Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Uluslararası Bilgi ve Teknoloji Grubu ortaklığında WoWo Fest- Öğrenci İş Kariyer Fuarı’nın açılışı il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. 6-7 Mayıs tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampusundaki kurulan alanda gerçekleştirilecek kariyer fuarında Türkiye’nin ve Balıkesir’in önde gelen firmaları öğrencilerle buluşarak gerek iş gerekse de staj konusunda çalışmalar yapılacak.
WoWo Fest-Öğrenci İşi Kariyer Fuarının açılışı Balıkesir Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Fuarın açılışının ardından firmaların kurduğu stantlarda öğrenciler iş imkanı ve staj konusunda görüşmeler yaparken Kültür Merkezi’nde de Türkiye’nin önde gelen firmaların temsilcilerinin vereceği konferanslar yer alıyor.
Kariyer Fuarı’nın açılışına Vali İsmail Ustaoğlu’nun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ile öğrenciler ve akademisyenler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde daha sonra konuşmalara geçildi.
DEKAN KARA: “GELECEĞİN LİDERLERİNE YÖN VERİYORUZ”
İlk konuşma Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kara tarafından gerçekleştirildi. Kara konuşmasında, “Bu önemli etkinliğimizle öğrencilerimiz ile bundan sonra kariyer yolculuğuna başlayacak olan mezun öğrencilerimiz için bu etkinlik bir durak olacak diye düşünüyoruz. WoWo Fes’te iş dünyasından önemli katılımcılar öğrencilerimizin iş ve staj başvurularını almak suretiyle geleceğe bir adım daha atmasına imkan sağlayacaktır. İnşallah bundan sonraki süreçlerde de öğrencilerimize firma, işletme ve sanayi işbirliğini sağlayabilecek bu aracılığı sürdürülebilir hale getirerek öğrencilerimiz mezun olmadan ayaklarına iş ve staj imkanı sunabilecek bir organizasyonun devamını sağlayabiliriz. Umuyorum etkinliğimiz herkese faydalı olur, herkes için başarılı bir sonuç olur ve özellikle de geleceğin liderleri, yöneticilerinin yetişmesi, bilim adamlarına dönüşmesi açısından önemli bir adım sağlanmış olur” diye konuştu.
FEDERASYON BAŞKANI ÇALIŞIR: “GENÇLERE GÜVENİYORUZ”
Türkiye Yatırımcılar Federasyonu Başkanı Mustafa Ç alış ise yaptığı konuşmada bu tür kariyer fuarlarının önemine değindi. Çalış, “Bilindiği gibi dünyamızda, gelişen dünyada iğneden ipliğe, iplikten kumaşa her şey yazılımdan geçiyor. Bizler de federasyon olarak ülkemizin ihracat ve eğitim sorunlarını çözmek için yola çıktık. Kuruluşumuzdan bu yana birçok projelere imza attık. Bu projelerle üç projemizi kamuoyuna duyurduk ve projelerin üçünü de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle gençlerimize hediye edeceğiz. Atatürk’ün vurguladığı gibi “Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza etmektir” diyor.
Bizim de şu anda ülke olarak 21’nci ekonomi olarak yerimizi alıyoruz. Yazılım sektöründe ülkemiz her geçen gün büyüyor ve büyümeye devam ediyor. Bilişim ve yazılım sektöründe 100 bini aşkın üyemizle birlikte ülkenin 2023 yılında yüzde 17 gibi bir büyüme gerçekleştirdi ve 255 milyar dolarlık genel ihracatımızın 3,5 milyar doları yazılım ihracatı oldu. Bu ülkemiz için aslında az bir rakam. Ama burada tek bir sermayemiz var o da gençlik. Bundan dolayı da biz gençlerimize güveniyoruz ve bu tarz festivallerin, çalışmaların desteklenmesi daha çok yazılım ve bilişim bölümlerinin büyümesi, artması çok önem arz ediyor. Gençlerimize her zaman şunu söylüyoruz; hiçbir zaman enerjinizi kaybetmeyin” diye konuştu.
REKTÖR OĞURLU: “ŞİMDİKİ GENÇLER ÇOK ŞANSLI”
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise konuşmasında gençlerin geleceğini planlamaları için de çalıştıklarını kaydederek, “Üniversitemizin faaliyet gösterdiği bütün alanlarda ana ilkelerimizden birisi sektör temsilcileriyle, paydaşlarla buluşmaktır. Bunun çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok eskilerden örnek verecek olursam 1991 yılında Hukuk Fakültesinden mezun olduğumda sudan çıkmış balık gibiydim, nereye başvuracağımı bilmiyordum. Bir dilekçe yazmayı hukuk fakültesinde öğrenmemiştik. Staj imkanlarının kim tarafından verileceğini, neler yapmamız gerektiğini bilmiyorduk. Tamamen piyasanın kucağına terk edilmiş durumdaydık.
Bugünkü gibi kariyer planlama merkezleri, festivaller, kariyer buluşmaları yoktu. Bu anlamda öğrencilerimizi çok şanslı buluyorum. Sektörle mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerin buluşmasını taşları yerli yerine oturtacak bir zemin olarak düşünüyorum. Fırsatları yakalayabilmek için de önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün bu çalışmada 150’ye yakın öğrencimizin ve dekanlığımızın katkısı ve emeği var.
Çünkü bizim Turizm Fakültemizde geleneksel olarak devam eden bu tür faaliyetler var. Kariyer planlamayla ilgili önemli çalışmalar var. Fakat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz bu kadar geniş çaplı bir organizasyonu üstlenmesi de çok önemli. Diğer taraftan şehir protokolümüz her fırsatta bizim yanımızda yer alıyorlar. Bu etkinlik için Büyükşehir Belediyesine, Kent Konseyine, Sanayi Odasına, Ticaret Odasına, Ticaret Borsasına, ayrıca Uluslararası Bilgi ve Teknoloji Topluluğundaki pırıl pırıl gençlerimize teşekkür ederim” dedi.
AHMET AKIN: “İSTİHDAM VE KARİYER OFİSLERİMİZİ AÇACAĞIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise konuşmasında gençlere istihdam sağlamak için belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, “Konuşmacıları dinlerken şöyle bir şey aklıma geldi; Balıkesir’imizde bir sorun var. Sorun şu; yaklaşık 40 bine yakın işsizimiz var. Şimdi sokağa çıkıyorsunuz diyorlar ki iş bulamıyoruz, sanayiye gidiyorsunuz veya kurumları dolaşıyorsunuz diyorlar ki mavi yaka, beyaz yaka işçi bulamıyoruz diyorlar. Bunu nasıl çözeriz dedik ve kariyer ve istihdam ofisleri açmaya karar verdik. Bunun örneklerini başka büyükşehirlerde yapmıştık.
Rektörümüz bu projeyle bize geldiği zaman bu bizi çok heyecanlandırdı ve bunu da kendi organizasyonlarımızdan sayarak tem desteğimizi ortaya koyduk. Çünkü önemli olan gençlerimizi, konularında eğitim görmüş kardeşlerimizi iş dünyasıyla buluşturmak. Bu konuşla ilgili Sanayi Odamızın, Ticaret Odamızın, Ticaret Borsamızın da çalışması var. Daha önce de bir araya gelip konuştuk. Onun için asıl olan gençlerimizi Balıkesir’de tutmak için bir mücadele içerisine girdik. Bu mücadelenin öncülüğünü yapan sayın rektörümüze, sayın valimiz olmak üzere elini taşın altına koyan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
VALİ USTAOĞLU: “GENÇLERİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da açılışta yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
“Gençlerimize ufuk, vizyon katacak organizasyonlar çok çok önemli. Bu tip istihdam organizasyonları özellikle üniversitelerimiz bünyesinde yapılan bu tip organizasyonlar bir hayalle yola çıkan gençlerimiz için onlara ayrı bir umut vaat ediyor. Onlara tabiri caizse ayrı bir vizyon katıyor. Hepimiz bu dönemlerden geçtik. Çalışıyorsunuz, çabalıyorsunuz, ailelerinizin sizlerden büyük beklentileri oluşuyor, bir hayalle yola çıkıyorsunuz. Önce üniversiteyi kazanma hayaliyle başladığınız süreç nasip oluyor üniversiteye başlıyorsunuz. Tabi ki ilk yıllarda üniversitelerde hepimizin çok fazla ayaklarının yere basmadığı yıllarla başlıyor.
Öğrenciliğin getirdiği o ortam, atmosfer sizler o dönemi doyasıya yaşamaya çalışıyorsunuz. Ama ne zaman ki son sınıfa doğru artık yaklaşıyorsunuz, mezuniyetle ilgili durum başlayınca hayatın gerçekleriyle karşı karşıya kalacağınız bir dönem artık sizler için başlıyor. O zaman başlıyoruz araştırmalara. Gittiğimiz bölümün veya okuduğumuz fakültelerin acaba gelecekte ne gibi alanlarda bizlere iş imkanı sağlayacak, nasıl kendimize iş ve kariyer planlaması yaparız bunun telaşı başlıyor. Artık o hayal yolculuğu hayatın gerçekleriyle baş başa bırakan bir dönem sizin için başlamış oluyor. Hele hele mezun olduktan sonra işle ilgili o ara dönem, işte bursların kesildiği, ailelerinizden belki para istemekte biraz daha çekindiğiniz dönemde o zaman ciddi bir telaş sizi bekliyor.
Bu süreçte bu tip sizlere umut vaat eden, sizlere ufuk kazandıracak bu tip organizasyonlar sizin için umut kapısı oluyor. İşte bugün üniversitemiz bünyesinde oluşturulan bu organizasyonla gençlerimize ufuk, umut vaat eden, onlara vizyon katan organizasyonlar. Onun için bu öğrenci topluluğumuz ile fakültemize teşekkür ediyoruz. Hepimiz bu süreçten geçtik. Bizim dönemimizde bize rol model olacak belki şahsiyetler oluyordu ama profesyonelce bizi bu anlamda kanalize edecek imkanlar yoktu. Sürekli kendi kendimize ya da aileden bir büyüğümüzü örnek alıyorduk veya etrafımızdan bir takım tavsiyelerde bulunacak tanıdıklarımızı örnek alıyorduk.
Ama artık firmalar bu konuda çok mesafe aldılar. Onlar da istiyorlar ki kendi bünyelerinde çalıştıracakları üst düzey, kaliteli, kendi alanında kendini iyi yetiştirmiş gençlere ihtiyaçları olduklarının farkında oldukları için çok ciddi hazırlıklar yapıyorlar. İşte ülkemiz, milletimiz için önemli olan üretim, istihdam diye sürekli söylediğimiz tabiri caizse ekonomideki itici gücümüz olan bu alanlar için bu fuarlar önem arz ediyor.”
WoWo Fest Öğrenci İşi Kariyer Fuarı’nın açılışı yapılan konuşmaların ardından stant ziyaretleriyle devam etti. Program kapsamında Türkiye’nin ve Balıkesir’in önde gelen firmalarının yöneticileri gençlerle bir araya gelerek kariyer planlamasında yapacakları konusunda bilgilerini aktardı.