GÜRE’DEKİ TARİHİ YAĞ FABRİKASI KAMULAŞTIRILIP RESTORE EDİLECEK

BÜYÜKŞEHİR GÜRE’DEKİ TARİHİ FABRİKAYA EL ATTI.. ÖNCE KAMULAŞTIRMA, SONRA RESTORASYON

 

EDREMİT Güre sahilindeki tarihi yağ fabrikası binası kamulaştırılıyor.  Çok uzun yıllardır mezbelelik halde duran ve adeta yıkılmaya terk edilen tarihi fabrika, kısa süre nöce ilçede meydana gelen fırtınada zarar görmüş, yapının çatı kısmı ve duvarların bir bölümü fırtınaya dayanamayarak yıkılmıştı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tarihi yağ fabrikasını kamulaştırıp kültürel amaçlı değerlendirmeyi planlıyor.

Bu konuda Büyükşehir Belediyesi tarafından mülk sahipleriyle daha önce çeşitli defalar görüşüldüğü, ancak bir sonuca varılamadığı öğrenildi.

Yapının restore edilerek Körfez’in kültürel ve sosyal yaşamına kazandırılması gündemde.  Büyükşehir Plan ve Bütçe Komisyonu’nun yapının kamulaştırılması ve restorasyonuyla ilgili hazırladığı rapor, Büyükşehir Meclisi’nin onayına sunulacak.

 

KAMULAŞTIRMA VE RESTORASYONU

KÜLTÜR BAKANLIĞI KARŞILAYACAK

Güre sahilindeki tarihi yağ fabrikasının kamulaştırma ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili finans kaynağının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca karşılanacağı da belirtiliyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un geçtiğimiz haftalarda Edremit Körfezi’ndeki ziyareti sırasında tarihi fabrika binasını da incelediği, yapının mezbelelik haliyle Edremit’e yakışmadığı, sahipleriyle görüşülmesini istediği ve sahipleri tarafından restore edilmeyecekse kamulaştırılarak restorasyonun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasını söylediği de kaydediliyor.

 

TARİHİ FABRİKA BİNASI FIRTINADA

BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Geçtiğimiz haftalarda Edremit Körfezi’nde meydana gelen fırtınada Güre’deki yağ fabrikasında hasar oluştu. Çatının göçtüğü, duvarlarda yıkılmaların meydana geldiği olayda, fabrikanın taş ve tuğla parçaları etrafa saçıldı. Fırtına sonrasında çevreye savrulan molozlar Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makinaları ve ekiplerce temizlendi. Bu arada olay yerinde Büyükşehir’in iş makinaları ve ekibini gören vatandaşlardan bazıları, Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi yağ fabrikasını yıktığı şeklinde sosyal medya paylaşımları da yaptı.

 

“TARİHİ ESERLERİ RESTORE EDİYORUZ”

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Kamulaştırma ve restorasyon bedelleri Bakanlığımız tarafından protokol kapsamında sağlanacak ve bina Kültür ve Sosyal Tesis olarak hemşerilerimizin kullanımına açılacaktır” denildi.

Açıklamada şu bilgilere yer veriliyor:

“Körfez bölgemizdeki her bir ilçe, tarihleri milattan öncelere varan kadim yerleşim yerleri olması sebebiyle tarihi eserleri, yaşanmış hikayeleri, günümüze uzanan geleneksel ve kültürel değerleri ile zenginliği paha biçilmezdir. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemiz ilimizin her tarafından olduğu gibi Körfez bölgemizdeki tarihi eserleri restore ederek amacına uygun biçimde hayata kazandırmak amacıyla bir çok çalışma yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.

Bu tarihi eserlerden birisi Edremit Güre sahilindeki 1800’lü yıllarda yapılan Zeytinyağı Fabrikası’dır. Bina Zeytinyağı Fabrikası özelliğini kaybetmiş ve uzun yıllardır Güre sahilinde terkedilmiş bir yapı haline dönüşmüştür.

 

“FABRİKA VATANDAŞLAR İÇİN GÜVENLİK

TEHLİKESİ OLUŞTURUYOR”

Büyükşehir Belediyemiz geçtiğimiz yıl Güre sahilini dolgu yaparak  genişletmiş ve hemşerilerimiz ve misafirlerimizin büyük memnuniyetini kazanan bir sahil bandı oluşturmuştur. Bu çalışmalar sırasında kaderine terk edilmiş ve son derece kötü görünümdeki eski Zeytinyağı Fabrika binası sahil cephesi önündeki barakalar, atık malzememler, mezbelilik görüntü temizlenmiştir. Güre sahil şeridindeki yeni yapılan bu alanda vatandaşlarımız yürümekte, zaman geçirmektedir. Yürüyüş yapan vatandaşlarımız bu binanın önünden de geçmektedir. Yıllardır terkedilmiş haldeki bina bu haliyle hemşerilerimiz için can güvenliği tehlikesi oluşturmaya başlamıştır. Nitekim geçtiğimiz aylarda çıkan fırtına ve yağmur sonucunda sahile paralel uzanan duvar ve bir kısım eklentiler yıkılmıştır.

 

“SAHİPLERİYLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDEN

BİR SONUÇ ALINAMADI”

Büyükşehir Belediyemiz eski Zeytinyağı Fabrikası sahipleriyle defalarca Binanın Restore edilmesi için görüşmüş ancak malik bu güne kadar olumlu bir gelişme olmamış. Bu görüşmeler sırasında Restorasyonunun Büyükşehir tarafından yapılabilmesi için belirli süre tahsis ve ya sattın alma teklif edilmiş ancak bu konuda da bir gelişme kaydedilememiştir.

 

“KONU BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE GÖRÜŞÜLECEK”

Geçtiğimiz aylarda bölgeyi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanımız sahil şeridindeki bu binanın  bu şekilde kalmasının Balıkesir’e, Edremit’e, Güre’ye yakışmadığını bir an önce restore edilmesi, sahibi yapmadığı takdirde kamulaştırma işlemi yapılarak tarihi binanın sosyal ve kültür amaçlı hemşerilerimizin kullanımına açılmasını belirtmiştir. Kamulaştırma ve restorasyon işlemini Bakanlık yerine Büyükşehir Belediyemizin yapmasının daha uygun olacağı gerek Bakanımız gerekse Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından değerlendirilmiştir. Bina sahipleriyle yeniden görüşülerek durum izah edilmiş ancak sahipleriyle yine olumlu bir gelişme kaydedilememesi üzerine Kamulaştırma işlemleri başlatılmış ve Büyükşehir Meclis gündemine alınmıştır.

 

“RESTORE EDEREK ŞEHİR HAYATINA

KAZANDIRACAĞIZ”

Kamulaştırma ve restorasyon bedelleri Bakanlığımız tarafından protokol kapsamında sağlanacak ve bina Kültür ve Sosyal Tesis olarak hemşerilerimizin kullanımına açılacaktır. Tarihi binalar hepimizin ortak kültürel değeridir. Yıkılmaya terk edilmesi şehrin hafızasının yok olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle tarihi binaların restore edilerek şehir hayatına kazandırılması yaşayan kültürel değer haline dönüştürülmesi gerekir. Bu düşüncelerle Büyükşehir Belediyemiz 20 ilçemizdeki tarihi değerlerimizi hızlı biçimde restore ederek yaşayan ortak kültürel değerler halinde gelecek nesillere aktarılması için büyük bir seferberlik başlatmıştır.”

 

 

 

Exit mobile version