MİMAR SİNAN TAKLİTLERİYLE VE KÖTÜ KOPYALARIYLA BUGÜNE GETİRİLEMEZ

Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Mimar Sinan’ı ölümünün 431’inci yıldönümünde düzenlediği sergi ve lokma hayrı ile andı. Oda Başkanı M. Ali Özerk Büyük Usta olarak nitelendirdiği Mimar Sinan’ın eserlerinin korunması gerektiğini bildirdi.

Mimar Sinan’ın eserlerinin sadece ülkemizde değil dünya genelinde de başyapıt olarak kabul edildiğini belirten M. Ali Özerk, mimar Sinan’ın kötü kopyaları ve taklitleriyle bugüne getirilemeyeceğini ifade etti. Özerk, “Mimar Sinan’ı taklit etmek değil, onun eserleri üzerinden yeni çağdaş üretimler yapmak esas olmalıdır” diye konuştu.

SAYGIYLA ANIYORUZ

Oda Başkanı M. Ali Özerk yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Mimarlar Odası olarak; eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 431’inci yılında saygıyla anıyoruz. Her yıl Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca tüm birimlerimizle birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde anma etkinlikleri düzenlenmekte, her iki yılda bir Mimar Sinan’ın yüce anısını yaşatmak üzere Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli meslektaşlarımız ‘Mimar Sinan Büyük Ödülü ile onurlandırılmaktadır.

ESERLERİ DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRDİ

Mimar Sinan’ın Anadolu’nun yanı sıra Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur. Yapıtları ayrıca; ‘insanın yaratıcı dehasının başyapıtları’ ve ‘insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri’ olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş; Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da ‘üstün evrensel değerler’ olarak tanımlanmıştır. Sinan’ın mirası; mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Bütünlük içinde korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı, yapılı çevre kültürünü modern çağa taşıyamayan kamusal politikalar aracılığıyla tahrip edilmekte; Büyük Usta’ya öykünen, Sinan taklidi cami mimarlığı tekrar tekrar üretilmektedir.

TAKLİTLER ONA GERİ GETİRMEZ

Cumhuriyet devrimi ve genç Türkiye’nin modernleşme sürecinde; kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar terk edilmekte, insanlık mirası olan ve kültür mirasımız tutarsız ve rant odaklı planlama politikaları nedeniyle geri dönülemez biçimde zarar görmektedir. Büyük Usta Mimar Sinan’ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, başta karar vericiler olmak üzere herkesi çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Mimar Sinan kötü kopyalarıyla, taklitlerle bugüne getirilemez. Mimar Sinan’ı taklit etmek değil, onun eserleri üzerinden yeni çağdaş üretimler yapmak esas olmalıdır.”

Exit mobile version