Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir’deki okulların depreme dayanıklılığını sağlamak için yapılması gereken güçlendirme çalışmalarının bir ihale çetesi tarafından engellenmesi iddialarına ilişkin açıklama yaparak “Milli Eğitim’deki rezalet, kokuşmuşluk şimdi de çocuklarımızın hayatını tehdit ediyor. Deprem riskli binalar, ihale çetelerinin elinde oyuncak olmuş. Milli Eğitim Müdürlüğü içerisinde ihale şebekesiyle çalışan bir grup olduğu iddiaları var. Milli Eğitim Bakanı Selçuk bu iddialara cevap vermek zorundadır.” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:
“Milli Eğitim Bakanlığının içerisindeki skandalların bir yenisi de Balıkesir’de ortaya çıktı. Basına yansıyan iddialara göre, deprem riski taşıyan şehrimizde güçlendirme çalışması yapılan okullarda ihale şartnameleri kişiye özel olacak şekilde değiştirilmiş, ihale yaklaşık bedelleri belirli firmaların isteği üzerine hazırlanmış, hepsinden daha önemlisi güçlendirme çalışması yapılması gereken okullarımızda ihale çetesi olarak adlandırılan grupların Milli Eğitim Müdürlüğüne çöktüğü iddiaları yer almıştır.
Balıkesir’de güçlendirme çalışması istenen binaların bazılarında yıkım yapılması ve yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Bu binaların çoğu en kalitesiz betonlardan, demirlerden oluşan temeli çürük okullardır. Buralarda güçlendirme çalışması tutmaz. Nitekim, Edremit ve Kepsut ilçelerinde iki okulda güçlendirme çalışması istenmişken, müteahhitçe yapılan karot testlerinde binanın güçlendirmeyle ayakta kalamayacağı yeniden yıkılıp tekrar inşa edilmesi gerektiği zorla kabul ettirilmiştir.
İşin kırılma noktası da burasıdır. Milli Eğitim ne hikmetse, okulu yıkmamayı yerine güçlendirme yapılması gerektiğini dayatmıştır. Çocuklarımızın hayatını riske atmaktan çekinmemiştir. Yine aynı şekilde, 4-5 katlı binalarda fayans zeminlerin sökülüp yerine yeni fayansların takılması, çıkan fayansların dönüşümde kullanılması önerilmişken, birileri ne hikmetse fayansların üzerine fayansları döşeyin diyerek hem binaya ek yük bindirmiş hem de tasarruftan kaçınmıştır.
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı üzerinden çıkılan bu ihalelerde anlaşılan o ki bir ihale çetesi kollanmaktadır. Ve yine Milli Eğitim’in içerisinde de bu çeteyle iş tutan bürokratlar vardır. Çocuklarımızın can güvenliğini tehlikeye atanları kimsenin affetmez. Yarın bu okullarda bir afet sonucu yıkım yaşandığında, yaşanacak bir can kaybının sorumlusu bu zihniyete boyun eğenler olur.”
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sorduğu sorular şöyle:
Deprem ülkemizin gerçeğidir Bununla birlikte uzmanların ifade ettiği üzere deprem öldürmez bina öldürür. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan depremlerden sonra, bakanlığınız bünyesindeki okullarda da depreme karşı güçlendirme çalışmaları yapıldığı kamuoyuna yansımıştır.
Bu bağlamda;
Balıkesir ili sınırları içerisinde depreme dayanıklılık testi yapılan okul sayısı kaçtır?
Balıkesir ili içerisinde kaç okulda bina güçlendirme çalışması yapılma kararı alınmıştır? Kaç okulda güçlendirme çalışması yapılmıştır?
Balıkesir ilinde güçlendirme çalışması yapılmadan, doğrudan yıkım kararı alınan kaç okul vardır? Bu yıkımlardan kaçı gerçekleşmiştir?
Balıkesir ilinde güçlendirme çalışması yapılan okullar ne zaman eğitim öğretime açılacaktır?
Balıkesir ilinde binaları depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan okullarda eğitim öğretim hangi okullarda yapılacaktır?
Balıkesir ilinde güçlendirme çalışması yapılan okullardaki yapım ve inşa ihaleleri, hangi yasal mevzuata göre verilmiştir? İhale Kanunu çerçevesinde ise, ilgili kanunun hangi maddesi çerçevesinde ihaleler yapılmıştır? İhaleleri kazanan firmalar hangileridir?”