Bir zamanlar halkın bahçesiydi!

O zamanlar bu binanın bahçesi, halkın gelip geçebildigi, bahçedeki çam ağaçlarının altındaki banklarda oturup soluklanabildigi bir yerdi. "Millet Bahçesi" olmasa da 'halkın bahcesiydi'... Şimdi ise bahçe tamamen halka kapanmış durumda.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı 22’inci yılına girdi. Peki bu süre içerisinde Turkiye’de demokrasi, adalet, hukuk alanında olumlu gelişmeler oldu mu? Bu süre içerisinde AKP gerçekten halka yakın bir iktidar mı oldu?

Bu iktidar döneminde ‘çevreci’ uygulamalarla yeşile, suya. toprağa daha mı kıymet verildi. Akarsularımız artık daha mı temiz akıyor? En nadide topraklarımız ‘arsenikle’ zehirlenmiyor mu?
Peki kent dokusu? Balıkesir yerelinde kentleşme daha bir düzene mi girdi; yoksa ranta mı kurban edildi?

Örneğin; “Balıkesir yerelinde bu sorulara yanıt olacak somut bir gösterge var mı?”
diye sorulacak olursa; resmiyetteki adiyla “Hükümet Konağı”, “Vilayet Binası” ya da halk arasındaki yaygın adıyla “Hükümet Binası” gösterilebilir.

 

 

ESKİDEN HALKIN BAHÇESİ GİBİYDİ
Her firsatta eleştirilen dönemde; 70’li yillarda. O “Anarşik” yıllarda bile… daha da yakın olan 80’li yıllarda.
Hani şu “Eski Turkiye'”de böyle değildi.
O zamanlar bu binanın bahçesi, halkın gelip geçebildigi, bahçedeki çam ağaçlarının altındaki banklarda oturup soluklanabildigi bir yerdi.
Adı “Millet Bahçesi” olmasa da ‘halkın bahçesiydi’… Şimdi ise bahçe tamamen halka kapanmış durumda.
Zaten şu “Millet Bahçesi” ismi de bu iktidarın icat ettiği bir niteleme, bir proje degildi. İlk Millet Bahçesi, 1860 yılında Taksim’de açılmıştır…
Mesela bir de ‘Millet Mektepleri’ vardı. Yeni alfabenin öğretilmesi amacıyla Cumhuriyet’in ilk yıllarının bir uygulamasi olarak 1928 yılında açılmıştır.*

 

 

KENTİN TARİHİ BETONA GÖMÜLDÜ
Son 22 yılda yollar, köprüler ve tüneller gibi alt yapı çalışmaları bir çok yönden eleştiri konusu oldu. Kentleşme bakımından da büyük sorunlar yarattı. Balikesir’de ise bu duruma en çarpıcı ve somut örneklerden biri de eski “SSK Pasaji” olarak bilinen alanda yapılan yıkımdı. Balıkesir’in iki tarihi simge yapısını ezmeyen bu mimari yapının yerine ‘kondurulan’ yüksek binalar ise, bu tarihi dokuyu adeta betona gömdü.

 

 

HÜKÜMET KONAĞI’NIN TARİHÇESİ
(Balikesir Valiliği web sayfasından)
Hükümet Konağı’nın bulunduğu taşınmaz, Maliye Bakanlığının 26.09.1957 gün ve 3111-152/16681-45 sayılı yazıları ile Hükümet Konağı olarak kullanılmak üzere Maliye Bakanlığına tahsisli iken, İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının uygun görüşü üzerine Maliye Bakanlığına olan tahsisi kaldırılarak, İçişleri Bakanlığı adına hizmetin devamı süresince, “Hükümet Konağı Olarak Kullanılmak Üzere” 11.05.2017 tarihli ve 7943 sayılı onay ile tahsis edilmiştir.
Halen Hükümet Konağı olarak kullanılmakta olan taşınmaz, 1933 yılında yığma tarzda orta blok, 1950’li yıllarda karma tarzda 2 adet blok ilavesi ve son kat ilavesi yapılmış, yapı itibariyle betonarme karkastır. İlimizin Karesi İlçesi, Eski Kuyumcular Mahallesinde, doğusu Vasıf Çınar Caddesi, batısı Şehir Merkezi, kuzeyi yol, güneyi Kızılay Caddesi ile çevrilidir.

Bina 2863 Sayılı Kanun gereğince Korunması Gereken Kültür Varlığı Olarak tescil edilmiştir.
*Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’in hazırladığı “Millet Mektepleri Talimatnamesi” (Yönetmeliği) 11 Kasım 1928’de Bakanlar Kurulu’nda onaylandı ve 7284 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 24 Kasım 1928’de Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Bir zamanlar halkın bahçesiydi!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!