Nereden baksak yirmi küsur yıldır Balıkesir’i ‘marka şehir’ yapmaktan söz ederiz. Kurumlar, kuruluşlar, yerel yönetimler, mülki idareler, sivil toplum örgütleri; özetle herkes ‘marka şehir’ söylemi üzerinden yürür.
Bu noktada Balıkesir’in çeşitli ürünleri tescillenip coğrafi işaret almışlıklarıyla markalaştı elbet.. Ne ki, Balıkesir’in bütünü, bu vilayetin sahip olduğu potansiyelin tümünü marka şehir yapabilmek mümkün olmadı.
Tarımıyla, hayvancılığıyla, turizmiyle, tarihi ve arkeolojik değerleriyle, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle Balıkesir’i bütün anlamda marka yapmak söz konusu olmadı. Marka şehir söylemi dilde pelesenk olmakla kaldı!
..ve şimdi içinde Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı ortaklığında bir proje geliştirildi. Projenin adı: Marka Şehir Balıkesir!
Dün akşam Balıkesir Köftecisi’nde Marka Şehir projesinin lansmanı vardı. Proje ortağı olan kurumların yöneticileri, bürokratlar, gazeteciler hepsi lansmandaydı. Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Oda Başkanları da oradaydı.
Projenin medya tanıtım, halkla ilişkiler ve algı çalışmalarını ihale ettikleri ajansın yöneticisi, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Vali Hasan Şıldak sırayla Marka Şehir Balıkesir Projesi’nin önemine vurgu yaptılar, Balıkesir’in potansiyeline dikkat çektiler, şehrin markalaşmasının önemine değindiler.
Ciddi bir çalışma gibi göründü herkese. Sonuçta GMKA’nın finansal desteği ve hibeleri söz konusuydu. Devletin Kalkınma Ajansı projeyi enine boyuna incelemiş ve desteklemeye değer bulmuştu.
VALİ HASAN ŞILDAK: BU PROJE BALIKESİR İÇİN YENİ BİR UFUK AÇACAK
Balıkesir Valiliği de projenin partnerleri arasında. Vali Hasan Şıldak, Marka Şehir projesinin Balıkesir için yeni bir ufuk açtığını söyledi. Şıldak şöyle konuştu:
“Marka Şehir Projesi”nin Balıkesir için yeni bir ufuk açtığını, heyecan ve enerjiyle Balıkesir’i marka şehirle güçlendirmek için hep birlikte yola çıkıldığının altını çizen Vali Şıldak “Marka şehir şehrin kimliğini bulması ‘Ben bir kentim; kırsalımla ve ilçelerimle, bütün insanımla birlikte hareket ediyorum, güç birliği yapıyorum. Ben ülke ve dünya sahnesinde daha kimlikli, daha güçlü ve kendinden emin adımlarla yürümeye aday bir ilim. Ben varım’ demek anlamına geliyor, bu coşkuyu taşıyor. Balıkesir bu başlık altında pek çok çalışmayı görecek. Bu projede her şeyden önce reel sektörün yönetimle elele verip insanına ve şehrine verdiği değeri en yükseğe taşıma gayreti var. Azim var, irade var, güç birliği var. Hepimiz Balıkesir’in gücünü, potansiyelini biliyoruz. O kadar çok değere sahibiz ki… Bu projeyle bütün zenginliklerimizi daha iyi tanıtacağız. Balıkesirimize hayırlı olsun.”
MARKA ŞEHİR LOGOSU ÇAKMA ÇIKTI!
Balıkesir’i bütün olarak marka şehre dönüştürmenin hedeflendiği proje beş yıl süreli olarak belirlendi. Beş yıllık çalışma programında milyonlarca lira harcama yapılacak.
Ancak daha işin başında proje falso verdi.
Marka Şehir Projesi’nin tanıtımını üstlenen ajansın yetkilileri, Balıkesir’in yirmi ilçesini çeşitli renkler altında bir araya getirdiği logo çalışmasının detaylarını toplantıdaki katılımcılara uzun uzun anlattı.
Hazırlanan tanıtım videosu ve görsellerde Balıkesir’in doğal güzelliklerine, tarihi dokusuna, termaline, denizine, turizmine, koyununa, kuzusuna vurgu yapıldı. Ancak ajansın hazırladığı logo çakma çıktı!
Balıkesir için özel olarak hazırlanan marka şehir projesinin logosunun hemen hemen aynıları bir sosyalleşme sayfası ile ikinci el eşya satışı yapan bir firmanın logolarıyla neredeyse tıpa tıp aynı.
Facebook’ta Xanela Socıal adlı hesabı arayın; karşınıza Marka Şehir Balıkesir için hazırlanan çok özel logonun aynısı çıkacak.
Logonun bir benzeri de ABD’den.. İkinci el eşya satışı yapan Modville adlı bir mağazanın logosu da bizim Marka Şehir logosuyla hemen hemen aynı.
BU LOGO BALIKESİR’İN DEĞERLERİNİ YANSITMIYOR
Logoların çakma olduğu iddiası CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’den geldi. Aytekin, yaptığı araştırmada logonun bir sosyal medya hesabı ve ikinci el eşya satan ABD’deki mağazanınkiyle aynı olduğunu tesbit etti. CHP Milletvekili Aytekin bu durumu Facebook sayfasında da paylaştı ve şu yorumu yaptı: “Kuvva-i Milliye’nin başkentinde, Kocaseyit’in şehrinde, Saat Kulesinin, Kazdağlarının, Madra’nın, Sındırgı’nın, Ege ve Marmara Denizinin bir arada olduğu bu güzel şehirde, bu güzelliklerin hiçbirine yer vermeden, ve en önemlisi de çalıntı bir logoyla Balıkesir’i tarif etmek ancak AKP zihniyetinin ürünü olabilirdi.”