Ilıcama ormanıma dokunma!

Savaştepe’nin Çaltılı Mahallesi sakinleri, Altıeylül ve Savaştepe ilçeleri arasında kalan, yöre halkının Ilıca olarak adlandırdığı bölgede turizm amaçlı bungalov ev yapmak için izin istenmesine büyük tepki gösterdi. Köy halkı ve Çaltılı Köyü Doğa Koruma Gönüllüleri basın açıklaması yaparak, girişimi protesto etti.

ılıcama-ormanıma-dokunma

Savaştepe’nin Çaltılı Mahallesi sakinleri, Altıeylül ve Savaştepe ilçeleri arasında kalan, yöre halkının Ilıca olarak adlandırdığı bölgede turizm amaçlı bungalov ev yapmak için izin istenmesine büyük tepki gösterdi. Köy halkı ve Çaltılı Köyü Doğa Koruma Gönüllüleri basın açıklaması yaparak, girişimi protesto etti.

 

Doğa Koruma Gönüllüleri adına basın açıklaması yapan Nazif Çınar, “Orman atalarımızdan kalan bu topraklarda bize piknik yaptırmazken, 365 gün 24 saat süren bir yaşam merkezinin kurulmasına izin veremez” dedi. Çınar İzin verilmesi halinde her türlü eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı. Köy halkı buradaki asıl hedefin Geç Roma Döneminden kalan hamam ve çevresinde turizm bahane edilerek define aranacağını iddia etti.

 

 

Bir Şahsın, Savaştepe’nin Çaltılı Mahallesi sınırları içinde kalan 1’inci ve 3’üncü derece SİT alanı içerisinde Bungalov Turizmi yapmak için orman ve kültür müdürlüklerine başvurması üzerine Çaltılı Mahallesi sakinleri girişimi öğrenir öğrenmez harekete geçti.

Kısa zamanda Çaltılı Köyü Doğa Koruma Gönüllüleri adı altında bir platform oluşturan köylüler, bugün Ilıca mevkisinde basın açıklaması yaptı. Doğa koruma gönüllüleri adına açıklama yapan Nazif Çınar, “Balıkesir İli Savaştepe İlçesi Çaltılı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan geç Roma dönemine ait, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nce bir bölümü 1’inci derece sit alanı, bir bölümü 3’üncü derece sit alanı olarak tescil edilen antik hamam mevkisi ve bitişiğindeki Altıeylül Orman Müdürlüğü sorumluluk bölgesi sınırları içinde kalan ormanlık alanda bungalov evler işletmesi için başvuruda bulunulmuştur. Yapılmak istenen bu proje başta Çaltılı, Kiraz, Macarlar, Sıvatpınar, Bozen, Taşpınar, Turnalar, Pelitçik, Güvem Küçüktarla mahallelerinde yaşayanları huzursuz etmiştir.

 

 

Bu mahalleler ve ismini veremediğim pek çok mahalle yıllardır bu ılıcadan yararlanmaktadır. Çaltılı Mahallesi bu alanda her yıl geleneksel olarak köy hayrı ve şenlikleri yapmaktadır. Bu proje mahallemizdeki hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecek, ormana ve tarihi dokuya zarar verecektir. Bugüne kadar hamamdan temizlik ihtiyacını karşılayan köylüler bu doğal nimetten mahrum kalacaklardır. Bölgede yaşayan köylüler yangın riski gerekçesiyle hamam alanına sokulmazken, piknik yapması mangal yapması yasaklanırken, aynı bölgeye 365 gün, 24 saat insanların yaşayacağı bir projeye onay vermek bölge halkının kabul edebileceği bir şey değildir. Kamuya ait bir alanın özel bir kişinin kullanımına verilmesi huzursuzluğu arttıracaktır. Bunda bir kamu yararı yoktur. Bu projeye onay verilmemesini talep ediyoruz” dedi.

 

 

Hamam bölgesi 1998 yılında sit kapsamına alınmış

Nazif Çınar, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1 Mayıs 1998 tarih ve 362 sayılı kararını basın mensuplarına gösterdi. Kurul kararında, ”Balıkesir İli, Savaştepe İlçesi Çaltılı Köyü’nde Çaltılı Ilıcası adıyla anılan sıcak su kaynağı çevresindeki arkeolojik kalıntıların yayılma alanının arkeolojik sit olarak tescili önerisine ilişkin Balıkesir İl Kültür Müdürlüğü’nün 27 Nisan 1998 gün ve 720-876 sayılı yazısı okundu, ilgili dosya incelendi. Yapılan görüşmeler sonunda, Çaltılı Köyü J19-a-OSc, j19b 01d paftalar169 ada 23 parselde yer alan Çaltılı ılıcasının antik dönemde kullanıldığına ilişkin antik dönem yapı kalıntıları ile arkeolojik kalıntı ve buluntuların yayılma alanları dikkate alınarak sit fişinde ekli haritada belirlenen 1’inci ve 3’üncü derece arkeolojik sit alanlarının 2863/3386 sayılı yasalar doğrultusunda tesciline karar verildi” denildi.

 

 

Bungalov izni verilirse her türlü eylem yaparız.

Nazif Çınar Orman ve Kültür müdürlüklerinden bungalov evler için olumlu karar çıkması halinde her türlü eylem yapacaklarını hatırlattı. Çınar, “Burası sadece bizim köyün değil. Antik hamamda bizim çamaşırlarımız yıkanır, çamaşırlar serilirdi. Akşam toplanıp gidilirdi. Sadece bizim köy değil. Çevre köyler de aynı şekilde buradan yararlanıyor. İliç’te olduğu gibi, Artvin’de olduğu gibi, Fatsa’da olduğu gibi Aydın’da olduğu gibi, Kaz Dağları’nda olduğu gibi, Sadece Kazdağı’nda 76 ruhsat var. Her yerde yağma düzeni açılmış durumda. Bunlar kendilerini iktidara yakın ve görüyorlar ve bu her şeyi yapmayı kendilerinde hak görüyorlar. Biz Çaltılı köylüleri olarak bu olayı duyduktan sonra hemen toplantı yaptık. Bir doğa koruma platformu kurduk. Ona bir yönetim seçtik, sözcü seçtik. Bu konuda girişimlerimiz var. Biz kesinlikle bu işin peşini bırakmayacağız. Biz Orman Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere, kültür müdürlüğü, il kültür müdürlüğü olmak üzere, eğer buradan bir rapor çıkarsa her tür gösteri, basına açıklaması, protesto, yapacağız. Orman atalarımızdan kalan bu topraklarda bizlere piknik yaptırmazken 365 gün 24 saat süren bir yaşam merkezinin kurulmasına izin veremez. Verirse de biz bunu kabul etmeyiz” İfadelerini kullandı.

Bölge Halkı Balıkesir Kültür Müdürlüğü’nden gelecek kazı ekibinin vereceği raporu merakla bekliyor.

 

Exit mobile version