BÖLGESEL KALKINMA YEREL YÖNETİMLERİN İLK GÜNDEMİ OLMALI

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı ve Yönetim Danışmanı Murat Karacan, yerel seçimlerin ardından Bölgesel Kalkınma ve Balıkesir hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında, Balıkesir’de katılımcılık esaslı bir kalkınma anlayışının hakim kılınacağı yönünde beklentinin oluşmasının göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Karacan, kalkınma modelinin şekillenmesinde, yerel yönetimlerin  ”akıllı uzmanlaşma” başlığını unutmamalarının önemli olduğunun altını çizdi.

Bölgesel kalkınma yerel yönetimlerin gündeminde yer almalı

Yönetim Danışmanı Murat Karacan Bölgesel kalkınmanın yerel yönetimler için oldukça önemli olduğunu belirterek, konunun yerel yönetimlerin gündeminde yer almasını gerektiğine vurgu yaptı. Karacan şunları söyledi:

“Bölgesel Kalkınmada akıllı uzmanlaşma uygulamalarının yaygınlaşmasına dair örneklerin görüldüğü ve uygulama sonuçlarının gözden geçirildiği bir dönemin içerisindeyiz. Yerel seçimler sonrası, kalkınma konusunu kucaklarında bulan yerel yönetimlerin bu durumu fırsata çevirmeleri adına akıllı uzmanlaşmanın etkin bir model olacağını savunuyoruz. Akıllı Uzmanlaşma, bölgenin dinamikleri ve insan kaynağının doğru şekilde kullanılması, katılım kültürünün iyice oturtulması, bölgemiz adına yapılan tanıtım ile reklam çalışmalarının arasındaki ayrımın iyice anlaşılması ve buna benzer anlayışların ”yönetişim” anlayışı üzerinden şekillenmesiyle kalkınmada yol gösterici, metodolojisi olan bir araç olabilme özelliğine sahiptir. Bu açıdan bakıldığında yerel yönetimlerin bu başlığı gündemlerine almalarının zamanıdır diyoruz. Bu başlığın, bölgesel bir yenilik politikası olarak ele alınması gereklidir. Yerel, ulusal ve Uluslararası bir değer zincirinin oluşturulması için atılması gereken önemli bir adım olarak görülmesi, uygulamanın başarıya ulaşabilmesi adına bölgemizin ana paydaşlarının ortak hedeflere sahip çıkması, katılımcı olarak yer almaları önemlidir. Kurulacak olan ortaklığın, kolektif bir sorumluluk ve finansman anlayışıyla oluşturulması ve yönetimin sürdürülebilirliği için önemlidir.”

Kent Verimlilik Enstitüsü kurulmalı

Yönetim Danışmanı Murat Karacan Kent Verimlilik Enstitüsü kurulmasının da önemine dikkat çekerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bölgesel olarak kalkınmamızın şart olduğunu bize söyleyen, endişe içerisinde olan geniş halk kitleleridir. Çünkü 2017’de açıklanan verilere baktığımızda, Balıkesir, kişi başına düşen milli gelir sıralamasında ilk 20’de kendisine yer bulamamıştır.  Burada yapılması gereken toplumun bütün insanlarına yardım planlamaktır. Bu planlamayı yapmanın yolu, değişen dünyayı kavramaktan geçmektedir.  Geleneksel tüketim anlayışının tepeden tırnağa değiştiğini görmek, kalkınma başlığını kucağında bulan yerel yönetimler için yol gösterici olacaktır. Kalkınma hamleleri sık ve etkili bir hal alacak duruma gelebilecektir. Yeni bir ekonomik yaklaşım, tüketicinin değişen doğasını görmekle mümkündür.  Bu tarz yaklaşımları da fakirleştiren/yoksullaştıran uzmanlaşma anlayışıyla görmek, şehir adına, kalkınma adına hiçbir fayda sağlamayacaktır. Kısacası, bizim gibi şehirlerin geleceğe bakması ve bu bakıştan olumlu sonuç alması için toplumun tümünü aynı programda birleştirmek yerel yönetim için esas amaç olmalıdır. Bölgemizde yer alan bütün kurumların kapasitelerinin gözden geçirilerek eksikliklerinin giderilmesi ve bunun daha önce önerdiğimiz Kent/Verimlilik Enstitüsü kurularak yapılması, akıllı uzmanlaşmanın başarılı olması yolunu açacaktır. Kent Enstitüsü sayesinde, kurumların yönetim kalitelerinin ölçülmeleri önemlidir. Elde edilecek olan veriler sayesinde, bütün karar süreçlerinin sağlıklı işlemesine katkıda bulunacak ve katılım araçlarını çeşitlendirecektir. Böylece akıllı uzmanlaşma ve kalkınma anlayışları sürdürülebilir kılınacaktır.”

Exit mobile version