Balıkesir’de faaliyet gösteren Çağdaş Haritanın sahibi Mustafa Yılmaz imar barışı ile ilgili uyarılarda bulundu. Yılmaz imar barışına son başvurunun 31 Aralık olduğunu hatırlatarak bu sürenin uzatılabileceğini söyledi. Mustafa Yılmaz 35 yıl sonra çıkan imar barışının vatandaşlar tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini de belirterek, barışa girecek yerlerin mutlaka vasıflarının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
SÜRE UZATILABİLİR
İmar barışı uygulaması yapılacak olan yerlerin mutlaka cins değişikliklerinin yapılması gerektiğini söyleyen Mustafa Yılmaz POLİTİKA’ya şu açıklamada bulundu:
“Bilindiği üzere 3194 sayılı İmar Kanunu Geçici 16’ncı maddesi doğrultusunda imar barışı yürürlüğe girmiştir. Ancak 31 Ekim 2018’de bitmesi gereken başvuru süresi hükümetin gerekçesiyle tekrar 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatılmıştır. Ancak bilindiği üzere eski İmar Kanunu 3290 sayılı İmar Kanunu hala yürürlükte. Dolayısıyla bu kanunun uygulamasının Bakanlar Kurulu’nun bir yıl uzatma yetkisi vardı. Bunun üzerine en az üç ay, belki de en az altı ay daha uzayabileceği düşünülmekte. Ama buna rağmen ne olursa olsun tüm bu tür imar mevzuatına aykırı yapı kullanma izni olmayan yapı sahipleri bu kanundan faydalanması en doğru iştir.
CİNS DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
Böyle bir kanun 35 senede çıkmış, bir daha da çıkması çok zor bir şey. Ancak bu kanunun uygulamasında en büyük sıkıntılardan birisi; yapı kayıt belgesi alındıktan sonra özellikle tarla ve zeytinlik vasıflı taşınmazlarda cins değişikliğine geçilmesinde büyük bir sıkıntı görülmektedir. Burada her kurum diyor ki; bu kanundan aldığın yapı kayıt belgesi benim mevzuatımı bağlamaz. 5403 sayılı kanunda benden ayrıca izin alınması gerekir diyor. Zaten o zaman izin alınması gerekiyorsa o zaman bu kanundan faydalanmaya gerek yok. Vatandaşlarımız zaten normal kanunlara göre işlemini tamamlar, ruhsat ve yapı kullanma belgesini alır. Ancak bu Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğu için özellikle cins değişikliğinin mutlaka ve mutlaka yapılması gerekiyor. Cins değişikliği yapılmadıktan sonra, sadece yapı kayıt belgesi tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Özellikle zeytinlik alanlar yapılan zeytin evleri veya konutlar var. Bunların da aynı şekilde vasfı zeytinliktir. Doğrudur Zeytincilik Kanununda bağlayan hükmü vardır. Ancak üzerindeki yapıya yapı kayıt belgesi aldığımıza göre üzerinde kâgir bina olan zeytinlik vasfı adı altında tescil edilmesi vatandaşlarımızın en büyük dileğidir. Bunun yanında tarlalarda da aynı şekilde üzerine yapılmış bağ evleri, büyükbaş hayvan çiftliği, tavuk kümesi veya buna benzer diğer şeyler de yapı kayıt belgesi esas alınarak yapılan ölçümler neticesinde kadastro veya tapuya üzerinde şu olan tarla şeklinde cins değişikliğinin yapılması şarttır. Çünkü vatandaşlarımız bu cins değişikliğiyle aldığı yapı kayıt belgesiyle bankaya gittiğinde yeri tarla olarak 10 liraysa, üzerinde yapıyla beraber değeri 100 liradır. Dolayısıyla kredilendirme talebinde de gerekli hem banka hem de vatandaş açısından önemli olacaktır. İkinci önemli hususumuz da üzerine yapı belgesi alınıp, vasfı değiştirilmediği zaman bu yapıyla alakalı emlak vergilerini belediyeler bir şekilde alıyorlar ama yasal olarak en doğrusu parsel üzerine o yapının işlenmesidir.
İMAR BARIŞINDAN VATANDAŞLARIMIZ YARARLANMALI
Son olarak da şunu söylemek gerekiyorsa; 31 Aralık her ne kadar son başvuru günü gözüküyor, uzatılma var. Ancak yine de tüm vatandaşlarımızın 31 Aralık’a kadar başvurularını yapması gerekmektedir. Bu konuda vatandaşlarımız hassasiyetlerini gösterirlerse devletin çıkardığı imar barışından yararlanmış olurlar.”