BASİAD’DAN AŞI ÇAĞRISI: ÖNCELİK 25-50 YAŞ GRUBUNA VERİLMELİ

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Pandeminin Balıkesir ekonomisinde, tedarik, maliyet ve çalışma ekonomisi başta olmak üzere; ortaya çıkardığı olumsuz etkileri ve aşılama süreci ile aşının hayata yansımalarını değerlendirmek amacı ile bir çalışma gerçekleştirdi.

 

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki 2020 yılı yazından bugüne üye işletmelerin ve Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan işletmeler başta olmak üzere, iş yerlerinin çalışma sürdürülebilirliği, karantina ve kısıtlamalardan ortaya çıkan üretim kayıpları, hammaddelerin tedarikinde yaşanan sorun ve maliyet artışları, lojistik ve uzman personel hareketliliği kısıtlamalarından kaynaklanan büyük sorunlar yaşadıklarını ifade ederek, sorunun çözülmesi yönünde umut bağladıkları aşı araştırma ve aşılma süreçlerini önlerini görebilmek adına netleştirmek istediklerini söyledi.

 

 BASİAD Başkanı Abdullah Bekki şunları söyledi:

“Pandeminin sonlandırılması adına aşı geliştirme sürecinde olağanüstü bir çaba ve koordinasyona tanıklık ettik. Hepimizin bildiği gibi, aşı geliştirme uzun yıllar ve testler gerektiren bir süreç. Ancak, 2020 yılında bilim insanlarının yoğun çabaları neticesinde rekor bir hızda geliştirdikleri koronavirüs aşıları insanlık tarihinde her zaman hatırlanacak bir başarı hikayesi olacaktır. Bu vesileyle, tüm sağlık çalışanlarına ve bilim insanlarına teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunarım. Ülkemizde üretilecek aşıyı da sabırsızlıkla beklediğimizi ifade etmek isterim.

Aşı geliştirmek için harcanan çabanın, aşının dağıtımı için de gösterilmesi büyük önem taşımakta. İçinde bulunduğumuz küresel krizin çözümü tüm paydaşların eşgüdümlü, adil ve koordineli hareket etmesi ile mümkündür. Bu koordinasyon insan sağlığı ve refahı için son derece önemli olmakla birlikte ekonomik iyileşmenin de gereğidir.

Aşının bulunması ve devletler tarafından sağlanan mali desteklerin 2020 yılının üçüncü çeyreğinde küresel ekonomiyi canlandırdığını gördük. Ancak, virüsün yeni varyantları ve olası yeni dalgalar küresel iyileşmeyi tehdit etmeye devam ediyor. Küresel çapta sürü bağışıklığına kavuşulması yalnızca gelişmiş ekonomilerin hızlı aşılanması ile değil, gelişmekte olan ülkelerde de aşılama hızının artması ile mümkün olabilir. Bu nedenle, aşı dağıtımının eşit ve adil olması senkronize, koordineli bir ekonomik büyümenin temelini oluşturmaktadır.

Ülkelerin ekonomik ve sosyal anlamda birbirlerine oldukça bağımlı olduğunu unutmamalıyız. Bu süreçte hükümetler, nüfuslarını hızla aşılamak ve aşı üretim kapasitesini artırmak için büyük gayret göstermekte. Bu gayretin kapsayıcı olmasına ve dünya çapında aşıların eşit bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olmak için hükümetlerin işbirliği içinde hareket etmesi son derece önemlidir.

Bununla birlikte, son dönemde gördüğümüz AB Yönetmeliği gibi Covid-19 aşısı ve aşı üretiminde kullanılan girdiler için ihracat yetkisi gerektiren girişimler endişe vericidir. Büyümesi ve kalkınması için çaba gösterdiğimiz Balıkesir ekonomisinin başta da ifade ettiğim pandemi kaynaklı sorunlarından kurtulabilmesi için aşı dağıtımı ve uygulaması son derece önemlidir. Üretim gücünün temelini teşkil eden 25-50 yaş aralığındaki Balıkesir halkının aşılanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Yerli aşı üretimi çalışmalarına Balıkesir İş Dünyası olarak katkı verebilir miyiz diye bakıyoruz.”

Exit mobile version