BÜYÜKŞEHİR’İN İHALELERİNDE BUZDAĞININ ARDINDAKİLER

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BALIKESİR Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2022 tarihinde gerçekleştirdiği birleşiminde bazı belediye meclis üyelerinin imzalarıyla bir soru önergesi verildi ve yazılı bir cevap istendi…

Verilen soru önergesine cevap verilir mi veya nasıl cevap verilir onu zaman gösterecek…

Söz konusu soru önergesi aslında tek bir ihale ile ilgili ve bu ihale genel tablo içerisinde buz dağının görünen küçük bir parçası…

Önergeyle sorulan soruların cevaplarını bu yazımda vereceğim…

Ancak öncesinde ihale kanunu ve mevzuatından bahsetmek gerekiyor…

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, kamu hukukuna tabi olan veya kamu kaynağını kullanan, kamunun denetimi altında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak usul ve esasları belirler…

Amaç kamu çıkarını korumak ve kamu vicdanını rahatlatmak olduğuna göre; ihalelerde saydamlığın, adaletin ve eşitliğin sağlanması gerekiyor…

Bunun yolu ise eşit muameleyle, kamu yararına rekabetin gerçekleşmesinden geçiyor…

Kamu kurumları ise bunu sağlamak ile görevli…

Çeşitli ihale usulleri var…

Kamu ihale kanunu bu ihale usullerini Açık ihale, Belli istekliler arasında ihale, Pazarlık usulü ihale ve Doğrudan temin olmak üzere dört usul olarak belirlemiş…

Burada temel usul Açık ihale usulüdür…

Ancak bu usulle çıkan ihalelerde ilan vermek zorunlu…

 

PAZARLIK USÜLÜ İHALELER

Birde ilan verme zorunluluğu olmayan ihaleler var…

Bunlardan biri de Pazarlık usulü ihalelerdir…

4734 sayılı ihale kanunda Pazarlık usulü ihalenin usul ve esasları 21. Maddede (a) (b) (c) (d) (e) (f) bentlerinde tarif edilmiş…

Bizi ilgilendiren kısımları 21.maddenin (b) ve (f) bendi. Çünkü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Pazarlık usulü ihaleleri bu şekilde gerçekleştiriyor…

Doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından bir ivedilik söz konusuysa bu durumda kanunun 21.maddesinin (b) bendine göre ilansız ihale yapılabiliyor…

Mamul mal, malzeme veya hizmet alımlarında yaklaşık maliyet, her yıl açıklanan eşik değerlerin altında kalıyorsa bu durumda da kanunun 21.maddesinin (f) bendine göre ilansız ihale yapmak söz konusu…

Ancak kanun aynı zamanda ilan yapılmayan hallerde eşit muamelenin ve kamu çıkarı adına rekabet koşullarının oluşması için en az üç isteklinin davet edilmesini, yeterlilik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermelerini zorunlu kılıyor…

 

KAÇ İHALE YAPILDI, KAÇ LİRA ÖDENDİ?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de Pazarlık usulü  (b) ve (f) bentlerine göre ilansız ihaleler gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam ediyor…

2021 yılında ilansız ve sonuç ilanı yayımlanarak sözleşmeleri yapılmış toplam 162 tane pazarlık usulü ihale gerçekleşmiş…

Bu 162 ihale için yapılan sözleşmelerle, ihaleyi alan firma ve şahıslara toplam 90 milyon 380 bin 989 TL. ödeme yapılmış…

Gerçekleşen bu 162 ihalenin, 19 tanesi Madde 21 (b) ye göre ihale edilmiş ve bu 19 ilansız ihale için ödenen toplam tutar ise 42 milyon 359 bin 130 TL. iken…

Geriye kalan 143 ilansız ihale ise Madde 21 (f) ye göre ihale edilmiş ve yapılan ödemenin toplamı ise 48 milyon 21 bin 859 TL. olarak gerçekleşmiş…

 

İşin parasal boyutunun dışında istenen rekabet koşulları oluşmuş mu bir de ona bakalım…

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, 4734 sayılı kamu ihale kanununun madde 21 (b) ve (f) bentlerine göre ilansız pazarlık usulü ile 2021 yılında açtığı ve sonuç ilanlarının yayımlandığı toplam 162 ihalenin; 1 tanesinde 5 adet, 1 tanesinde 4 adet, 24 tanesinde 3 adet, 40 tanesinde 2 adet, 96 tanesinde ise 1 adet geçerli teklif var…

Yani pazarlık usulü yapılan 162 ihalenin 26’sı hariç 136 tanesinde kanunun öngördüğü sayı olan 3’ün altında geçerli teklif verilmiş…

“Efendim bu bahsettiğin geçerli teklif, verilen teklif sayıları daha farklı” denebilir…

Verilen teklif sayılarında da durum pek fazla değişmiyor. İhalelerin büyük bir çoğunluğunda verilen teklif sayısı bile 3ün altında…

Hadi bir de 2022 yılının ilk iki ayına da ışık tutalım…

Şubat ayı sonu itibarıyla ilk iki ayda toplam 15 adet ilansız pazarlık usulü iş ihale edilmiş…

Bir tanesinde 2 adet geçerli teklif varken diğer 14 tanesinde 1 adet geçerli teklif var…

15 ihalenin 4 tanesi madde 21 (b) den, 11 tanesi madde 21 (f) den ihaleye çıkmış…

Yapılan sözleşmeler gereği ihaleyi alan firma veya şahıslara bu ilansız pazarlık usulü ihaleler için toplamda ödenecek tutar ise 39 milyon 102 bin 123 TL.

 

BU İHALELER İLANSIZ PAZARLIK USÜLÜ YAPILMAK ZORUNDA MI?

Görünen o ki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bir önceki yıla göre 2022 yılında vites yükseltmiş. 2021 yılının aylık ortalaması 7 milyon 500 bin TL. civarındayken, 2022 yılının aylık ortalaması neredeyse 20 milyon TL.

Peki, bu ihalelerin tümü gerçekten ilansız pazarlık usulü yapılmak zorunda mı?

Doğal afet mi söz konusu, can ve mal güvenliği mi tehlikede, ani ve beklenmeyen durumlar mı ortaya çıktı?

Madde 21 (b) den çıkan tüm ihaleler için böyle bir şeyi söylemek pek mümkün değil…

Örneğin…

14.07.2021 tarihinde ihale edilen, toplam teklif sayısı ile geçerli teklif sayısının 1 adet olduğu, 5 milyon 675 bin TL.ye sözleşmesi imzalanan Edremit Terminal Binasının Onarım İşinin;

13.04.2021 tarihinde ihale edilen 16 milyon 500 bin TL. ye sözleşmesi imzalanan CNG sıkıştırılmış doğalgaz yakıt dolum istasyonu yapım işinin;

05.04.2021 tarihinde ilansız pazarlık usulü ile ihale edilen, toplam teklif sayısı ile geçerli teklif sayısının 1 olduğu, 3 milyon 800 bin TL. ye sözleşmesi imzalanan Gıda Kolisi alım işinin;

01.02.2022 tarihinde ihale edilen toplam teklif sayısının 2, geçerli teklif sayısının 1 olduğu, 20 milyon TL. ye sözleşmesi imzalan Aktarma İstasyonlarından ve Atık Rampalarından Evsel Atıkların Taşınması İçin Yarı Römork Alımı İşinin;

28.02.2022 tarihinde ihale edilen, toplam teklif sayısının ve geçerli teklif sayısının 1 olduğu, meclise verilen soru önergesine konu olan 9 milyon 620 bin TL. ye sözleşmesi imzalanan Yol Yapım Bakım ve Onarım Çalışmalarında Kullanılmak Üzere 50/70 Bitüm (asfalt) Temini ve Nakli İşinin;

ilansız pazarlık usulü ile ihale edilmesine gerekçe olabilecek; ne bir doğal afet söz konusu ne de, ne bir can ve ne bir mal güvenliği tehlikesi söz konusu…

Bu tür ihaleler sadece yukarıdaki örneklerle sınırlı da değil. Daha fazlası bu durumda…

 

ANKET İÇİN 195 BİN, TELEFONLA ARAMAYA 400 BİN LİRA ÖDEMİŞLER!

 İlgi çeken ihaleler de var…

Z Kuşağının Beklenti Düzeyi Anketi Hizmet Alımı adıyla gerçekleşen ve 15 günlük bir çalışma için 195 bin lira ödenen ihale yapılmış. Hâlbuki bu konuyla ilgili yapılan sayısız anketler, yapılan çalışmalar ve yayınlanan yazılar, makaleler var. Google babaya sorsalar bedavaya merak ettikleri soruların cevabını da alacaklar…

BASKİ Genel Müdürlüğü Alacaklarının Telefon ile Aranmak Suretiyle Ödemeye Davet Edilmesi Hizmeti Alım İşi gerçekleştirilmiş.120 günlük bu hizmet için İstanbul’dan bir firmaya ihale yoluyla 400 bin lira ödenmiş. Zaten borcu olan abonelere dakika başı mesaj atıyorken ve ödememekte ısrar edenin suyunu da kesiyorken, böyle bir hizmetin alınması şaka gibi bir şey. Tahmin edeceğiniz gibi bu ihaleye de 1 firma katılmış…

Bazı firmalar var. Birkaç ihale dışında sektöründeki ihalelerin neredeyse tamamını alıp toplamda 4 milyon lira ihale sözleşmesi gerçekleştiren…

Hepsini bir yazıya sığdırmak mümkün değil…

Firmaları, ortaklarını, aldıkları ihaleleri başka yazılarıma bırakayım…

 

ADRESE TESLİM İHALE HABERLERİ

Gelelim şu soru önergesine, sorulan sorulara ve soruların cevaplarına…

Bu soru önergesi her ne kadar bizim yerel basında yer almasa da birçok ulusal yayın kuruluşlarında yer alan bir haber üzerine verilmiş…

Geçtiğimiz günlerde ulusal basında “AKP’li Meclis Üyesi Şirketi Kurdu İhaleyi Kaptı” veya “Balıkesir Büyükşehir Belediyesinde Adrese Teslim İhale” başlıkları ile çıkan bu haberde;

Arnavutköy Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Hamza Balkaya’nın ortağı olduğu 300bin lira sermayeli şirketin, kuruluşunun üzerinden iki ay bile geçmeden AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden pazarlık usulü ile 9 milyon 620 bin TL’lik ihale aldığı, şirketin üç ortağından birinin Balıkesir’de ikamet ettiği yazıldı…

Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Burhan Ağabeyoğlu, Ayhan Halil, Ahmet Erkal ve İsmail Şafak imzasıyla verilen soru önergesinde yazılı cevap talep edilen sorular soruldu. İstenen cevaplarla haberin doğruluğunun olup olmadığını öğrenmek istiyorlar sanırım…

Cevapları ben vereyim demiştim…

Haber doğru…

 

ÇİÇEĞİ BURNUNDA ŞİRKETLERE VERİLEN İHALELER

 İhaleyi alan firmanın ismi Bütas Asfalt Nakliyat Limited Şirketi, 354480-5 sicil numarası ve 10496 sayılı İstanbul Ticaret Sicil Gazetesinde 300 bin TL. Sermaye ile 17.01.2022 tarihinde tescil edilerek şirket kuruluşu gerçekleşmiş. Kurucuları ise yüzde 6 paya sahip Sabri Güleryüz, Yüzde 44 paya sahip Hamza Balkaya ve Yüzde 50 paya sahip Hüseyin Kılıççıoğlu. Hüseyin Kılıççıoğlu Balıkesir/Karesi adresinde ikamet ederken diğer iki ortak İstanbul/Arnavutköy’de ikamet ediyor…

28.02.2022 tarihinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığının 2022/161495 ihale kayıt numarası ile ilansız pazarlık usulü açtığı ihaleyi, tek katılımcı firma olarak çiçeği burnunda bu şirket alıyor…

Aldığı işin türü 50/70 Bitüm temini ve nakliye işi. Bu işten alacağı para ise 9 milyon 620 bin lira…

Daha da ilginç olansa şirket kurup ihale alma becerisini gösteren tek şirket de bu değil…

Başka bir şirket daha yeni kurulup Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden ihale alma becerisini göstermiş…

Hadi bu da benden gelsin…

Yalnız bu şirketin ve ortaklarının ismini yazmayacağım. İhalenin detaylarını aktarmayacağım. Zira  06.12.2021 tarihinde covid-19 dan hayatını kaybeden birinin isminin yaşatılması adına bu şirkete o kişinin ismi verilmiş. İsimleri vererek bu amacı zedelemek ve ailesini üzmek istemiyorum…

Söz konusu bu şirket 16.12.2021 tarihinde kurulmuş. Kuruluşunun üzerinden 2 ay geçmeden 09.02.2022 tarihinde 398 bin liralık, 15.02.2022 tarihinde ise 495 bin liralık iki ihale alarak toplamda 893 bin liralık ihale sözleşmesi imzalamış…

Doğru tahmin ettiniz…

Bu Anonim şirket dışında bu işlere başka teklif veren firma ve şahıs da olmamış…

 

BAZI ŞİRKETLER ANASINDAN ŞANSLI DOĞUYOR!

Ne denebilir ki; demek ki bazı şirketler şanslı doğuyor, bereketiyle hayata gözlerini açıyor…

İşin üzücü ve düşündürücü yanı bu ihalelerden muhalefet mensubu meclis üyelerinin haberi olmadığı gibi iktidar mensubu meclis üyelerinin haberi de yok…

Yani kendin çal kendin oyna vaziyetleri söz konusu…

Ben yaptım oldu zihniyetinin bir tezahürü…

İşin hukuksal boyutunu bilmiyorum ve benim işim olmadığı gibi bu boyutla da ilgilenmiyorum…

Bir kurum açık ihale usulünden daha fazla pazarlık usulü ihale gerçekleştiriyorsa. Orada eşit, saydam ve adil bir ortamdan, eşit muamele ile kamu yararına işleyen rekabetçi bir ortamdan bahsedilemez…

Doğru mu, yanlış mı; Etik mi, değil mi; Kamu yararı görüyor musunuz, görmüyor musunuz?

Artık ona siz karar verin…

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BÜYÜKŞEHİR’İN İHALELERİNDE BUZDAĞININ ARDINDAKİLER
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!