TİCARET ODASI BAŞKANI RAHMİ KULA’YA “NE OLACAK BU EKONOMİNİN HALİ” DİYE SORDUK.. İŞTE YANITI…
DOLAR’ın dün itibariyle 13 Lira’nın üstüne fırlamasıyla tedirginlik ve belirsizlik had safhada. Ekonomik açmazın derinleştiği, piyasaların alt üst olduğu bu ortamda, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula’ya, “bu gidiş nereye” sorusunu yönelttik. Kula, “çok zor günlerden geçiyoruz, Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi.
MEVDUATIN YÜZDE 60’I DÖVİZ
İŞTE BATO Başkanı Rahmi Kula’nın ekonomik duruma ilişkin saptamaları: “Açıkçası ne olup bittiğini bilen yok. İlerisi için bir ışık da yok. Ne olur da düzelir bu ortam bilemiyorum. Nerede duracağını da bilemiyorum. Piyasa Türk Lirası’na güvenmiyor, devletin vatandaşı kendi parasına güvenmiyor. Ciddi şekilde döviz alışı söz konusu. Mevduattaki paranın yüzde 60’lık kısmı dövizle. Faizin düşürülmesi, döviz artışını tetikliyor. Bu durumda ithalata dayalı üretim yapan sanayici, üretici olumsuz yönde etkileniyor.
SON 10 YILIN EN YÜKSEK GIDA FİYATLARI
HÜKÜMETTEN ekonomik duruma ilişkin çok ciddi yapısal reformlar bekliyoruz. İşi ehli kişilerin çok çalışması gerekiyor. Üst kuruluşumuz TOBB’un ekonomiye ilişkin önerileri var, bunlar Hükümet’le paylaşılıyor. Biz ekonomi yönetiminden köklü reformlar bekliyoruz. Bugün artık maliyetine bile üretim yapamaz haldeyiz. Allah yardımcımız olsun, çok zor günler geçiriyoruz. Hepimizin alım gücü düşüyor. Kendi sektörümden örnek vereyim; küresel iklim değişikliği nedeniyle dünyada son 10 yılın en yüksek gıda fiyatlarıyla karşı karşıyayız.
HAMMADDEKİ ARTIŞ RAFLARA YANSIYOR
Emtia fiyatları Dolar bazında artıyor, bu da raflarda çarpan etkisi yaratıyor. Geçen yıl bir ton Ayçiçek çekirdeği 360 Dolar’dı. Bu rakam kısa süre içinde 800 Dolar’ı kadar çıktı. Daha sonra 600 Dolar’a geriledi, şu anda 800 Dolar civarında. Bu da otomatik olarak yağ fiyatlarını tetikliyor. Bu artışı nasıl durduracağız? İş yapan, çalışan, üreten kesimlerin işi çok zor. Sabit gelirli de zorda. Ekonomi yönetiminin alacağı tedbirlerle ekonominin en kısa sürede normale dönmesini bekliyoruz.”