GAZETELERİN BASIN İLAN KURUMU’NA ÇAĞRISI

Mali kriz içindeki yazılı basının temsilcileri bir yıldır toplanamayan Basın İlan Kurumu’na seslendi. Mevcut üyelerin çoğunluğu oluşturduğunu vurgulayan temsilciler, Genel Kurul’un bir an önce toplanmasını istedi.

 

Ekonomik krizin vurduğu gazetelerin gözü kulağı Basın İlan Kurumundan (BİK) gelecek haberde. Sektöründe temsilcileri BİK yönetimine “Genel Kurulu acilen toplayın” çağrısı yaptı.
Gazetelerin kağıt krizini aşmasını sağlayacak ana etken ilan tarifelerinin artması… Bu nedenle belirleyici rol Basın İlan Kurumuna düşüyor. Ancak bu rol yerine getirilemiyor, çünkü bir yılı aşkın süredir BİK Genel Kurulu toplanamıyor. Normal işleyişte kasım ayında yapılan Genel Kurulda resmi ilan tarifeleri belirlenip aralık ayında hükümetin onayına sunuluyor, ocak ayında da uygulamaya konuluyor. Ancak Cumhurbaşkanlığının ataması gereken 12 kişilik hükümet grubuna hâlâ atama yapılmaması nedeniyle Genel Kurul bu zamana kadar toplanamadı.
Konuyla ilgili ne BİK yönetiminden ne de İletişim Başkanlığından açıklama yapılıyor. Türk basınının geleceğini riske atan bu durum karşısında tepkiler giderek yükseliyor.
Yazılı basın kuruluşlarının yöneticileri konuyla ilgili , BİK Genel Kurulunda mevcut üyelerle çoğunluğun sağlandığını, Genel Kurulun bir an önce toplanması gerektiğini vurguladı.

 

KANUNA GÖRE TOPLANABİLİR
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Genel Kurulun toplanması için Cumhurbaşkanlığının 12 üyesinin atamasının beklenmesine gerek yoktur.” dedi. İki ay geçmesine rağmen fiili zammın verilmediğine dikkat çeken Karaca şunları söyledi: “Gerek yerel gerekse gerek yaygın gazeteler açısından, resmi ilan yayınlarından elde edilen gelirler, can suyu niteliğindedir ve en önemli gelir kaynağıdır. Tarife, içinde bulunduğumuz şubat ayında yayınlansa dahi iki aylık kayıp söz konusudur ve birçok gazete kapanmanın eşiğinde olduğu için işsiz gazeteci sayısını artıracaktır.
“36 üyeli BİK Genel Kurulunun sadece 12 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından atanmakta, halen görevli ve mevcut bulunan diğer 24 üyesi ise basın sektörü ile tarafsız kuruluşlarca belirlenmektedir. 195 sayılı BİK Kanunu’nun 6. maddesinin ikinci fıkrasına göre üyelerin 5/2’sinin talebi üzerine Genel Kurul toplantıya çağrılabilmektedir. Sayın Genel Kurul üyeleri ve BİK yönetiminin ucuz hesap yapıp sızlanmak yerine kendilerinin de aralarında bulunduğu mevcut 24 üyeyle görüşerek en az 15 üyeyle BİK Genel Kurulunu toplayıp, resmi ilan tarifesini hazırlama yetkileri vardır! Derhal gereğini yapmak zorundalar.”

 

‘ARTIK DAYANAMIYORUZ’
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim, resmi ilan tarifelerinin belirlenmemesinin ciddi sorunlara neden olduğunu, gazetelerin kapanmak üzere olduğunu belirtti. Dim şunları söyledi:
“Şubat ayının ortasına geldik. Ancak henüz tarifeler belirlenmedi. Genel Kurulunun ilan fiyatlarını belirlemek gibi yetkileri, Yönetim Kurulunda olmadığı için bu konuda bir şey yapılamıyor. Ciddi manada yazılı basın mağdur olmuş durumda. Dövizin bu olağandışı artışı, ekonomideki sıkıntılar, faturalardaki artışı vs 3 katına varan maliyet artışları, ham maddelerdeki artışlar vs. çok zora sokmuş durumda.
“Her gün Anadolu’dan ‘Artık dayanamıyoruz, kapatıyoruz’ haberleri geliyor. Gün geçtikçe gazetesini kapatanlar artıyor. Bunun sonucu olarak da işsiz gazeteciler artıyor. Şu an yüzlerce olan bu sayı yarın binleri aşacak. Aileleri de düşündüğümüzde ciddi bir mağduriyete yol açacak. Şehirlerin hafızası, sesi olan gazetelerin kapanması bu seslerin bu hafızaların yok olması anlamına da geliyor. Bu demokrasiye de darbedir. Yerel gazetelerin olmadığı bir ülkeyi demokratik bir ülke sayabilir miyiz? Demokrasinin en önemli kurumlarından birisi olan basının ve çok sesliliğin yok olması asla tasvip edeceğimiz bir durum değildir. Bu konuda hükümetin bir adım atmasını bekliyoruz. İletişim Başkanlığının da bu kağıdı yazıp BİK Genel Kurulunun çalışmasına izin vermesini bekliyoruz.”

 

GİRDİLER YÜZDE 200 ARTTI
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Başkanı Mehmet Nuri Kolaylı gazetelerin kaderlerine terk edildiğini vurguladı. Aynı zamanda BİK Genel Kurul üyesi de olan Kolaylı, hükümet kanadının atanmasını beklemeden Genel Kurulun toplanması gerektiğini belirtti:
“Sektördeki toplam girdi maliyetleri artışı yüzde 200’lere ulaşmıştır. Bu ortamda, BİK’in fiyat tarifesi, özellikle yerel gazeteler için hayati önem taşımaktadır. Ancak, yaptığımız bütün girişimlere karşın BİK Genel Kurulu’nun Hükümet kanadını oluşturan 12 temsilcisi atanmamıştır. Gazeteler adeta kaderlerine terk edilerek eski tarife üzerinden ilan almak zorunda bırakılmıştır.
“BİK Genel Kurulu en kısa sürede toplanmalıdır. Hükümet grubunun atanmasını beklemeden 24 üyeyle toplanarak karar almalıdır. Ayrıca, zaman kaybı olmaması için tarife, Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yürürlüğe girmelidir. Genel Kurulun toplanamaması halinde de, bugüne kadar yaşanan hak kaybının daha da büyümemesi için, yeni fiyat tarifesini BİK Yönetim Kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır. Bu konuda TGK olarak önerimiz, resmi ilan fiyat tarifesi sütun santim fiyatının satış sayısı 50 binin altındaki gazeteler için en az 35 TL olması, satışı 50 binin üzerinde olan gazeteler için de bunun paralelinde fiyat belirlenmesidir.”

 

Exit mobile version