Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler pandemide normalleşmeye geçilmesiyle birlikte deniz-kum-güneş turizminin ilçede hareketlendiğini söyledi. Belediye olarak tatillerini Burhaniye’de geçirecek vatandaşların rahatı için her türlü tedbirin alındığını belirten Ali Kemal Deveciler, yaz sezonu boşunca festival, konser ve etkinliklerle insanların güzel bir tatil geçireceğini dile getirdi.
Yaz sezonu hazırlıklarına plajların düzenlenmesiyle başladıklarını belirten Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, Mavi Bayraklı Plajlarda vatandaşların sağlıklı ve güvenli ortamda denize girebileceklerini ifade etti. Deveciler ilçede deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra kültür turizminin de ağırlık kazandığının altını çizerek Kurban Bayramı’nda yöreye gelecek turistleri ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını kaydetti.
“PLAJLAR YAZ SEZONUNA HAZIR”
Başkan Deveciler Burhaniye’nin gelişimi için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirterek sezon hazırlıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Burhaniye’de plaj kumsal düzenleme çalışmaları başladı. Burhaniye’nin Dünyaca ünlü plajları yaza hazırlanarak düzenlenmeye başlandı. Burhaniye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar Ören plajında başladı. Yaz sezonuna hazırlık amacıyla ilçe genelinde bulunan tüm halk plajlarının sahillerinde yapılan çalışmalarda kumsallar sürülerek düzenlenmeye başlandı. Plajlarda ki kum düzenlemelerini iş makineleri ve traktörlerle birlikte yapan ekipler ayrıca plaj kumlarının da kumsallardaki düzensizliklerini de ayarlayarak dengeledi. Yazın halk sağlığı, güvenliği ve plajların verimli olabilmesi bakımından şimdiden başlanan çalışmalar etap etap devam edecek.”
“SİT ALANI ÖREN’DE FARKLI TATİL”
Turistlerin vazgeçilmez mekânı olan Ören’in doğal SİT alanı olduğuna da dikkat çeken Ali Kemal Deveciler şunları dile getirdi:
“Yalnızca tarihi değil aynı zamanda doğal SİT alanı olan Ören’deki asırlık palamut ağaçlarının, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tek tek numaralandırılarak koruma altına alınması ile Yeşil Ören kimliği de güvence altına alınmıştır. Temiz suyu ve ince kumu ile ünlenen Ören Plajı, 2000 yılında bu ününü Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından verilen ve artık tüm dünyada “Denize Girilebilirlik Ölçütü” olan Mavi Bayrak ile tescil ettirmiştir. 1,5 km. boyunca yay gibi kıvrılan, Altın Kumlu Ören Plajı genişliği ile de Türkiye’nin en dikkat çekici plajlarından biridir. Denize, kuma ve güneşe endekslenmiş günümüz kıyı yerleşim yerlerine göre, doğallığı bozulmamış ender kıyı şeritlerindendir. Geniş ve doğal kumlu Ören Plajı ulusal ve uluslararası Plaj Voleybolu (World Beach Volley) için de çok idealdir. Ören’deki doğal bitki örtüsü de ‘Doğal ve Tarihi Sit alanı’ kapsamında koruma altına alınmıştır. Zaten Ören Meydanı da özellikle Sedir (Cedrus liboni), Fıstık çamı (Pinus pinea) ve Palamut meşesi (Quercus Sg) gibi anıt ağaçlar ile dikkati çekmektedir. Altınoluk’la birlikte Burhaniye-Ören, Alp Dağları’ndan sonra Dünyanın en yoğun Oksijenine sahiptir ve oksijen çadırı olarak adlandırılmaktadır.”
“ALTIN KUMLU PLAJIYLA MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR”
İlçede sahil kenarında yer alan İskele ve Öğretmenler Mahallesi hakkında da bilgi veren Deveciler şunları kaydetti:
“Güzel bir balıkçı mahallesi görünümündeki İskele Mahallesi, Yat Limanı’nın bitmesiyle birlikte apayrı bir kimliğe bürünmüş ve geleceğin yat turizmi merkezi olma yolunda ilk adımı atmıştır. Sahildeki balıkçı lokantaları, çay bahçeleri ile ayrı bir özelliğe sahiptir. Denize de girilebilmektedir. Konser gibi faaliyetlere de ev sahipliği yapmaktadır. Kaz dağlarından gelen ve deniz üzerinden eserek İskele sahillerine ulaşan rüzgârın getirdiği iyot ve yoğun oksijen, şifa kaynağıdır. Öğretmenler Mahallesi pek çok turistik konaklama, eğlence, yeme-içme, alışveriş ve dinlenme tesislerinin bulunduğu bir sayfiye yeridir. Aile için uygun, oldukça sakin bir bölgedir. Güzel bir kumsalı varıdır. Deniz hemen derinleşmez, suyun altı kumdur.”
“MANZARA DENİNCE PELİTKÖY”
Burhaniye’de Pelitköy ve İçmeler bölgesindeki turizm faaliyetlerini de değerlendiren Ali Kemal Deveciler şunları söyledi:
“Pelitköy Köy merkezi ana yola 2 km, ilçe merkezine ise 12 km uzaktadır. Yöre halkının başlıca geçim kaynağı zeytinciliktir. Mahallenin deniz kıyısı yeni gelişen ve yazlık sitelerin bulunduğu mahaldir. Köy sınırları içinde kalan Bağlar Burnu, küçük ama güzel kumsalı ve güneşin batışını, Kaz Dağları’nı ve Midilli adasını gören manzarasıyla yerli turistler için çekici olabilmektedir. Sahil kuzeyden güneye doğru Muratçeşme, Yalı, Bağlar Burnu ve İçmeler diye adlandırılır. Ancak aşırı derecede ikincil konut inşası ise zeytinlikler sökülerek sürdürülmektedir. Burhaniye’nin bir mahallesidir. İçmeler yeni gelişen ve yazlık sitelerin bulunduğu mahaldir. Pelitköy’e bağlıdır. Adını eskiden deniz kıyısından çıkan ve ishal etkisi yapan, günümüzde kullanılmayan bir kaynaktan almaktadır. Deniz kıyısında belediyeye ait bir tesis vardır.”
“BURHANİYE DEMEK FESTİVAL DEMEK”
Burhaniye’de yaz sezonu boyunca kültürel etkinliklerin de yapılacağını ifade eden Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler şunları kaydetti:
“Burhaniye, Kuzey Ege’deki birçok yer gibi, turizm ile geç tanıştığından hala büyük oranda yerel kültürünü korumaktadır. Özellikle iç kesimlerdeki dağ köyleri tipik Yörük köyleridir. İlçede Ege şivesi ile hâlen yaygındır olarak konuşulmaktır. İlçe merkezi için “Kemer” adı, Edremit Körfezi ve kıyıları için sadece “Körfez” adı kullanılmaktadır. Keşkek özellikle köylerde yapılan geleneksel bir yemektir. İlçenin pazartesi günleri kurulan pazarı, ilçe geneli ve civar ilçelerde de meşhurdur. Burhaniye Kuva-yi Milliye Müzesi Eski halkevi binası olan 2 katlı taş bina restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. İlçe merkezinde Koca Cami yakınında Kuvayi Milliye Şehitler Anıtı’nın karşısında yer almaktadır. Müzenin ilk katı ilçede çıkan arkeolojik eserlere, ikinci katı ise etnografya bölümü görüntüsündedir. Yağcı Kültür Merkezi: aslen İskele mahallesindeki eski bir yağ fabrikası olan yapı artık ilçede kültür merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Galeri olarak sergilere ve sınırlı sayıda katılımcının bulunduğu konsere ev sahipliği yapmaktadır. Ören Açık Hava Tiyatrosu: Ören mahallesinin iç tarafında yer alan tiyatro, yaz döneminde ilçenin başlıca tiyatro ve konser alanıdır. Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Festivali: İlçenin temel ürünü zeytin ve zeytinyağını tanıtmayı amaçlayan etkinlik, birçok kültürde olduğu gibi hasat sonrası yapılan bir şenliktir. Deve Güreşleri festival bünyesinde yapılan önemli bir etkinliktir. Burhaniye Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali: 30 yılı aşkın bir geçmişi olan festival, yaz döneminde ilçedeki yerli turistlerinde katılımla çok sayıda kişiye ulaşabilmektedir.”