Balıkesir’in Karesi İlçesi Boğazköy Mahallesi Muhtarlığını 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde kazanan kırsal mahallelerinin 43’ünün tek kadın muhtarı olan Makbule Yakar, kış aylarında nüfusu 30’a kadar düşen mahalleyi eski hareketli günlerine döndürmek istiyor. Mahalle halkının yaş ortalamasının 55’in üzerinde olduğunu hatırlatan memur emeklisi Yakar, Boğazköy, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği kurarak mahallesinin kaderini değiştirmeyi hedefliyor.
HİLMİ DUYAR – POLİTİKA
Boğazköy Mahallesi Muhtarı Makbule Yakar Boğazköy’de doğup büyüdü. İlk ve ortaokul eğitiminden sonra, Muharrem Hasbi Koray Lisesini bitirdi ve Balıkesir Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nde memurluğa başladı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılması sonrası, bir süre Balıkesir Özel İdare Müdürlüğünde görev yaptı. 2012 yılında Balıkesir’in Büyükşehir Statüsüne alınmasından sonra Özel İdare Müdürlüğünün kapatılmasıyla, Balıkesir Belediyesinde görevini sürdürdü.
Daha önce çalıştığı devlet kurumlarıyla belediye arasında farklar olduğunu gördü. Belediyelerdeki siyasallaşma nedeniyle emekliye ayrıldı. 22 yıllık memuriyet yaşamında Boğazköy ile ilişkisini hiç koparmayan yılın 12 ayından 5’ini köyünde geçiren Yakar’a 31 Mart 2024 seçimlerinde muhtar olması için mahalle halkından öneri geldi. Yakınlarının ve dostlarının isteklerini önemseyen Yakar, muhtarlık için adaylığını koydu ve kazandı. Muhtar Yakar’ın Hedefinde şimdi kendisine güvenenleri hüsrana uğratmamak, mahalleyi geliştirip güzelleştirmek, kuracağı dernek ile mahalle halkının gençlerini tarıma yönlendirip, Boğazköy’ü, Balıkesir’in en iyi köylerinden biri haline getirmek var.
Boğazköy sakinlerin yaş ortalaması 55’in üzerinde Yaz nüfusu 80 Kış nüfusu 40
Boğazköy Muhtarı Makbule Yakar mahallede genç nüfusun çok olmadığını mahalle sakinlerinin yaş ortalamasının 55’in üzerinde olduğunu açıkladı. Bu nedenle köyde sosyal etkinlik yapılmadığına dikkat çekti. Yaz nüfusu 80, kış nüfusu 40 olan mahallenin eski günlerine dönmesi için elinden gelen gayreti göstereceğini belirten Yakar, “Mahallenin sorunlarının başında su var. Su şebekesi eski olduğu için sık sık arıza ve patlaklar meydana geliyor. Arıza giderilene kadar evlerdeki çeşmelerden su akmıyor. Gereksinimler mahalle çeşmesinden gideriliyor. Köyde kanalizasyon yok. Vatandaşlar foseptik kullanıyor ve bu da ayrı bir dert. Balıkesir, büyükşehir olmadan köyün arazisi ve merası çoktu. Mera kiralama, arazi satışı köye kazanç sağlıyordu. Balıkesir büyükşehir statüsü kazanınca, arazilerin tamamı Belediyeye geçti. Hiçbir gelirimiz yok. Mahallenin eksiğini elbirliği ile yardımlaşarak gideriyoruz.
Kanalizasyon talebi yıllar önce ben Köy Hizmetlerinde çalışırken yapıldı. Köy küçük, yerleşim yeri çok büyük olduğundan bu güne kadar bu problem çözülmedi. Biz bir kez daha başvuru yapacağız. Sağlık ocağımız yok. Doktor haftada bir gün geliyor. Halk sağlık sorunları için Şamlı ve Balıkesir’e gidiyor. Doktor geldiğinde, Muhtarlığın bir odasında hasta kabul ediyor. Muhtarlığın bir bölümünü köy kahvesi gibi değil de bir lokal gibi yaptırdım, baş köşeye Atatürk’ün portresini koyduk. Buraya kadın erkek herkes istediği zaman gelebilir., akşamları çayını, kahvesini içebilir” diye konuştu.
“Kırsaldaki 43 mahallenin tek kadın muhtarıyım”
Muhtar Yakar, Karesi ilçesine bağlı 43 kırsal mahallenin tek kadın muhtarı olduğunu hatırlatarak; “Ben bu ilçenin kırsaldaki tek kadın muhtarı olduğum için yaramaz çocuklar gibi hem büyükşehir belediyesinin, hem Karesi Belediyesinin kapısını aşındıracağım taleplerimiz gerçekleşene kadar ısrarcı olacağım. Mahallemde 72 seçmen var. Rakibim eski muhtardı. Ben 39 oy alırken, eski muhtar 32 oyda kaldı. Muhtarlık mazbatamı aldıktan sonra Boğazköy’ün kalkınması için sosyal dayanışma yardımlaşma ve kalkındırma derneği için harekete geçtim.
Dernek kurulduktan sonra belirli bir gelir elde edebilirsek, güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. Ben toprağı ve üretmeyi seviyorum. Çiftçiliğe inanan bir insanım. Bu nedenle dışarıda yaşayan gençleri üretim için köydeki topraklarında çalışmalarını istiyorum. Şu anda çiftçilik zor, üretmek zor. Çünkü girdi fiyatları yüksek, maliyet yüksek. Giderler fazla. Benim 26 yaşındaki genç azam Mert Özmelek üniversite mezunu ve köyünde çiftçilik yapıyor. Böyle gençlerimizin sayısını arttırmak gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.