayiinin de gelişmesinde rol oynar. Sosyal hayatın çeşitlendirilmesine ön ayak olmaları tavsiye edilebilir” (Üniversite kalitesinin artırılması)

 

“Yetişkinler ve çocuklar için spor yapabilecekleri, rahatça zaman geçirebilecekleri, tahrip olmamış, herhangi bir bina yapılmamış büyük doğal parklara ihtiyaç var. Yerel yönetimler yol kenarı iyileştirmesine harcadıkları zaman ve parayı insanların rekreasyonel faaliyetleri için kullansalar çok daha iyi olacağını düşünüyorum, rekreasyonel faaliyetlerden mangal yapılan piknik yerlerini kastetmiyorum tabii.” ( Park ve rekreasyon alanlarının artırılması)

 

“1- Özel hastane ve kaliteli ihtisas doktorları gelsin. 2- Çocuklarımıza vizyon katacak eğitim olanakları, öğretmenler gelsin. Gerekli gelir kapıları yaratılsın. 3- Şehirde sosyal imkanlar sadece yeme-içme şeklinde değil; deneyimleme şeklinde olsun. Lüks oranı yüksek, sadece belli elit seviyenin gelebileceği biçimde yeni mekanlar açılsın. “( Sağlık ve eğitim olanaklarının artırılması)

 

“Artık tüm yollarımız yapılmış ve güzel olsun. Gerçekten hiç yakışmıyor. Gereksiz para harcamaları bırakılsın. Hediyeleşmeler bırakılsın. Küslükler bitsin. Tasarruf yapılsın. Ekonomik durumu iyi olmayanlara ulaşılsın. Huzurlu bir şehir olsun. Sağlık konusunda da bu şehrin daha fazla doktora ve özel hastaneye ihtiyacı var. “( Sosyal belediyecilik)

 

“Öncelikle şehir için yaratılacak sosyal imkanlar çalışan kalitesini artıracaktır. Tiyatrosu bile olmayan bir şehrin AVM lerle ileri gidemeyeceği günümüz e-ticaret anlayışından dolayı aşikardır. İnsanların birbiri ile etkileşime girebileceği, kişisel gelişimlerinin durmayacağı ve mutlu-huzurlu paradoksunu tamamlayacağı bir ortam tahsis edilmelidir.” (Sosyal mimari)

 

“Altyapı, sosyal yaşam, şehir içinde geniş yeşil alanlar, kaliteli sağlık ve eğitim kurumları, depreme uygun konutların üretilmesi, otopark, yaşlanan nüfus için bakım evleri ve gençlerin her alanda desteklenmesi gibi konular tavsiye edilebilir.” ( Sosyal mimari, altyapı, sosyal belediyecilik.)

Exit mobile version