Balıkesir’de uzun yıllar sağlık kurumlarında yöneticilik yapan, İl Sağlık Müdürlüğü eski yöneticilerinden Dr. Ali İhsan Güler, İl Hıfzısıhha Kurulu’na uyarılarda bulundu.
Balıkesir’de koronavirüs taşıyan vakaların hızla arttığına dikkat çeken Dr. Ali İhsan Güler, en önemli bulaş odağının toplu taşıma araçları olduğunu, toplu taşıma uygulamalarıyla ilgili alınan önlemlerin ise virüsle mücadelede yetersiz kaldığını söyledi.
Dr. Ali İhsan Güler ayrıca Balıkesir’de denetimin sağlıklı yapılmadığını ileri sürdü; toplu taşımadaki denetimsizliğin bizzat tanığı olduğunu kaydetti.
Dr. Güler, Hıfzısıhha Kurulu’na şu uyarılarda bulundu:
BULAŞ RİSKİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU YER TOPLU TAŞIMA
“Hani derler ya “bunca yıldır bu mesleği yaparım, ama böylesini görmedim.” Sayın Valilik Makamına, Büyükşehir Belediye Başkanlığına, İl Sağlık Müdürlüğü’ne yanlış bilgi akışı mı var, ya da yanıltma işlemini kasıtlı olarak yapanlar mı var?
Balıkesir’de en önemli bulaş odağı bence Toplu Taşıma’dır. Bulaşı azaltmanın yolu toplu taşımada araç içindeki yoğunluğu azaltmaktır. Bunun yolu da sefer sayısını azaltarak, araç başına binecek yolcu sayısını normal kapasitenin yarısına indirmekten geçer.
Balıkesir’de tam tersi yapılmıştır. Minibüsler dahil, bütün toplu taşıma araçlarının sefer sayılarına ve seferdeki araç sayısında yarı yarıya azaltma yapılmıştır. Bu uygulamayı anlamak mümkün değildir. Üstüne üstlük; 8 kişilik minibüslere tekerlek üstüne yapılan kaçak oturma yerine de fazladan üç kişi alınmaktadır.
Zaten, alçak tavan ve iç hacminin küçüklüğü nedeniyle toplu taşımaya uygun olmayan dolmuşlarda insanlar ağız ağıza yolculuk yapmaktadırlar. Ben Bahçelievler’de oturan biri olarak bunun tanığıyım. Aylardır bu uygunsuzluğu denetleyen polis, zabıta ya da başka bir yetkiliyi görmedim.
SALGININ CİDDİYETİNDEN UZAKLAŞILIYOR
Bir diğer bulaş odağımız pazarlardır. Bir dönem ciddiye alınan ve önemli tedbirler alınan Pazar yerlerinde şu an hiçbir kural uygulanmamaktadır.
Sokağa çıkma yasağı saatlerinde zorunlu sebeplerle ihtiyaç giderme hoşgörüsü suistimal edilmekte olup sokaklar caddeler insan kaynamaktadır. Bizim yurttaş olarak gördüklerimizi yetkililerin göremeyişini anlamak mümkün olmamaktadır.
Meselenin en tehlikeli yanı; asıl alınması gereken önlemlerin alınmayıp ihmal edilebilir konularda sıkı tedbirlerin uygulanması; toplumda güvensizliğe yol açmaktadır. İşin ciddiyetinden uzaklaştırmaktır.
İŞÇİ SERVİSLERİ VE YEMEKHANELERDE TEDBİRLERE UYULUYOR MU?
Örneğin bu virüs kalabalık kongrelerde bulaşmıyor, kayak merkezlerinde bulaşmıyor. Çünkü; bu virüs akıllı virüs gibi trajikomik esprilere konuk olmaktadır. Organize Sanayi’de binlerce işçi çalışmaktadır. Bunların servislerinde, yemekhanelerinde gerekli önemler alınmakta ve denetlenmekte midir? Bu sorunun yanıtı; bizzat iş yeri hekimi olarak tanık olduğum için kesinlikle: Hayırdır.
HAFTA SONLARI YİNE HERKES SOKAKTA!
Ekonomi çalışsın, esnaf para kazansın derken; aslında salgın süreci uzamakta ve ülke ekonomisi derin yaralar almaktadır. Herkes Cuma gününden hafta sonu yiyeceği ekmeğini ve yiyeceğini alamaz mı? Nedir bu hafta sonları sokakların kalabalığı?
OKULLARIN AÇILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR AMA…
Okullar açılacak. Servisler, taşımalı öğrenci yemekhaneleri, hatta kantinler iyi denetlenmezse Balıkesir’de vaka sayıları düşmez.
İŞYERİ HEKİMLERİNE GÖREV VE SORUMLULUK VERİLMELİ
Kırk Yıllık Hekimim. Bu Ulusal Bir davadır. Hatta silahsız bir savaştır. Yurttaşlık sorumluluğu ile keyfimizden ödün vermeliyiz. Hafta sonu taze ve sıcak ekmek yemezsek ne olur? İşyerlerinde görev yapan hekimlere görev ve sorumluluk vermelisiniz. Çalışanlar ile ilgili iş yerlerinde ,servislerde ve yemekhanelerde tedbirler almalı ve uygulatmalı ve denetlemelidir.”