Haydi artık bitirin şu meydanı!

Eh, haydi artık bitirin şu meydan düzenlemesini. Kaç aydır devam ediyor; altı üstü taş döşenecek, bir iki adacık çimlendirilip peyzaj yapılacak. Şuncacık meydan kaç aydır tamamlanıp halkın kullanımına açılamıyorsa, daha büyük işlerin kısa sürede tamamlanıp hizmete girebileceğine inancımız azalıyor...

haydi-artık-bitirin-şu-meydanı

Eh, haydi artık bitirin şu meydan düzenlemesini. Kaç aydır devam ediyor; altı üstü taş döşenecek, bir iki adacık çimlendirilip peyzaj yapılacak. Şuncacık meydan kaç aydır tamamlanıp halkın kullanımına açılamıyorsa, daha büyük işlerin kısa sürede tamamlanıp hizmete girebileceğine inancımız azalıyor…

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi‘nin, eski belediye binasının yerinde sürdürdüğü meydan düzenlemesinden söz ediyoruz.

Biliyorsunuz, Büyükşehir Belediyesi, Karesi ve Altıeylül belediyelerinin ortak kullandığı binayı yıkmıştı. Yıkım kararı önceki Büyükşehir yönetimi tarafından alınmış, uygulamak ise Ahmet Akın’a kalmıştı.

Binanın yıkımı uzun ve zorlu geçti. Balıkesirliler kötü bir yıkım çalışması izledi. Oldukça acemice ve kontrolsüz yıkım çalışmalarının ardından moloz ve hafriyatın bölgeden temizlenmesi de haftalarca devam etti.

Önceki yönetimin Cumhuriyet Meydanı ile eski belediye binasından kalan alanı birleştirme projesi vardı. Daha doğrusu, Cumhuriyet Meydanı, hem Şeyh Lütfullah Camisi önündeki alan, hem Millikuvvetler Caddesi, hem de yıkılan binanın arsası birleştirilerek geniş bir meydahn oluşturmayı planlıyordu. 

Yücel Yılmaz döneminin hazırlanan proje, 10 dönümden fazla bir ayanı meydana dönüştürmeyi hedefliyordu. Orduevlerini devralan Büyükşehir Belediyesi, yapının birini Kuva-yı Milliye ve  Atatürk Müzesi olarak değerlendirecek, diğerini ise Sanat Merkezi‘ne dönüştürecekti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde meydan çalışmaları, mevcut proje kapsamında devam ediyor. Ancak, yıkılan Orduevi eklentilerinin yerine yapılan meydan düzenlemesindeki hızı, belediye binasının arsasındaki çalışmalarda göremiyoruz. Bu bölümde çalışmalar çok ağır ilerliyor. 

 

Arkadaşlarımızın bölgeden çektiği fotoğraflara bakılırsa, Cumhuriyet Meydanı ile birleştirilecek bu bölüm de, tıpkı diğer bölümler gibi taş ağırlıklı olacak. Meydanın Orman Bölge Müdürlüğü ile arasındaki bölüme basamaklı bir sahne yapıldığı gözleniyor. Belli ki, Büyükşehir’in küçük sanat etkinlikleri burada yapılacak.

 

KEŞKE O DUVARI KALDIRABİLSEYDİNİZ!

Büyükşehir’e devredilen Orduevi binaları tescilli yapı konumunda. Yine Orman Bölge Müdürlüğü’nün misafirhane olarak kullandığı tarihi Türk Ocağı binası da tescilli yapılar arasında. Bölgedeki bu dokuyu daha belirgin hale getirmek varken, meydanla Orman idaresini birbirinden ayıran uzun duvarın kaldırılmamış olması handikap. 

Berlin Duvarı bile yıkılıp iki Almanya birleştirilebiliyor ama, meydanla Orman arasındaki duvar yıkılamıyor. Bunun için iki kurum arasında irtibat kuruldu mu, duvarın kaldırılması için bir talepte bulunuldu mu, bunu bilmiyoruz. Duvarın kaldırılmasıyla daha estetik bir dokunun ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

 

HAYDİ ARTIK BİTİRİN…

Belediye binasının uzun süren yıkım çalışmaları şehri hayli rahatsız etmişti. Şimdi de meydan çalışmalarının uzaması Balıkesirlilerihn tepkisine neden oluyor. Meydana açılan sokaktaki esnaflar da durumdan rahatsız.

Büyükşehir Belediyesi, kendi olanaklarıyla meydan düzenlemesi yaparak maliyeti düşürmeyi planlıyordu. Bir değişiklik olmadıysa, meydan işini Büyükşehir kendisi hallediyor. Belki de bu sebeple meydan işinin tamamlanması zamana yayılıyor. 

Çalışmalar tamamlandığında, bu bölgenin şehre yakışan, estetik bir yapıya kavuşacağı umudumuzu koruyoruz.

 

Exit mobile version