GASTRONOMİ ŞEHRİ PROJESİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’i bir marka şehre dönüştürmek hedefiyle başlatılan, geçtiğimiz günlerde de lansmanı yapılarak markalaşma yönünde önemli adımların başlangıcı olan “Marka Şehir Balıkesir” projesinin ardından “Balıkesir Gastronomi Şehri Olma Yolunda” Projesinin de lansmanı bugün yapıldı.

 

Balıkesir Valiliği öncülüğünde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Gastronomi Şehri Balıkesir” projesinin lansmanı Avlu Kongre Merkezinde yapıldı. Lansmana Vali Hasan Şıldak’ın yanı Balıkesir Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey, Pakize Mutlu Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Narlı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, BESOB Başkan vekili Hasan Yıldız, GMKA Genel Sekreteri Hasan İskender ve ilgililer katıldı.

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Turizmde Destinasyon Birimi Başkanı Candan Şahin tarafından Kalkınma Ajansının çalışmaları ve ‘Marka Şehir Balıkesir’ ile ‘Balıkesir Gastronomi Şehri Olma’ projeleri hakkında sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından katılımcılar tarafından gerçekleştirilen konuşmalarda Balıkesir’in marka şehir olma yolunda İlin dinamiklerinin birlik ve beraberlik içerisinde olunması vurgusu yapıldı.

 

RAHMİ KULA: “BALIKESİR’İN TANINIRLIĞINI ARTIRMALIYIZ”

Toplantının açılışında konuşan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir’i marka şehir yapacak ürünlerin tanınırlığının artırılması gerektiğini söyledi. Kula şunları kaydetti:

“Balıkesir’de iki kişi bir araya geldiğinde konuşuyoruz Balıkesir’in şu anki olması gereken yerden daha iyi olması gerektiğin düşündüğümüz hayvansal, tarımsal ve diğer bölgesel ürettiği ürünlerle marka olması gerektiğini her ortamda konuşuyoruz. Ancak bunu istediğimiz gibi bugüne kadar gerçekleştiremedik. Bugün burada ilimizin tüm paydaşlarının bir arada olması bu projenin ilk adımı ve biz bugün bir tohum atıyoruz. Bu tohumun da yıllarca büyüyeceğini ve meyvesini vereceğini düşünüyorum. Balıkesir’de birlik ve beraberlik olması, valiliğimiz, kaymakamlıklarımız, büyükşehir belediyemiz, ilçe belediye başkanlarımız, merkez ve ilçelerdeki STK’larımız hepsi bir arada bu projeye sahip çıkması bölgedeki ürünlerin katma değerini daha da artıracaktır. Bölgedeki değerli ürünlerimiz daha da artacaktır. Balıkesir’e özgü kuzumuz var. Şu anda İstanbul’da Ankara’da gurme restoranlarda Balıkesir kuzusu kullanılıyor ve bu bize gurur veriyor. Balıkesir’in değeri ve ürünleri olan kuzu eti, zeytinyağı, Gönen’in iğne oyası, Edremit’in yeşil çizik zeytini, Erdek’in mor soğanı gibi ürünlerin tanınırlığını artırmamız gerekiyor.”

 

YÜCEL YILMAZ: “FARKLILIKLARIMIZI ORTAYA KOYMALIYIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da projelerin kabul edilmesi için lobi faaliyetlerinin artırılması gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasında şunlara yer verdi:

“Siyahı siyah yapan yanındaki beyazdır, güzeli güzel yapan yanındaki çirkindir. Farklılığımızı ortaya koymamız çok önemli. Ben Gastronomi şehriyim dediğinizde bir yarışmaya giriyorsunuz. Bundan önce Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisarbu işi başardı. Neyle başardı? Farklılıklarını ortaya koyarak başardı. Şehrin bütün kaynaklarını doğru faaliyetlerini karar vericilere ispatlayarak başardılar. Bu noktada çok şeyi başardık. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 20 belediye başkanımızla jeoparkla ilgili bir karara imza attık. İda-Madra Jeopark Birliği kurduk. Bunun amacı dünyada 5 milyona yakın en çok para harcayan turist kitlesi var. Bunlar sosyal medyada birtane fotoğraf paylaşmak için, para harcamak için dolaşan insanlar. Ama gittikleri yerde 5 yıldızlı oteller aramıyorlar o yöredeki doğallık arayıp onları paylaşıyorlar. Gittikleri yerde ne varsa onuntanıtımını yapıyorlar. Kendilerine göre kendi çevrelerine hava atma amaçları var. Bu çok önemli bir turizm şekline dönüştü ve 12 ay boyunca devam ediyor. Kendinizi yüzde 100 yenilemenize gerek yok, var oluşunuzla kendinizi misafire açık hale getirdiğinizde insanlar geliyor. Bununla ilgili çalışmayı yaptık, çok zorlu rakiplerimiz vardı.

 

“LOBİMİZ GÜÇLÜ OLMALI”

Tüm girişimlerimizi yaparak UNESCO’da seçilen il olarak gittik. Yani şu anda UNESCO’da şehir başvuruları içine alındı. Bizim amacımız UNESCO’dan verilen amblemi alabilmek. 12 ay boyunca Sındırgı’dan Manyas’a, Balya’dan Erdek’e her yere insanların 12 ay gelebileceği bir destinasyon oluşuyor, bunu başardık. İkinci başardığımız bir şey sağlık ve esenlik destinasyonu noktası olmak, bununla ilgili hep birlikte bunu da başardık. Şu anda ödülümüzü de aldık.  Şimdi başarmamız gereken yer gastronomi olmalı. Yani el yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz zannedermiş misali biz Balıkesir’i 12 ay turizme açmak istiyoruz, gastronomimiz, denizimiz, doğamız var diyoruz. Ama İzmir’de, Bursa’da, Manisa’da buna başvuruyor. Herkes diyor ki biz tarihi kültürel varlıklarımızı devam ettiriyoruz, anamızın yaptığı şeyler devam ediyor, kültürümüze bağlıyız diyorlar. Burada gerçek bir lobi faaliyeti gerekiyor. Türkiye duygusal bir ülkedir. Şimdi burada bir sürü başvuru var. Başarısız olma ihtimalimize karşı şunu da söyleyeyim; altı tane farklı versiyonda UNESCO’ya biz başvuru yaptık. Ülke komitesi, Milli Komite bunun bir tanesini onaylıyor. Şimdiye kadar hep gastronomi varmış. İki senedi bir yapılıyor bu. Yöresel ürünlerle ilgili ve kültürle ilgili bu sene UNESCO’ya başvuracağız gastronomiye ilgili başvurmayacağız dediğinde aslında biz her şeyimizle tam olsak bile milli komite bu ikisinde karar verdiğinden dolayı gastronomi başvurusu kabul olmayabilir. Biz bu manada milletvekillerimizle, valiliğimizle, bizimbuna ihtiyacımız olduğunu, Balıkesir’in diğerlerinde başarılı olduğunu ama sac ayağını gastronominintamamlayacağını kanıtlamamız lazım.”

 

VALİ HASAN ŞILDAK: “MARKA ŞEHİR ÖNEMLİ PROJE”

Bilgilendirme toplantısının sonunda söz alan Vali Hasan Şıldak da Balıkesir’deki güç birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek birlikte bir şeyler başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Vali Hasan Şıldak şunları söyledi:

“Marka Şehir çok önemli bir proje. Şu ana kadar bunun altında işte gastronomi çalışması var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın burada ifade ettiği jeopark çalışması var. Bir başka çalışma yine buradaki aynı paydaşlarla yürüttüğümüz Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları projesi var. Bunun dışında antik şehirlerimizdeki kazı çalışmalarının hızlandırılması çalışmaları var. İlimizde kültür alanında en önemli eksikliğini duyduğumuz mevcut müzelerimizin güçlendirilmesi ve yeni müzelerin kazandırılması çalışmaları var. Bunun ötesinde beniki başlık daha söylemek istiyorum bu birlikteliğin bir fırsata dönüşmesi anlamında: turizm alanında yine ilimizde yine aynı konsept  içinde Kalkınma Ajansımızın bilgi, birikim ve tecrübesinden yararlanarak -bu konuda çünkü düzenli çalışmalar yapmak ve izleme faaliyetleri çok önemli- sağlıklı projeleri dönüşmesi için ilimizde Kalkınma Ajansı fırsatını daha güçlü değerlendireceğiz inşallah. Konu başlıklarımız olarak Sağlık Turizmi ve Spor Turizmini de artık Balıkesir’de ciddi ciddi ele alıp konuşmamız gerekiyor. Bu konuda da güzel çalışmalarla ama düzenli hale getirilmiş, kategorize edilmiş, tasnif edilmiş, adı konulmuş çalışmalar yok. Bunun eksikliğini hissediyoruz. İlimiz tabiatıyla, coğrafyasıyla, deniz ve dağ imkanlarıyla hem sağlık turizmi hem de spor turizmi açısından adeta bir cennet, çok imkanlara sahip geniş potansiyeli var. Yani biz ajans olarak, valilik olarak, yine büyük şehir belediyemiz, üniversitelerimiz, odalarımız ve sayın milletvekillerimizin desteğiyle bu alanlarda da artık çalışma ve ciddi üretimler yapma, projeli çalışmalar yürütme zamanının geldiğini düşünüyoruz.

 

“EN ÖNEMLİ ŞEY LOBİ”

Gastronomiye gelecek olursak; her yerde ağız tadı, lezzet ve çeşitli ürünler var. Ama Balıkesir’de çeşitlilik çok fazla, farklı kültürleri içimizde barındırıyoruz. Bunu inşallahdüzenli çalışmalarla ve iyi planlanmış çalışmalarla yürütebilirsek evet, iddialıyız. Yani ben bunu laf olsun diye söylemiyorum. Balıkesir bunu aşabilecek güce sahiptir. Çünkü ajansımızın tecrübesini burada kullanacağız. Arkadaşlar iyi hazırlanıyor, bende adım adım takip ediyorum. Başka illerin çalışmalarını gidip yerinde incelemeden tutun Ankara’da lobi faaliyetlerine, bu konuda nokta atışı yapacağımız hususlarda bizim burada bulunan kıymetli katılımcıların destek vermesi gerekiyor. En önemli şey lobi. Gerçekten UNESCO’nun komitesinin bizim tarafımızdan etkilenmesi lazım, buna ihtiyaç var. Evet, Balıkesir’de kuzu diyoruz ama kuzuyu sunabiliyor muyuz? Kuzu neden kuzu, ne farkı var? Bunları iyi anlatmamız lazım. İki bölüm var. Birincisi 30 Mayıs’a kadar gerçekleştirmemiz gerekene işler var, bir de taahhüt etmemiz gereken işler var. Bunların ikisinin de planlaması yapıldı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla odalarımız olarak atmamız gereken adımlar planlandı ve her kurumumuza bunlar ulaştırıldı. Ajansımız herkesin aslında çalışacağı alanları belirledi ve bizzat plana bağladı. Bunlar planlı bir şekilde kurumlara ulaştırdık ve onları takip ediyoruz. Bugün de sayın milletvekillerimize kısa bir bilgi notuyla kendilerine talep edeceğimiz hususları iletmiş olacağız. El birlikte inşallah ortak bir iradeyle bu yolda yürüyelim ve üniversitelerimiz, büyükşehir belediyemiz, odalarımız, bütün ilçe belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız hep beraber sayın milletvekillerimizin Ankara’da sağlayacağı desteklerle birlikte inşallah turizm şehri yolunda Balıkesir’i hızla yürütelim, koşturalım ve bu yolda ilerleyelim istiyoruz. Bir şeyi hep birlikte söylersek olur, istersek olur.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
GASTRONOMİ ŞEHRİ PROJESİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!