MUHALEFET ULAŞIM ZAMMININ GERİ ÇEKİLMESİ YA DA BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN SÜBVANSE EDİLMESİ İÇİN ÖNERGE VERDİ. AK PARTİLİLER GÜNDEME ALMAK İSTEMEDİ. MECLİS’TE SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI. ÜRDÜN’DEKİ UCLG-MEWA TOPLANTISINDAN DÖNER DÖNMEZ MECLİS’E BAŞKANLIK EDEN YÜCEL YILMAZ, ULAŞIM ZAMMININ GEREKÇELERİNİ ANLATIRKEN HAYLİ ZORLANDI. TOPLANTI SIRASINDA YÜCEL YILMAZ’IN BÖBREK SANCISI TUTTUĞU ÖĞRENİLDİ.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantıları yine tartışmayla başladı. Meclisteki muhalefet partilerinin verdikleri önergeleri beğenmeyen AK Partililer önergelerin meclis gündemine alınmamasını istedi. Ulaşım zammı, yol ve köprü yapımına ilişkin önergelerin gündeme alınmayarak ilgili dairelere gönderilmesine tepki gösteren CHP’li ve İYİ Partili üyelerle AK Partili üyeler arasında tartışmaya neden oldu.
Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki CHP’li üyeler ulaşımda yapılan zamdan olumsuz etkilenen öğrencilerin bulunduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem yaptığı zam farkını sübvanse olayını tekrarlamasını istedi. İYİ Partili üyeler ise ulaşım zammının tekrar değerlendirilerek gerekli indirimlerin yapılmasını istedi. Muhalefet partilerinin bu önergeleri AK Partililer tarafından meclis gündemine alınmak istemedi. Ulaşıma zam konusunun meclisten geçmediğini savunan AK Partililer, konuyu ilgili daire başkanlığına verilmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Önergelerin gündeme alınmamasına tepki gösteren CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri ile AK Partili üyeler arasında tartışma yaşandı.
BİZ İŞİ BİLMİYOR MUYUZ?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ulaşım zamları konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Biz hep şunu söylüyoruz; burada mecliste seyirciler çağırarak toplumsal olayları gündeme getirerek siyasi gündem oluşturmak bu meclisin tarzı değil, alkışlamak tarzı değil. Buraya kararlar gelir ret veya oy birliğiyle geçer. Burada vakit kaybetmek, konuları müzakere etmek gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun için bizim farklı platformlarımız var. Şimdi şöyle mi düşünülüyor; belediyelerin katı, piyasadan anlamayan, öğrenciyi sevmeyen, sübvanse edebilecek gücü varken, sırf öğrencilere zulüm edilsin diye zam yapan UKOME’de arkadaşlar var, teklif ediyorlar, biz de hiçbir şeyden anlamıyoruz zam mı yapıyoruz algısı mı var? Yapılabilecek bir şey vardı da yapamayan arkadaşlar mıyız biz? Bunu konuşacak yer burası değil ki bu gruplarda konuşulacak bir konu. Usul ve esaslara baktığımızda bunlar kabul edebileceğimiz önergeler değil. Oylayalım, gündeme alalım. Ama niyet belli. Yani bununla ilgili biz bir araya gelip UKOME’de karar alınmış, alınan karar belli, alınma şekli belli. Şartları biliyor musunuz?
GÜVENLİ YOLCULUK MU EKONOMİK YOLCULUK MU
Üniversite kampusu buradan 17 kilometre uzakta ve öğrencilerimiz giderken, tekrar gelebilmeleri için dersleri bitinceye kadar sebepleri yok. Yani sirkülasyon tek taraflı. Sabahleyin 17 bin kişi gidiyor, akşamleyin de 17 bin kişi geri geliyor. Bu araçlarla yapılıyor. Üniversitemizin açıldığı yıldan bu yana duble yollar yapıldı, farklı alternatifler düşünüldü. Üniversitede eğitim fakültesi hariç bütün fakülte oraya taşındı. Üniversitemizin rektörleri zaman içinde değişti. Her açıdan şehrimizin belediyesi üniversitemizi destekleme açısından her şeyi yapıyor. Fakat buraya öğrenciler giderken sabah saat 07.30’dan 09.00’a kadar 60 tane araç öğrencileri taşıyor. Bunun da bir maliyeti var. Öğrenciler biz balık istifi gitmek istemiyoruz diyorlar ve her 15 dakikada bir araç kalksın diyorlar. Biz üniversite ile çeşitli istişareleri yaklaşık Ocak ayından itibaren yapıyoruz ve ortak noktada buluştuğumuz şu; öğrencilerimiz buraya giderken süreç içerisinde 2,25 TL ücret ödüyorlardı, 45 kuruş biz Büyükşehir Belediyesi olarak sübvanse ediyorduk. Bundan kaynaklı ödenen paranın miktarını arkadaşlar size söylesinler. Fakat belli bir noktaya geldikten sonra hizmet kalitesi mi yoksa 50 kuruş mu? Öğrenciler için 50 kuruş için baktığımızda bir yıl içerisinde öğrenci 186 iş günü gittiğinde ödeyeceği para toplam 186 lira fazla. Bu 186 lirayı aya böldüğünde her gün öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu 70 iş günü okula gidiyor. Yani öğrenci 70 defa gitmiş 70 defa gelmiş bunu makinalardan görebiliyoruz. Ama öğrencilerin yüzde 65’i 186 iş günü olmasına rağmen 70 defa gidiyor. Burada 60 tane otobüs bu öğrencileri taşımak için hazır bulunuyorlar. Üniversitede öğrenci bakanlarıyla da toplantı yaptık. Konforlu güvenli gidiş mi yoksa ekonomik gidiş mi? Burada öğrencilerin büyük çoğunluğuyla yaptığımız toplantılarda öğrenciler; biz arabaların bakımı olsun, arabalar çok kalabalık olmasın ve düzenli gitsinler dediler. Bunun için de ayda 10 lira vermeye hazırız dediler. 50 kuruş fark ediyor. Yani bu hattın fiyatı 2,66 liraydı biz 3 lira yaptık. Bu aradaki fark 60 öğrenciyle giden servisin sigortasını, kaskosunu yaptırmadan, bakımlarını yaptırmadan gidecek araba mı yoksa düzenli bir taşımacılık mı?”
AK PARTİLİ ÜYELER DE O ZAMAN ÖNERGE ÜSTÜNE ÖNERGE VERSİN
Verilen önergelerin ardından ulaşım zammı konusunda açıklama yapan Yücel Yılmaz itirazların devam etmesi üzerine sinirlendi. Muhalefet ilçe belediye başkanlarına AK Partili üyelerin önerge üstüne önerge vermelerini mi isteyelim şeklinde seslenen Yücel Yılmaz şunları söyledi:
Ama bu maliyeti belli olan bir süreç, bunu zorlamanın bir manası yok. Sizin bildiğinizi ben de biliyorum. Ben de söyleyeyim AK Partili meclis üyelerine sana aynı önergeleri durup durup versinler. Böyle mi yöneteceğiz meclisi? Olacak şeyler var olmayacak şeyler var. Biz de söyleyelim o zaman arkadaşlara ilçe belediyelerine gündeme önerge versinler. Popülist bu yaklaşımlar. Sen de biliyorsun ben de biliyorum. Tamam, gündeme alalım da böyle olmaz bu. Mahalle baskısı oluşturup, onlar zam yaptı, biz indirttirdik mi demeye çalışıyorsunuz. Ben zaten yapacağım yolu, siz dilekçe verdiğiniz zaman mı yapacağız? Bu işler zaten belediyenin asli görevleri. Yolun yapılması zaten asli görevimiz. Siz önerge verdiniz diye mi yapacağız? Asli işlerimizin hangisini iptal edeyim de bunu yapayım? Bunların bir planı, projesi var. Yani bu şekilde önergeyle mi gelir gündemimize. Siz de biliyorsunuz bunu. Şimdiye kadar darılmayın, incinmeyin, huzur bozulmasın, birbirimizi anlayalım diyoruz. Ama bu yolun yapılması önerge mi bu? Böyle şeyleri gelin söyleyin bize planlaması yapılsın. Bunları önerge vererek gündeme alınmasıyla hangi komisyon bunları yapın diyecek? Bununla ilgili hangi komisyon karar verecek?”