DSYB Başkanı Hasan Çetin: Sütte geriye dönük fiyat uygulamaları kabul edilemez!

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, süt fiyatlarıyla ilgili son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Son aylarda gündemlerinde süt fiyatlarının bulunduğunu söyleyen Birlik Başkanı Hasan Çetin birçok toplantıya katıldıklarını ve sanayicilerin geriye dönük fiyat uygulamalarını kabul edilemez bulduklarını vurguladı.

dsyb-başkanı-hasan-çetin'den-süt-fiyatı-tepkisi

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, süt fiyatlarıyla ilgili son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Son aylarda gündemlerinde süt fiyatlarının bulunduğunu söyleyen Birlik Başkanı Hasan Çetin birçok toplantıya katıldıklarını ve sanayicilerin geriye dönük fiyat uygulamalarını kabul edilemez bulduklarını vurguladı.

 

Son dönemde Tarım Bakanlığı yetkilileri, bakan yardımcıları, Hayvancılık Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılarıyla defalarca toplantı yaptıklarını ifade eden DSYB Başkanı Hasan Çetin sanayicilerin hala geriye dönük fiyat indiriminde ısrarcı olmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

 

“GERİYE DÖNÜK FİYAT KABUL EDİLEMEZ”

Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle yaptıkları toplantıları değerlendiren DSYB Başkanı Hasan Çetin, “Gerek Tarım Bakanlığımızda bakan yardımcılarımız, gerek Hayvancılık Genel Müdürümüz ve genel müdür yardımcılarımız olmak üzere defalarca toplantılara katıldık. Kendilerini Balıkesir’de ağırladık. Gelinen son noktada maalesef Tarım ve Ticaret Bakanlığının yaptığı toplantıda herkesin mutabık kaldığı bir sonuç olmasına rağmen hala sanayicimiz geriye dönük fiyat vermekte: bu hiçbir zaman uygulanmamıştır. Geriye dönük ne fiyat artışı olmuştur ne de fiyat düşüşü olmuştur. Biz bu şekilde kabul edemeyiz” diye konuştu.

 

“MUTABAKATA RAĞMEN İADE FATURALARI GELİYOR”

Temmuz ayında verdikleri sütü o dönemin şartlarına ve fiyatlarına göre teslim ettiklerini söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, sanayicilerin ısrarla geriye dönük fiyat vermelerini eleştirerek, “Biz Temmuz ayında verdiğimiz sütü o günkü şartlarda, o günkü fiyatlarla verdik ki henüz böyle bir karar alınmamıştı. Son toplantıda da birlik başkanları, bakanlık temsilcileri ve sanayicilerimizin de katıldığı toplantı sonucunda çıkan kararda herkes Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye fiyatına uyup ve fiyatın kesinlikle geri çekilmeyeceğine dair mutabakata varmış olmasına rağmen şu anda kalite farkı ve çeşitli isimlendirmelerle iade faturaları gelmektedir. Bu tabi ki kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

 

“TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR UYGULANMALI”

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlıklarında sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılana toplantıda alınan kararlar hakkında, “Bakanlığımız yapılan son toplantıda her üç ayda bir toplanılıp fiyatların tekrar gözden geçirileceği konuşuldu. Girdi maliyetlerinin arttığı bir ortamdayız. Bizlerin yem fiyatları düşmedi, kullandığımız mazotun fiyatı düşmedi, elektrik düşmedi, personel giderimiz düşmedi. Biz neyin indirimini, neyin fiyat düşüşünü yapabiliriz ki?” değerlendirmesinde bulundu. Çetin alınan kararları da şu şekilde sıraladı: “Ağustos sonuna kadar yetki alınan süt tozu regülasyonu yılsonuna kadar uzatılacak. Günlük yaklaşık 900 ton süt tozu regülasyona gönderilecek, bu miktar gerekirse artırılacak. Tereyağı ithalatı durdurulacak ve ihracatına başlanacak.

Geriye dönük çiğ süt fiyat uygulaması kabul edilmeyecek, bu konuda Ticaret Bakanlığı müfettişleri görevlendirilecek ve incelemeler başlatılacak. Çiğ süt sözleşmeleri karşılıklı mutabakat ile fesih edilmediği sürece Tarım ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri sözleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği hususlarını yakından takip edecek. Çiğ süt karşılığı yem dayatması ile ilgili Ticaret Bakanlığı incelemeler başlatmış olup, bu çerçevede bilgi ve belge paylaşımı yapıldığı takdirde mevzuata aykırı olan bu uygulamayla ilgili yaptırımlar uygulanacak. Süt Konseyi referans fiyatı çerçevesinde tanımı yapılan (% 3,6 yağ, & 3,2 protein) çiğ sütün içerik ve kalitesinden taviz verilmeyecek. Bu değerlerin üzerindeki içerikler artı fiyatlanacak, altındaki değerlerde kesinti yapılacak. Her üç ayda bir Ulusal Süt Konseyi toplanarak piyasa değerlendirmesi ve maliyet analizi yapacak” dedi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin açıklamasının sonunda toplantıda Ulusal Süt Konseyi tarafından 14,65 TL’lik çiğ süt referans fiyatına uymayanlara ağır yaptırımlar uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Exit mobile version