CHP İL BAŞKANI SERKAN SARI: BALIKESİR BÜYÜK İLÇE BELEDİYESİ!

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek oy çokluğuyla kabul edilen Faaliyet Raporu ve Denetleme Raporu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin iyi yönetilmediğini söyleyen CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Faaliyet Raporu’nda yer alan konularla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ancak Büyük İlçe Belediyesi olarak görüldüğünü söyledi.

 

Balıkesir’in 21’inci ilçesi olarak Büyükşehir Belediyesi’nin gösterilebileceğini kaydeden CHP İl Başkanı Serkan Sarı 2020 yılını kapsayan Faaliyet Raporu’nun içinin boş olduğunu dile getirdi. Faaliyet Raporunda yer alan konuların bir ilçe belediyesi hizmeti niteliğinde olduğunu söyleyen Serkan Sarı, “2020 yılı Faaliyet Raporu’nda yaptığımız incelemelerde büyükşehir statüsüne bir konuşma yapmak için yeterli veriyi bulamadık” diye konuştu.

 

“BALIKESİR’İN 21’İNCİ İLÇESİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ”

CHP İl Başkanı Serkan Sarı Büyükşehir Belediyesi yönetiminin 2020 yılı karnesi olan Faaliyet Raporunu değerlendirdiği toplantıda şunlara dikkat çekti:

“Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmaların yetersizliğini, bütçenin verimsiz kullanımı ve kaynakların zayi edilmesi üzerine tespitlerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Ben aslında sizinle Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı üzerine konuşmak istiyordum ama bugünkü toplantımız Balıkesir’in 21’inci ilçe belediye başkanlığı üzerine olacak. 2020 yılı Faaliyet Raporu’nda yaptığımız incelemelerde büyükşehir statüsüne bir konuşma yapmak için yeterli veriyi bulamadık. O yüzden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu hizmetlerin bir ilçe belediyesi düzeyinde olduğu için buna göre değerlendirme yapmak isterim.

 

“NE KADAR ÇOK SAYFA O KADAR İŞ MANTIĞIYLA HAZIRLANMIŞ”

Bu değerlendirmede kaynakların verimsiz kullanılmasına özellikle dikkat çekeceğiz ve hazırlanan Faaliyet Raporu’nun tam bir lise dönem ödevi kıvamında hazırlanmış bir rapor olduğunu da vurgulamak isterim. Nitelikli faaliyetler olmadığı için ne kadar çok kalın hazırlarsak o kadar çok iş yapmış oluruz şeklindeki raporu Büyükşehir Belediyesi ve ilgili daire müdürlükleri. Tabi dairelerde çalışan müdürlüklerimizin bu konuda memleketimize hizmet eden bütün bürokrat ve emekçi kardeşlerimizin emeklerini ve haklarına da saygısızlık etmek istemiyorum. Bu kararları alan irade Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dır.

 

“KAPI, PENCERE VE SİNEKLİK TAKIMI FAALİYET RAPORUNDA YER ALMIŞ”

Ne yazık ki bu raporlar incelendiğinde faaliyet olarak vurgulanan konu başlıklarını aralara serpiştirmişler, çok şey yazılmak için yazılmış ama muhtelif yerlere kapı, pencere, sineklik yapım işini faaliyet diye rapora yazmışlar. Gerçekten bu ve bunun gibileri etkileyici faaliyetler. Bunun yanında tuvalet onarım işi, çit yapımı, çatı onarımı, sıva yapımı, PVC takımı gibi böyle farklı müdürlüklerin, farklı kalemlerde yapmış oldukları açıklamaları, beyanatları görüyoruz. Bisiklet yolu konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin çok altını çizdiğini, önem verdiğini birçok alan ve platformda bahsediyorlar. Büyükşehir Belediyesi gerçekten bu konuda büyük yatırımlar yapmış. 2020 yılında 1 katrilyon lira bütçe harcayan Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz bizimle paylaştığı rakamlardan 1 yıl boyunca 2,6 kilometre bisiklet yolu yaptığını beyan etmiş. Bu hizmetler ve yatırımlar karşısında Büyükşehir Belediyesi diyemedim; ilçe belediyesi demekte de zorlanıyorum aslına bakarsanız.

 

“RAPORUN ANA FİKRİ PROJE AŞAMASINDA OLMUŞ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu’ndan küçük örnekler vermek istiyorum. Faaliyet Raporunda covid-19’la ilgili mücadeleye dem vurulmuş. Yapılan yardım Türkiye Sakatlar Derneği’ne 500 adet eldiven ve 500 adet maske verilmiş. Bu da faaliyet olarak raporda yerini almış. Bunun yanında kadın ve aileyle ilgili faaliyetlere yapılan vurguda Balya Danişment’te Kadın Hatıra Ormanıyla ilgili personele sertifika dağıtılmış. Kadın hakları ve kadınla ilgili yapacak çok şeyimiz varken hatıra ormanında sertifika dağıtmak üzerine faaliyetlerde bulunulmuş. Tabi biz doğayla ilgili yapılanlara destek veriyoruz ama bunun faaliyet olarak rapora yazılmış olması çok da nitelikli çalışma olmadığı kaygısına bizi sürükledi. İşte raporda performans değerlendirmelerine bakıyoruz,  “birçok kademede çalışmalar devam etmekte”, “proje aşamasında”, “planlama aşamasında”, “düşünce aşamasında” şeklinde bilgileri görüyoruz.  Ne yazık ki Balıkesir Büyük İlçe Belediye Başkanlığı dersek daha doğru olacak; Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu planlamalar; hedef koyma, söyleşi, panel, toplantı düzeyinin üzerine geçmeyen faaliyetlerden oluşmaktadır.

 

“DOĞRUDAN TEMİN İHALELERİN ÖNÜNE GEÇMİŞ”

Lise ödevi gibi hazırlanmış olan bu raporun içeriğini biraz inceleme şansı bulduğumuzda temin ihalelerdeki temin yöntemleriyle ilgili bir takım sıkıntılar da bizlerin dikkatini çekmektedir. Yapılan ihalelerin 190 tanesi direkt açık ihale yoluyla yapıldığını görüyoruz. Raporda doğrudan temin yoluyla yapılan alımların sayısı bin 89 olarak görünüyor. Yani yapılan ihalelerin yaklaşık neredeyse yüzde 80’i yoluyla doğrudan temin yoluyla alıma gidilmiş. Ayrıca bunlar mükerrer olarak aynı firmalar üzerinden devam eden, bölünerek yapılmış alımlardır. Bunlar yasal olarak da zaten kendi içinde yasaya aykırılık içermektedir. Bu ihalelerin birleştirilerek yılda bir defa ve farklı dairelere bölünerek toplu halde yapılmasıyla kamu zararının oluşmasını ve kurumu zarara uğratılmasının da önüne geçecektir. Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarlı bir şekilde doğrudan temin konusunda dayatma içerisinde olduğunu görüyoruz. Geçen yıl 51 milyon olan doğrudan temin rakamları bu yıl 66 milyon liraya kadar çıkmış vaziyette.

 

“İLÇE BELEDİYELERİ BÜYÜKŞEHİR’DEN DAHA ÇOK YATIRIM YAPMIŞ”

Ne yazık ki yatırımlara yönelik yapılan çalışmalar yetersizliğini fazlasıyla taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde yapmış olduğu bordür ve asfalt çalışmasıyla ilgili ilçe ilçe bir doküman paylaştı. Burada Büyükşehir Belediyemizin il genelinde 155 bin metrekare bordür taşı döşendiği ifade ediliyor. Ben de CHP’li ilçe belediye başkanlarımızı arayıp Büyükşehir Belediyesi 155 bin metrekare taş döşemiz siz ne yaptınız diye sordum. Edremit Belediyesi’ne Büyükşehir Belediyesi 26 bin 600 metrekare taş döşemesi yapıldığını gelen evrakta gördük. Edremit Belediyesi ise 333 bin metrekare yani Büyükşehir Belediyesi’nin döşediği miktarın yaklaşık 15 katı oranında yatırım yapıldığını öğrendik.  Bandırma Belediyemiz 117 bin metrekare, Gönen 50 bin, Manyas 60 bin, Burhaniye 160 bin metrekare taş döşediğini gördük. Birçok ilçemiz Büyükşehir Belediyesi’nin 20 ilçede yapmış olduğu yatırımın üstünde bir çalışma yapmış. Mesela sıcak asfalt konusunda Büyükşehir Belediyesi 20 ilçeye 59 kilometre dökerken, Edremit Belediyemiz 68 kilometre sıcak asfalt yapmış. Sadece Edremit Belediyemiz Büyükşehir Belediyesi’nin 20 ilçede yapmış olduğu hizmetlerin kat ve kat üstünde yatırım yapmakta ve halkın sorunlarına çözüm üretmektedir.

 

“2020 YILINDA SADECE FAİZE 120 MİLYON LİRA ÖDENDİ”

Bu anlamda bu yetersizliklerin karşısında olumlu giden bir şey var mı, yani belediyemiz tasarruf mu yapıyor acaba diye baktığımızda bu da yok. Raporlardan temin edilen rakamlarda 1 milyar 36 milyon olan 2019 yılı borçları 2020 yılında 1 milyar 247 milyona çıkmış. Yani yaklaşık yüzde 20 civarında borç yükü artmış durumdadır. Bakıyoruz;  2020 yılında 120 milyon lire sadece faize ödenen para olarak görünüyor. Bu da bütçenin yüzde 13’üne denk gelen bir oranda faiz ödemesi gerçekleştirildiği dikkatimizi çekiyor. Bu durumda da Büyükşehir Belediyesi’nin battığını ve bataktan çıkamadığını görüyoruz. Bugüne kadar verdikleri birçok beyanatta “borcumuzu kapatıyoruz, borcumuzu azaltıyoruz, düzlüğe çıkıyoruz, tasarruf yapıyoruz” diyorlardı ama rakamlar hiç de öyle bir şey demiyor. Rakamlardan daha çok borçlandıklarını, daha da kötüye gittiğini ve bunun karşılığında da kentimize doğru düzgün yapılmış hiçbir şeyin olmadığını görüyoruz.

 

“ELLE TUTULUR BİR ŞEY YOK”

Biz isteriz ki bu sayfalarca yapılan raporların içerisinde elle tutulur, katma değer yaratacak, halkın sorunlarına çözüm üretecek, işsizliğe çözüm üretecek, sokaktaki vatandaşın ekmek derdine umut olacak, kentin kalkınmasına ve gelişmesine destek olacak yatırımların ve planların yapılmış olmasını arzu ederdik. Ama ne yazık ki tarım kenti Balıkesir dediğimiz kentimizde Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nın bütçesi 75 milyon iken tarım kenti Balıkesir’de Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın bütçesi 12,6 milyon. Kent estetiği 75 milyon, kırsal dairenin bütçesi 12,5 milyon.  Pandemi döneminde vatandaşa yardımcı olunuyor denilen bir dönemde ne yazık ki tarıma, üretime, üreticiye, çiftçiye anlamlı bir destek yapılmadığını da geçen yılki rakamlardan görüyoruz. 12,5 milyon kırsal hizmetlere ayıran Büyükşehir Belediyesi temsil ve ağırlamaya 13,5 milyon lira ayırmayı tercih etmiş.

 

“İHALELERDE KAMU ZARARI VAR”

Yapılan denetimlerde göze çarpan bir konu var. Yapılan bir ihalede A firması 1 milyon 234 bin teklif veriyor, B firması 1 milyon 725 bin lira teklif veriyor ve ihale doğal olarak 1 milyon 234 bini liraya verilecekken ne yazık ki 1 milyon 725 bin teklif veren firmada kalıyor. Buradan sadece 491 bin liralık kamu zararı tespit edildi. Birçok mülkiyetin ne yazık ki kira sözleşmeleri yenilenmemiş, ecrimisil ile kiralama yoluna gidilmiş ve herhangi bir açık ihale yapılmaksızın firmalara, içerideki kiracılara verilmesiyle beraber bu anlamda rekabet ortamı yaratılamamış ve  gelir kaybı yaşanmasına neden olmuştur.

 

“BÜYÜKŞEHİR’İN ÖZ GELİR SIKINTISI VAR”

Büyükşehir Belediyesi’nin öz gelirleriyle ilgili sıkıntısının da var olduğunu görüyoruz. Merkezi gelirler üzerinden yürütülen bir Büyükşehir belediyesi var. Ne yazık ki kendinden katma değer yaratabilen, kaynak yaratabilen bir yönetim anlayışına sahip olamadı. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin öz gelirleri bütçesinin sadece yüzde 26’sını oluşturuyor. Merkezi idare gelirleri bunun yüzde 75’ini oluşturmuş vaziyettedir.”

Exit mobile version