Bir zamanlar SEKA vardı!

Balikesir'in en büyük sanayi kuruluşunun satışı gündeme getirildiğinde halk arasinda işçiler hedef alınarak, "Yata yata para kazanıyorlar!" propagandası yayıldı. Oysa problem fabrikada hiçbir iyileştirme yapılmayarak 'zarar' etmesinin alt yapısının hazırlanmasıydı...

balıkesir'de-bir-zamanlar-seka-vardı

CEMİL YURTMAN / POLİTİKA

Balikesir’in ve Turkiye’nin Selüloz ve Kağıt Fabrikaları artık yok. Balikesir’in SEKA’sı da artık yok. Uzun bir sürecin sonunda lojmanları, koruluk alanı, fabrika donanımları ile 2 bin dönüm arazi üzerine kurulu SEKA yok pahasına satıldı.

 

“YATA YATA PARA KAZANIYORLAR”

Balikesir’in en büyük sanayi kuruluşunun satışı gündeme getirildiğinde halk arasinda işçiler hedef alınarak, “Yata yata para kazanıyorlar!” propagandası yayıldı. Oysa problem fabrikada hiçbir iyileştirme yapılmayarak ‘zarar’ etmesinin alt yapısının hazırlanmasıydı…

 

 

Oysa SEKA kar etmeden de hem Balikesir hem de Ülke ekonomisine katkı sağlıyordu. Dağdaki tahtacısindan, yoldaki kamyoncusuna, semt pazarındaki pazarcısina, küçük esnafına kadar SEKA’nin cevresinde yarattığı ekonomik hareketlilikten fayda sağlıyordu.

SEKA’nin kapandığı günlerde bir Milli Piyango (O zamanlar milliydi) satıcısı şöyle diyordu: “SEKA varken işçilerin maaş aldığı günlerde biletleri seriler halinde satardık; şimdi bitti o olay…”

 

“SEKA’NIN KAPANDIĞINI KAMYONCULARDAN DUYDUM”

O günlerde Kağıt Fabrikasının satışına karşı protesto eylemleri devam ederken dönemin MHP Milletvekili (merhum) Hüseyin Kalkan, bir basın toplantısında “SEKA’ nin kapandığını kamyonculardan duydum” diyordu…

 

İNTERNET ORTAMINDAN SEKA HAKKINDA BIR ÖZET

Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş (SEKA) Türkiye’de kâğıt sanayiinde yatırım ve planlamalar yapan kamu kuruluşudur. 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürüldü. Kuruluş, 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatıldı.

 

Exit mobile version