DOĞALGAZLA ÇALIŞAN OTOBÜSLERE KAÇ PARA ÖDEDİK

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi ‘çevre dostu’ diye tanıtımını yaptığı doğalgazla çalışan 65 adet otobüs aldı. Merkez ve 20 ilçede kullanılacağı açıklanan otobüsler doğalgazla çalışacağı için bir de doğalgaz dolum istasyonu yapılması gerekiyor. Ancak bugüne kadar dolum istasyonu yapımıyla ilgili bir adım atılmadığı ileri sürülüyor.
Doğalgazla çalışan bu otobüslerin piyasa fiyatının 2 milyon liranın üzerinde olduğu düşünülürse, Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından, daha doğrusu Balıkesirli’nin cebinden 130 milyon liradan fazla para çıkacak. Her fırsatta kaynak sıkıntısı ve yüklü borçlarıyla gündeme gelen Büyükşehir Belediyesi’nin, hele de pandemi nedeniyle her şeyin altüst olduğu bu ortamda dünyanın parasını henüz çalıştırılamayan otobüslere sarf etmesi eleştiri konusu.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bundan yaklaşık beş ay önce Balıkesir halkına doğalgazla çalışan çevre dostu 65 adet CNG’li araç alımını müjdeledi. 2021 Haziran ayında halkın hizmetine sunulacağını ve araçların fabrikada üretim bandında olduğunu duyurdu. Ayrıca büyük sükse ile duyurduğu müjdede araçların sadece Balıkesir il merkezinde değil 20 ilçede de hizmet vereceği açıklandı. Araçlar doğalgazla çalıştığı için sadece araçları almak yeterli değil. Dolum istasyonu da yapmak gerekiyor.
Bu otobüsler çevre dostu, ulaşımda enerji verimliliği ve emisyon azaltımını sağlıyor. Araçlar son teknoloji ile üretildiği için doğaya ve insana saygılı. Zaten Balıkesir halkı da hizmetin en kalitelisini hak ediyor. Bunlar kamu yararına olan şeyler. Kamu yararına yapılan her icraat takdiri hak eder. Sadece bu pencereden bakacak olursak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni çevreci otobüsler için taktir etmek gerekiyor.

 

OTOBÜSLERİN BALIKESİR’E MALİYETİ NE?
İyi de sadece bu pencereden mi bakacağız olaya? Görünen silüet ile mi yetineceğiz? CNG’li bir otobüs araç liste fiyatında 2 milyon liranın üzerinde. Yani liste fiyatına göre 65 araç 130 milyon liradan fazla ediyor. Az buz değil 65 araç alındığına göre mutlaka liste fiyatının altında olmalı. Araçların tanesi Balıkesir’e kaça mal oldu; 1 milyona mı; 1,5 milyona mı; 1milyon 750 bine mi?

 

OTOBÜSLER GELDİ AMA DOLUM İSTASYONU HAZIR DEĞİL!
Araçlar çoktan geldi ama niçin hala hizmete alınmadı, otoparkta bekliyor? Bu sorunun cevabını biliyoruz. Dolum istasyonu ise hazır değil. Aylardır dolum istasyonunun yapılmamasının sebebi ne? Kervan yolda düzülür mantığıyla dolum istasyonu yapımının son ana kalmasının sorumlusu kim?

 

DİĞER OTOBÜSLER NE OLACAK?
Yapılan açıklamalardan 65 otobüsün alımını Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı gerçekleştirmiş. Şehir merkezi hatlarında çalışan Halk Otobüslerinin neredeyse tamamı Büyükşehir Belediye iştiraki olan Balıkesir Toplu Taşıma A.Ş. (BTT A.Ş.)’ye ait ve bu otobüslerin büyük çoğunluğu belki de tamamı CNG’li 65 otobüs devreye girince çalışmayacak. Bu durumda BTT A.Ş.’ye ait Halk Otobüsleri nasıl değerlendirilecek? CNG’li 65 otobüsün işletme hakkı Büyükşehir Belediyesi’nde mi olacak veya ne şekilde tüzel kişilik statüsünde olan BTT A.Ş.’ye devredilecek?

 

OTOBÜS ALIRKEN ‘KAYNAK SIKINTISI’ BAHANESİNE SARILMIYORLAR!
Böylesine büyük bir yatırımın zamanlamasının doğru olunduğuna inanılıyor mu? Yoksa işin şov kısmı her şeyden daha mı önemli? Öyle ya neredeyse 16 aydır tüm dünyayı pençesine alan pandemi sürecinde toplu taşıma esnafı deyim yerindeyse battı. AKP’li, CHP’li, MHP’li veya diğer partilerden birçok Belediye toplu taşıma esnafına akaryakıt desteği, kira desteği, personel gider desteği veya araçlarını kiralama desteği şeklinde arka çıkarken; beş ay boyunca belli bir limite kadar olan su tüketiminden ücret alınmaması kararını saymazsak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden esnafa önemli bir destek gelmedi. Büyükşehir Belediyesi genellikle ‘kaynak sıkıntısı’ bahanesine sarıldı. Görünen o ki kaynak varmış veya istenince yaratılıyormuş. Pekâlâ, 65 otobüs için biraz daha beklenebilir toplu taşıma esnafına sahip çıkılabilirdi. Bu niçin yapılmadı? Bu soruların cevabını vatandaş olarak yetkililerden bekliyoruz.

MUHALEFET BU KONUDA SESSİZ!
BALIKESİR’de muhalefet işine gelen konuları dillendirirken, gelmeyenlere dönüp bakmıyor. Örneğin Paşa Camii’nin tuvaletleri için 820 bin lira harcadı diye Büyükşehir Belediyesi’ni topa tutan anamuhalefetin Balıkesir’deki sözcüsü CHP İl Başkanı Serkan Sarı, doğalgazla çalışan 65 adet otobüs konusunda hiç sesini çıkarmıyor. Büyükşehir’in borçlarını diline dolaşan Sarı, pandeminin çökerttiği ekonomi gerçeğine karşın, Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte CNG’li otobüslere bütçeden çok büyük bir kaynak ayırmasını eleştirme gereği duymuyor.
Aynı durum İYİ Parti Balıkesir Örgütü ve Büyükşehir Meclisi’ndeki muhalefet üyeleri için de geçerli. Şehirdeki muhalefet, aciliyeti olmayan bu ulaşım yatırımına karşı üç maymunu oynamayı tercih ediyor. 10 BALIKESİR

Exit mobile version