BİR SULAK ALAN VAKASI DAHA!

ZEYTİNLİ’DEKİ SULAK ALANDAN SONRA ŞİMDİ DE MİSAKÇA’NIN SULAK ALANI GÜNDEMDE

 

Bandırma’ya bağlı Misakça Mahallesi, Gönen Çayı Deltası’ndaki sulak alan içinde kalıyor. Flamingolar başta olmak üzere çeşitli kuş türleri ve su canlılarının barındığı bölge ‘sulak alanlar’ listesinde. Koruma altına alınması gereken bölgede karides çiftliği kurulacağı haberleri Misakça sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Misakça’da yaşayan CHP Balıkesir eski Milletvekili Namık Havutça, böyle bir girişimin bölgenin tüm doğal dengesini bozacağını söylüyor, Havutça ayrıca aynı bölgede bir de tekstil hammaddesi üreten bir fabrikanın kurulacağı iddialarına da dikkat çekiyor. Köy Muhtarı Refiz Öztürk ise tüm yetkili kurumlara itirazda bulunuyor.

 

 

EDREMİT Zeytinli’deki sulak alanı betonlaştırmayı hedefleyen planla ilgili tepkiler ve tartışmalar süredursun, bir başka sulak alan bölgesinde yatırım yapılacağı iddiası ortalığı karıştırdı.

Bandırma’ya bağlı Misakça Mahallesi, Erdek Körfezi’ne kıyısı bulunan, Gönen Çayı’nın Marmara Denizi ile buluştuğu, doğal lagünlerden oluşan bölgenin içerisinde yer alıyor. Bölge, sulak alan olarak tescilli ve koruma altında.

 

KARİDES ÇİFTLİĞİ Mİ KURULACAK?

İddiaya göre, Misakça’daki sulak alanda bir şirket karides çiftliği kurmak için hazırlık yapıyor. Şirketin çiftlik yatırımı için resmi başvuruları yaptığı ileri sürülüyor. Sulak alan deltası, flamingoların yaşam alanı olarak biliniyor. Sulak alan, çeşitli kuş türleri ve ördeklerin de barındığı bir bölge.

Misakça köyünde yaşayan CHP eski Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, sulak alanda yer kiralayan ve karides çiftliği kurmak istediği söylenen firmanın bu girişimine karşı çıkıyor. Havutça, 2016 yılında ulusal sulak alan statüsü kazanan Gönen Çayı Deltası’nın doğal haliyle korunması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

HAVUTÇA’NIN İDDİASI:  FABRİKA DA KURACAKLAR!

CHP eski Milletvekili Namık Havutça, karides çiftliğinin yanı sıra sulak alan bölgesinde tekstil hammaddeleri üreten bir fabrikanın kurulacağına ilişkin duyumlar aldıklarını söylüyor. Bölge halkının bu iddiayı yaygın biçimde konuştuğunu belirten Havutça, karides çiftliği girişiminin ise somut olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor:

“Bu bölge sulak alan statüsünde. Ulusal sulak alanların doğal ortamının korunması gerekiyor. Gönen Çayı Deltası’nda bir üretme çiftliği kurmak, burayı yaşam alanı olarak kullanan flamingoların, göçmen kuşların, su canlılarının yok olması anlamına geliyor. Bölgenin özel korunacak hassas bölgeler arasında olması gerekirken, böyle bir yatırım ekolojik dengeyi de bozacaktır. Ayrıca sulak alan havzasında bölgeye özgü kum zambakları da bulunuyor. Bu bitki türünün de korunması gerekiyor.”

 

MUHTAR REFİK ÖZTÜRK:  BURADA ÇİFTLİK İSTEMİYORUZ

Misakça Muhtarı Refik Öztürk, sulak alanda karides çiftliği kurulacağı bilgisini alır almaz 100 civarında imzanın yer aldığı itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ilettiklerini belirtiyor. Öztürk, “bize kümes için tek bir çivi bile çaktırmazlarken, lagünün ortasına karides çiftliği kurduracaklar. Bu konudaki itirazımızı Balıkesir Valiliği’ne, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Bandırma Belediyesi’ne yaptık. Milli Emlak’a ve Bandırma Belediyesi’ne gidip bu konunun ayrıntılarını öğrenmek istedim. Aldığım bilgi resmi müracaatın yapıldığı şeklinde. Gölün oradaki toprak birikintilerinin temizlenmesi için bizi uyaranlar, buralara bina, çiftlik yapılmasına nasıl izin verecekler? Biz bölgemizdeki bu güzelliği bozacak, doğallığı ortadan kaldıracak bir tesis istemiyoruz. Burası flamingoların, kuşların barındığı bir alan. Misakça olarak ilgili tüm kurumlara itirazlarımızı yapacağız. Konuyu CİMER’e de aktardık. İşin peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

 

 

 

Exit mobile version