Borç yiğidin kamçısı diyorlar… Yiğit kuru soğana muhtaçsa?

2023 faaliyet raporunda borç miktarının 3 milyar küsur olduğu belirtiliyordu.. Bir grup medya, borçların öyle abartıldığı kadar olmadığını anlatmaya çalıştı manşetlerle. Oysa 2023’ün borcuydu o; 2019 – 2024 arası değil.

borç-yiğidin-kamçısı

 

AHMET AKIN Büyükşehir Belediye binasına borç listesini astı.

Eski Başkan Yücel Yılmaz’ın ardında bıraktığı borç tutarı 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 TL.

Binaya asılan dev pankartta, toplam borcun eski parayla karşılığı da yazıyor:

15 katrilyon 428 trilyon 985 milyar 173 milyon!

1 Nisan’dan bu tarafa sabahlara kadar çalışan ekip, nihayet toplam borcu net rakamlarla açıklamış oldu.

Başkan Ahmet Akın, “açıklayınca çok şaşıracaksınız” diyordu.

Şaşırdık mı?

Zaten rakamın 15 milyar lira civarında olduğu telaffuz ediliyordu. Şimdi net rakamları gördük.

Şaşırmadık.

Bütçesi 12 milyar lira olan Büyükşehir Belediyesi’nin, 15,4 milyar liralık borç yükü var.

Tabi hemen yarın ödenmesi gereken rakamlar değil bunlar. Kimisi kısa vadede, kimisi uzun vadede ödenecek.

Ama sonuç ortada: Yücel Yılmaz gerçekten enkaz bırakmış.

 

***

AHMET AKIN, “enkaz edebiyatı yapmayacağız, mazeret üretmeyeceğiz, çalışmaya devam edeceğiz” diyor ama.. Enerjisinin çoğunu borç dağlarını eritmek için sarfedecek.

Bittabi, bir yandan hizmet üretirken, diğer yandan çok yoğun tasarruf tedbirleri uygulayacak.

 

***

TASARRUF demişken.. Hani ne zaman “tasarruf tedbirleri alıyoruz” dense, akla ilk olarak ‘basın’ geliyor ya.. Muhtemelen yine öyle olacak.

Hemen araya bir not düşeyim, sonra unutuyorum!

Henüz Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nde oturuşmuş bir düzen kurulamadı Büyükşehir’de. Önceki dönemin medyayla kurumsal ilişkilerinin aynısı olmayacak, öyle görünüyor. Bu noktada Balıkesir medyasıyla Büyükşehir yönetimi arasında gerginlikler de yaşanacak.

Seçim sürecinde durmaksızın çakan bir grup medya, çakmaya devam ediyor meselâ.

Manşetlerin ‘çakma’ dozu ister istemez artacak. Büyükşehir’de şu anda bir grup medyanın ısrarla sürdürdüğü ters köşe yayınları göğüsleyecek yetkili ve etkili bir kadro oluşturulamadı.

 

***

TASARRUFUN ilkin medyayla başlayacağını söyledik. Çünkü hep öyle olmuştur.

Ajans işleri, açık hava reklamları, billboardlar, totemler, bina giydirmeleri falan.. Asıl en önce bunlara biraz ara vermek lazım. Sesi duyuracak, icraatı anlatacak, kamuoyuyla iletişimi sağlayacak yegane kurum medya.

Yani bir şeylerden kısılacaksa, ajans işlerinden kısmak lazım önce.

Sonuçta, dün itibariyle Büyükşehir binasına asılan borç pankartına da para ödeniyor.

 

***

HERHALDE önümüzdeki günlerde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in belediyelerle ilgili tasarruf çağrıları doğrultusunda, nelerden tasarruf edileceğini kalem kalem açıklayacaklardır.

Ama ondan önce, genel bütçe, şirketler, BASKİ borçlarının da kalem kalem açıklanması gerekmez mi?

Hangi şirket ne kadar borç yapmış; hani bazıları vergi rekortmeni falan oluyordu bunların, borçları nerelerden kaynaklanıyor, yönetim kurullarına serpiştirilen liyakati kendinden menkul kadrolara ödenen huzur hakları, harcırahlar, maaşlar falan…

Genel bütçe borçlarının açılımı nedir; BASKİ neden bu kadar büyük borç yapmış?.. Başkan Ahmet Akın herhalde bir basın toplantısıyla detayları açıklayacaktır.

 

***

2023 faaliyet raporunda borç miktarının 3 milyar küsur olduğu belirtiliyordu.. Bir grup medya, borçların öyle abartıldığı kadar olmadığını anlatmaya çalıştı manşetlerle. Oysa 2023’ün borcuydu o; 2019 – 2024 arası değil.

 

***

BU arada Ahmet Akın’ın ilk Meclis toplantısında, 3 milyar liralık borçlanma yetkisiyle ilgili bir madde gündeme geldi. Komisyonda görüşülecek, sonra Meclis karar verecek.

Kasada para yok ama, sonuçta yatırım ve hizmet kalemleri beklemiyor.

Gerçi vatandaş Ahmet Akın’ın yüklendiği enkaz dağına bakarak, “güler yüz yeter, fazla bir şey istemiyoruz” diyorsa da.. Hizmet ve yatırım beklentisi bitmez hiç.

O sebeple para lazım. Ahmet Akın da borçlanacak.

Yücel Yılmaz’ın son Meclis toplantısında 3 milyar liralık borçlanma yetkisi istemesine, CHP grubundan çok fena itirazlar olmuştu. Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler’in, “borç yetkisi bütçenin onda birini geçemez, buna itiraz ediyoruz, ne yapacaksınız bu paralı, seçim çalışmasında mı harcayacaksınız” bağırtısı, hâlâ yedinci katın duvarlarında yankılanıyor.

AK Parti grubu bu rakamı revize edip 1 milyar 200 milyon liraya indirmiş, oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Bir sonraki Meclis’te Ahmet Akın’a borçlanma yetkisi gündeme gelirse.. CHP Grubu adına Ali Kemal abimiz, “olmaaaz, kabul etmiyoruz” diye yükselir mi acaba?

Bu kez aynı tavrı AK Parti Grup Başkanvekili Yasin Sağay’dan göreceğimize eminim.

Ama arada fark var.. Ötekiler, seçime haftalar kala, muhtemelen seçim harcamalarında kullanılmak üzere bu yetkiyi istiyorlardı. Önümüzdeki seçim yok; yeni dönemin yatırım ve hizmetleri için borç yetkisi istenecek kuşkusuz.

Dikkat çekense, önceki dönemin borçlanma yetkisine dahil edilen onlarca harcama kalemi listesinin aynısı, Ahmet Akın’ın başkanlık ettiği ilk Meclis’te de okunmasıydı. İş makinası alımından asfalta, parke taşından boya badana işlerine, çakıl taşından su borusuna, onlarca kalem.

 

***

SEVGİLİ okurlar; Belediye binasına asılan borç listesine iyi bakın. Herhalde uzun süre orada kalacak.

Önceki yönetimin Balıkesir’i nasıl yönettiğinin tablosu bu.

Kalıcı yatırımdan çok süsleme, vitrin, makyaj işleriyle meşgul olan bir yönetim anlayışıyla hareket ettiler. İşin şov kısmı ön planda oldu; asıl yatırım ve hizmet beklentileri havada kaldı.

Bir de Balıkesir’in en kıymetli yerleri, arazileri, arsaları parsel parsel satıldı hep. Geriye ne kaldı, bu şehirde bizden sonra yaşayacak olanlara ne bıraktılar; bu da önemli.

Velhalısı dostlar, Türkiye’nin en borçlu belediyeleri listesinin en ön sıralarında olduğumuz kesin.

..ve henüz seçildiğine sevinmeye fırsat bulamadan enkaz dağını nasıl eriteceğini kara kara düşünmek zorunda kalan Ahmet Akın’a tolerans tanımak zorundayız.

Son paylaşılan fotoğraflarına dikkat ettiniz mi; saçlar fena halde dökülüyor.

Stres, sıkıntı, dert, keder, borç yükü.. Normal yani.

Geçen akşam çat kapı bir uğradık, “merhaba” dedik kendisine. Masaya gömülmüş; yığınla dosya, evrak… Koca masada elini koyacak yer yok!

 

Diyeceklerim bu kadar.

Selam ederim.

 

Exit mobile version