BÜYÜKŞEHİR ŞİMDİ NE YAPACAK?

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ARSA RANTI PLANLARI YAPTIĞI BÖLGE NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI OLDU

 

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Edremit – Burhaniye arasındaki Kadıncık Deresi ve çevresi Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün 25 Kasım 2021 tarihli tebliğinde ise Zeytinli Altınkum ile Sulak Alan arasındaki bölge Nitelikli Doğal Koruma ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescillendi.

 

HAZİNE’den şerhli olarak alınan yaklaşık 380 dönüm alanda yeni imar planları hazırlayıp arsa satışı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi’nin, bölgeyle ilgili Sürdürülebilir Koruma kararı sonrasında yapacağı planlar merak ediliyor. Bakanlık tebliği Büyükşehir Yönetimi’nin planlarıyla pek örtüşmüyor. Edremit Çevre Platformu yaptığı çağrıyı yeniliyor: “Satış hevesinden vazgeçin, Doğal Yaşam Parkı yapın…”

 

 

BURHANİYE ile Edremit arasında kalan Kadıncık Deresi ve çevresinin Cumhurbaşkanı kararıyla ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilmesinin ardından, Akçay Sulak Alanı bölgesi ve Zeytinli sınırları içindeki Büyükşehir Belediyesi’nin arsa rantı yaratmak istediği Hazine arazilerinin bulunduğu bölgeyle ilgili yeni bir karar daha çıktı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, bölgeyle ilgili doğal sit alanı tescili yaptı. Tebliğ Resmi Gazete’nin 25 Kasım 2021 tarihli sayısında yayımlandı. Tebliğe göre bölgenin bir bölümü, Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı, bir bölümü ise  Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescillendi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN SATMAYI PLANLADIĞI  ALAN DOĞAL KORUMA ALTINA ALINDI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlaması yaparak elde edeceği arsaları satmayı planladığı Zeytinli Altınkum tarafındaki yaklaşık 380 dönümlük alan da, Çevre Şehircilik ve İklim Değıişikliği Bakanlığı’nın tebliği ile Doğal Sit – Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı oldu. Büyükşehir Belediyesi, söz konusu bölgede üreteceği arsaları yüksek fiyatlarla satıp gelir elde etmeyi planlıyordu. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay, şubat ayında gazetemize yaptığı bir açıklamada buradaki arsaların satışından 1 milyar liralık gelir hedeflediklerini söylemişti. Bakanlığın tebliği ile Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeyle ilgili hayalleri suya düşmüş oldu.

 

EDREMİT ÇEVRE PLATFORMU’NUN  MÜCADELESİ ETKİLİ OLDU

Akçay Sulak Alanı olarak adlandırılan bölgenin doğal koruma ve sürdürülebilir koruma alanı olarak belirlenmesinde, Edremit Çevre Platformu’nun sürdürdüğü mücadele etkili oldu. Bu konuda gerek Büyükşehir ve Edremit belediyelerine yönelik itirazları, gerekse oluşturdukları kamuoyu baskısı, Bakanlığın yeni tebliğinde dikkate alındı.

Edremit Çevre Platformu Sözcüsü Kubilay Öztürk, 22 Kasım 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararının ardından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu konuda yayınlayacağı tebliği uzun süredir beklediklerini söyledi. Kırmızı, mavi ve yeşil renkle işaretlenen bölgede, kırmızı rengin kesin korunacak hassas alan, mavi rengin nitelikli doğal koruma alanı, yeşil rengin ise sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescillendiğini belirten Platform Sözcüsü Kubilay Öztürk, bu tebliğin ardından Büyükşehir ve Edremit Belediyeleri’nin bölgeyle ilgili karar ve müdahalelerden vazgeçmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ  HARİTANIN DIŞINDA BIRAKILDI

Edremit’te zemin çalışmaları devam eden Organize Sanayi Bölgesi de söz konusu alanın içinde kalıyor. Bakanlık tebliğinde OSB belirlenen kırmızı, mavi ve yeşil çizgilerin dışında bırakıldı. Bölgede OSB’nin zemin dolgu çalışmaları devam ediyor. Edremit Çevre Platformu Sözcüsü Kubilay Öztürk, mevcut durumda Zeytinli Arıtma Tesisi, OSB’nin dereye paralel uzanan bir bölümü ve Engin Kent’in temel attığı araziler gibi yapı ve girişimler bu bölümde kalıyor ne yazık ki. Ne olacak şimdi? OSB ne olacak? Kent kursunlar diye alelacele inşaat ruhsatı veren belediye yetkilileri ne yapacaklar? Doğanın hakları ne olacak?” diye sordu.

 

İMAR VE SATIŞ KARARINDAN VAZGEÇİN,  DOĞA PARKI’NA DÖNÜŞTÜRÜN!

Büyükşehir Belediyesi’nin Altınkum’daki Hazine’den şerhli olarak devraldığı yaklaşık 380 dönüm alanın, yeşil bölümde kaldığını ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edildiğini kaydeden Kubilay Öztürk, “Altınkum’da denizden başlayan ve bina yayılımından kurtulabilen bütün Hazine arazileri bu alanda kalıyor. Burhaniye tarafında mevcut siteler arasında kalan bir bölüm de aynı şekilde. Bu durumda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin imar değişikliği ve satış kararı almaya çalıştığı Dalyan’daki Hazine arazilerinin artık hayal olduğu anlaşılıyor. Burası için yakışan tek iş bir Doğal Yaşam Parkı kurmak olacaktır. Buna karşı durmak, hiç bir seçilmiş veya atanmış yöneticinin işi olmamalı artık bu tescilden sonra.En başından beri haklıydık. Edremit Çayı’nın her iki tarafında uzanan Dalyan arazileri, satılacak ve betona boğulacak alanlar değildir. Daima söylediğimiz gibi Satma, Doğal Yaşam Parkı Yap. Hem Edremit Belediyesi’nin ve hem de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Dalyan’daki tüm karar ve müdahalelerinden hemen vazgeçmesini istiyoruz” dedi.

 

 

Kontrollü Kullanım Alanları’nda neler yapılabilir?

 

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’ni zora sokan tebliğ, imara açılıp parsel parsel satılması planlanan Zeytinli’deki 380 dönüm alanda hangi uygulamaların yapılabileceğini belirliyor. Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanım Koşulları ilke kararlarına göre, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında silüet, jeolojik ve ekolojik değerler korunmak kaydıyla doğal, kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, turizm ve yerleşimlere izin verilebiliyor.

Bu bölgelerin koruma bölgeleriyle bütünlük arz eden tampon bölgeler olduğu, düşük yoğunluklu yerleşim planlamalarının yapılabileceği, Sit kararı öncesinde alınan ruhsatlı yapıların mevcudiyetini koruduğu belirtilen ilke kararlarına göre buralarda sanayi tesisi yapılamıyor, mevcut tesisler çevre tedbirleri alarak kullanılabiliyor. Yine kontrollü kullanım alanlarında  habitat bölünmesiyle flora, fauna kaybını en aza indirecek ekolojik koridor oluşturacak tedbirler alınması gerekiyor. Koruma amaçlı imar planına uygun olması koşuluyla turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yerleri ve depolama tesisleri de yapılabiliyor. Bu alanlarda uygunluk durumuna göre tarım ve hayvancılık faaliyetlerine de izin veriliyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlaması yaparak büyük bölümünü satmayı düşündüğü bölgede, bu tebliğe göre yeni bir planlama yapılabilir; ancak Büyükşehir Belediyesi, kontrollü kullanım alanında izin verilen uygulamaların ötesinde bölgede önemli bir rant elde etmeyi planlıyor. Edremit Belediyesi de gelişmeleri izlemekle yetiniyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin, kontrollü kullanım alanı olarak belirlenen yeşil alandaki nihai planlarından vazgeçip, burayı Körfez’e yakışacak bir doğa parkı için adım atması bekleniyor.

Exit mobile version