EĞİTİMDE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR GİDERİLMELİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Sen Balıkesir Şube başkanı Abdurrahman Bulut eğitimdeki sorunlara ilişkin basın açıklaması yaptı. Ankara’da yaşanan tren kazasına da açıklamasında değinen Abdurrahman Bulut eğitimdeki sorunların kronikleşmeden çözülmesini istedi.

 Ankara’daki tren kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut kazada tek suçlunun alt yapısı hazırlanmadan açılış yapan yetkililerin olduğunu söyledi. Bulut açıklamasında eğitimdeki sorunlara da değinerek sorunların bir an çözülmesini istedi. 

TEK SUÇLU ALT YAPI HAZIRLANMADAN YAPILAN AÇILIŞTIR

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut açıklamasında şu görüşleri paylaştı:

Bugün yaşanan tren kazasında hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu yaşanan tren kazası bu yönetim anlayışıyla devam edildiği sürece sonlanmayacaktır. Daha önce yaşanan kazalarda olduğu gibi suçlu olarak demiryolu çalışanları yargılanacak fakat asıl suçlu olan reklam için gerekli alt yapısı hazırlanmadan açılışı yapılan yetkililerdir. Kazanın yüksek hızlı trenin aynı güzergahta yol kontrolü yapan kılavuz trene çarpması sonucu meydana geldiği açıklandı. BTS, Başkentray’ın sinyalizasyon sistemi bitmeden seferlere başladığını belirterek “Sinyalizasyon olsa trenlerin nerede olduğu takip edilebilir” dedi. Ulaştırma Bakanlığının kazaya dair açıklamasında “Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu” demesi BTS’nin açıklamalarının ne kadar doğru olduğunun itirafıdır.

 

EĞİTİMDEKİ SORUNLAR GİTTİKÇE ARTMAKTA

Hem ilimizde hem de genelde eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunlar gün geçtikçe artmakta gerek Bakanlığın gerekse Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri üzerinden yapılan uygulamalardan kaynaklanan sorunların bir an önce çözülmesi için yetkilileri uyarıyoruz.

NÖBETÇİ ÖĞRETMENLER ZORDA

Son günlerde Türkiye genelinde özelde de Marmara Adasında öğretmenlerin nöbet görevleri ile ilgili yapılan uygulamaya dikkat çekmek istiyoruz. Tam gün eğitim öğretim yapan her kademedeki okulumuzda öğle tatilinde nöbetçi öğretmenlerin durumları yönetmelikle netleştirilmemiştir. Defalarca yapılan yazışmalarda sorunun çözümü öğretmenler kurulu kararına bırakılmıştır. Bu konuda yapılan uygulamalarda ilçeden ilçeye hatta okuldan okula farklılık göstermektedir. 657 sayılı DMK’da çalışma saatleri angarya çalışmanın tanımı yapılmasına rağmen kimi okullarda öğretmenlerin öğle tatilinde nöbet yerlerinde olması gerektiği üzerinden mobbing uygulanmaktadır. Ayrıca 2.nöbet görevinin angarya olduğu taşımalı eğitim yapan okullarda nöbetçi öğretmenlerin araç plakalarının takibi şoförün kimliği vb. sorumluluklar görev tanımının içine katılmaktadır. Eğitim Sen olarak angarya kapsamında olan bu tür görevleri ayrıca öğle tatilinde beslenme, dinlenme ve zaruri ihtiyaçlarını gidermeleri için makul bir süre tanınmadığı takdirde angarya kapsamındaki görevlerini yapmayacağımıza dair kararımız vardır. Sendikamızın almış olduğu karara istinaden angarya görevi yapmayan arkadaşlarımız hakkında Marmara ilçesinde savunma istenmektedir. Savunma istenen arkadaşlarımız üzerinden diğer öğretmenlere gözdağı vermek düşüncesiyle yapıldığı kanaatindeyiz. İdarecilerin bu konuda daha dikkatli olması, nöbetçi öğretmenlerin haklı ve meşru taleplerinin yerine getirilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.

YASAL DÜZENLEME VEDİLİKLE YAPILMALI

İlkokullarda yetiştirme programı gereği verilecek Türkçe ve matematik derslerindeki eksiklikleri gidermek için yapılan görevlendirmeler söz konusudur. Bu kurslara re’sen görevlendirme yerine gönüllülük esas alınmalıdır. İYEP kurslarında ödenen ücretlerin %100 artırılmasını ayrıca fiilen görev yapılan her ay için 0,5 ek hizmet puanı verilmesini bununla ilgili yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz.

 

BAKANLIK KARARINDAN VAZGEÇMELİ

Milli Eğitim Bakanlığının özel eğitim hizmetleri yönetmeliği incelendiğinde özel eğitime muhtaç ilkokuldaki çocuklarımızın gelişimi ve rehabilitasyonu için beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik derslerine branş öğretmenlerinin girmesi son derece önemli ve faydalıdır. Yapılan yönetmelik değişikliği ile ilkokullarda özel eğitim alan çocukların din kültürü ve ahlak dersine branş öğretmeni girer denmesi bakanlığın niyetinin ve amacının çocuklarının rehabilite edilmesinin olmadığını düşünüyoruz. Özel eğitime muhtaç ilkokul çocuklarımızın soyut bir kavram olan din ve ahlak bilgisine olan ihtiyacından daha fazla beden eğitimi, görsel sanatlar ve müzik derslerine ihtiyacı olduğu ve uzman arkadaşlar tarafından verilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bakanlığın acilen bu kararından vazgeçmesini talep ediyoruz.

 

YETKİLİLER ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRMELİ

Evde eğitim kapsamında örgün eğitimin dışında kalan öğrencilere eğitim vermek amacıyla Valilikler ve Kaymakamlıklarca re’sen görevlendirmeler yapılmaktadır. Bu proje eğitimden mahrum olan çocuklarımız açısından çok önemli ve gerekli olduğunu kabul ediyoruz. Fakat bakanlık görevlendirilen öğretmenlerin karşılaşabileceği olumsuzlukları gözardı ettiğini ve önemsemediğini düşünmekteyiz. Ayrıca tüm görevlendirmelerde savunduğumuz gibi gönüllülük temelinde yapılması, çalışmanın verimi açısından en önemli etkendir. Bu talepler eğitim emekçilerinin ortak talepleridir. Bu yaşanan olumsuzluklar arkadaşlarımızın çalışma isteğini ve başarıyı olumsuz etkilemektedir. Bu konuda yetkililerde üstüne düşen görevleri yerine getirmelidir.”

Exit mobile version