İlk kez Balıkesir’e geldiğini, düşündüğünün çok ötesinde bir şehirle karşılaştığını söyleyen ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, ““Balıkesir’i çok güzel buldum; böylesine yeşil bir şehir olduğunu, tarımsal anlamda bu denli yoğun bir üretim yapıldığını bilmiyordum” diye konuştu. Başkonsolos Eadeh, Valilik, Büyükşehir, Üniversite ziyaretlerinin yanı sıra yerel basın ayağında gazetemizi ziyaret etti, Balıkesir’le ilgili izlenimlerini, Balıkesir’in yerel lezzetleriyle ilgili düşüncelerini, Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkileri, öğrenci değişim ve burs programlarını anlattı. Eadeh, yerel basını çok önemsediklerinin altını çizerken, “gazeteciler gerçeğin koruyucuları” ifadesini kullandı.
ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh Balıkesir’deydi. Konsolosluk olarak Marmara Bölgesi’ndeki tüm illerin görev alanına girdiğini söyleyen Juie Eadeh, illeri tanıma ziyaretleri kapsamında son durağının Balıkesir olduğunu kaydetti. Balıkesir’e ilk kez gelen Başkonsolos Julie Eadeh, “Balıkesir’i çok güzel buldum; böylesine yeşil bir şehir olduğunu, tarımsal anlamda bu denli yoğun bir üretim yapıldığını bilmiyordum” diye konuştu.
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi’ni ziyaret eden ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, yerel basın ayağında beraberindeki ekiple POLİTİKA’yı ziyaret etti. Eadeh, yerel basının önemine dikkat çekerken, “gazeteciler gerçeğin koruyucuları; yerel basının desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum, illere yaptığımız ziyaretlerde yerel basın ziyaretlerine öncelik veriyoruz” dedi.
“BALIKESİR’İN TÜRKİYE’Yİ DOYURAN İL OLDUĞUNU ÖĞRENDİM”
Valilik, Büyükşehir ve Üniversite’ye yaptığı ziyaretlerin yanı sıra şehir merkezinde de gözlemlerde bulunduğunu söyleyen Başkonsolos Eadeh, Balıkesir’in tarımsal üretimde öncü bir il olduğunu, Türkiye’yi doyuran il özelliğini de bu ziyareti sırasında öğrendiğini belirtti. Eadeh, “Balıkesir’i çok güzel buldum. Ben Balıkesir’in böylesine yeşil bir şehir olduğunu, bu kadar çok tarım üretimi olduğunu, bu kadar çok üretim yaptığını bilmiyordum. Buraya gelince daha derin bir şekilde kavramış oldum. Görüşmelerimizde hem Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı, hem de Balıkesir Üniversitesi öğrencileri Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran şehir olduğunu söylediler bana. Kuzusuyla meşhurmuş, aynı zamanda çok olağanüstü miktarda tarımsal üretim yapıldığını öğrendim burada. Türkiye’nin geri kalanı için bu kadar fazla, bu kadar yüksek oranda üretim yapıldığını bilmiyordum, ziyaretimde öğrenmiş oldum” dedi.
“ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI FIRSATI”
ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, Balıkesir Üniversitesi’ne yaptığı ziyarette öğrencilerle diyaloglarını da Politika’ya anlattı. İngilizce öğretmenliği, gastronomi ve turizm öğrencileriyle bir araya geldiklerini, onların sorularını yanıtlamaya çalıştığını söyledi. Eadeh, üniversiteler arası öğrenci değişim programlarından da söz etti. Eadeh, bu yıl Türkiye’de 75. Yılı kutlanan Fulbrihgt bursu ve SUSİ programını da anlattı; şöyle konuştu:
“Üniversite’deki öğrencilerle bir araya gelme fırsatı buldum. Çoğu İngilizce öğretmenliği, gastronomi, turizm bölümündendi. Bu gençler daha önce hiç ABD’ye gitmemişler, tanımıyorlar. Aslında onlarla bir araya gelmemiz bu anlamda son derece değerli bir fırsat oldu.
Öğrencilerle buluşmamızda onlara Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı değişim programı fırsatlarından bahsettim. Bizim Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok bilinen gençlik programı Fulbright bursu. Bu bursu almaya hak kazanan öğrenciler Amerika Birleşik Devletleri’nden farklı ülkelere ve farklı ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek yüksek öğretim yapıyorlar, lisansüstü çalışmalar yapıyorlar. Bu yıl Fulbright’ın Türkiye’deki 75’nci yılını kutluyoruz. Bunun dışında SUSİ adlı bir programımız var. SUSİ programı kapsamında 3 ila 4 haftalığına öğrenciler Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyorlar. SUSİ’nin açılımı ABD Enstitüleri Tanıma Programı olarak tanımlayabiliriz.
Bu programla giderek Amerikan eğitim kurumlarını tanıyorlar ve aynı zamanda öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerin değişik olanaklarını tanımalarını sağlayacak bir kuruluş daha var. Burada çalışan danışmanlar öğrencilere bu konuda bilgi sağlayarak danışmanlık veriyorlar. Aynı zamanda öğrencilere sosyal medya hesaplarımızı takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bu hesaplar üzerinden başvuruların açılış tarihlerini, son teslim tarihlerini duyuruyoruz.”
“ABD VE TÜRKİYE’NİN TİCARİ İLİŞKİLERİ ÇOK GÜÇLÜ”
Balıkesir’de Valilik ve Belediye ile yaptıkları görüşmelerde yatırım alanlarının da değerlendirildiğini söyleyen Eadeh, ABD ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine dikkat çekti. ABD ve Türkiye arasında güçlü bir ticari ilişki bulunduğunu, bunun daha da güçlenmesi gerektiğini kaydeden Eadeh, “Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımızla yaptığımız görüşmelerde bu gibi odaları, meslek kuruluşlarını Amerikan şirketleriyle bir araya getirmenin önemini de ele aldık. Tabi ki Amerika Birleşik Devletleri için bu gibi ilişkilerden sorumlu olarak bizim ticaret odalarımız, İstanbul’da, Ankara’da şubeleri var. Ancak onları doğru işletmelerle bir araya gelme konusunda süren faaliyetler son derece büyük önem taşıyor, bunun doğru bir şekilde yapılması.
Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri oldukça güçlü ve günden güne de büyümeye devam ediyor. 2023 yılında ikili mal ve hizmet ticareti hacmi 40 milyar dolara ulaştı neredeyse. Bu ticari ilişkiyi daha da büyütme konusunda aktif olarak çalışma planlarımız var. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Amerikan şirketlerinin çoğu aslında merkezini İstanbul’da tutmakta şu anda. Ancak bizim ticaret ateşeliğinden, bizim ticaret bakanlığımızı temsil eden ekiplerimiz de İstanbul dışına sık sık ziyaretler gerçekleştirerek bu gibi çalışmalarla işbirliği olanaklarını görecekler. Bunları da gerçekleştirecekler. Bizim ticaret ve yatırım ilişkilerimizi daha da büyütmenin ilk adımı olmasını umuyoruz bu ziyaretin” şeklinde konuştu.
“KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ”
Balıkesir programı kapsamında Çamlık’taki BALMEK ve Teknoloji Merkezi’ni de ziyaret ettiklerini söyleyen Başkonsolos Julie Eadeh, “Çamlık’taki merkezde çeşitli ürünler üreten kadınları ziyaret etme fırsatım oldu. Ceketimin yakasındaki broş da sanırım Balıkesir Pullusu. Atölyeleri dolaştık, orada mis gibi sabun üreten Balıkesirli kadınları tanıdık. Kadın girişimcilerle vakit geçirdik. Kadınların, erkeklerin toplumda eşit yer alabilmesi, topluma eşit katılım sağlayabilmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda verilen destekleri görmek beni çok mutlu etti. Bu oldukça değerliydi.
Balıkesir programımız sırasında gastronomi deneyimlerimiz de oldu. Örneğin Balıkesir’in ünlü keşkek yemeğini tattım, çok lezzetliydi, çok beğendim. Nermin Hanım’ın Çiftliği’ni ziyaret ettim, burada erken zeytin hasadına da katıldım. Orada zeytinlerin toplanıp nasıl zeytinyağına dönüştürüldüğünü izleme fırsatım oldu. Kadınlarla birlikte erken hasat zeytinyağının tadımını yaptım. Balıkesir’e geldiğimden daha sağlıklı ayrılıyormuşum gibi hissediyorum” dedi.
ABD’de Kaliforniya bölgesinde zeytincilik yapıldığını, ancak Türkiye’deki gibi yaygın olmadığını söyleyen Eadeh, ABD’de satılan zeytinyağının da Türkiye’deki gibi pahalı olduğuna dikkat çekti. Çocukluğunun zeytinlikler içinde geçtiğini de söyleyen Eadeh, Balıkesir’den bol miktarda zeytinyağı satın aldığını, annesine de kargoyla zeytinyağı göndereceğini kaydetti.
“GAZETECİLER GERÇEĞİN KORUYUCULARI”
İllere yaptıkları ziyaretlerde yerel basını da programa aldıklarını belirten Eadeh, gazetemizi ziyaretinde yerel gazeteciliğin önemine vurgu yaptı. Eadeah şöyle konuştu:
“Gazeteciliğini benim kalbimdeki yeri son derece özel. Onlar birçok insanın ve birçok olayın aslında hikayesini anlatıyorlar. Kariyerimin büyük bir kısmında gazetecilerle çok yakından çalıştım. O yüzden gazetecilik mesleğine ayrı bir saygı duyuyorum. Gazetecilerin gerçeğin koruyucuları olarak korunması, desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu gibi ziyaretlerimizde yerel gazete ve gazetecilere öncelik veriyoruz. Çünkü ulusal basın yayın organları kadar fazla maddi, finansal olanaklara erişemeyen yerel gazetelerin, yerel basının desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’de TON TV’ye röportaj verdim. Edirne TV’ye, Kocaeli ve Bursa’da da yerel basına röportajlar verdim. Ve her zaman yerel basına konuşma özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne dair verdiğimiz desteği gösterecek fırsatları yakalamanın arayışı içerisindeyim.”
BALIKESİR’İN YEREL LEZZETLERİ İÇİN NELER SÖYLEDİ?
ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, Balıkesir’in yerel lezzetleriyle ilgili düşüncelerini de paylaştı. Balıkesir Üniversitesi’nde gastronomi öğrencilerinin hazırladığı özel yiyeceklerden söz eden Eadeh, “Belediye Başkanımızla bir öğle yemeğimiz oldu. Gerçekten çok güzel bir yerdeydi. Orada keşkek tattım. Balıkesir’in ünlü tatlılarından birini yedim. Balıkesir Kaymaklısını yedim. İçinde manda kaymağı varmış öyle söylediler. Aynı zamanda Balıkesir Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri bize çok güzel yiyecekler hazırladılar. Bunların arasında üstünde labne olan cup kekler var. İçerisinde hatırladığım kadarıyla domates ve kekik vardı. Poğaça hamurundan çedar peynirli ve füme etli minik sandviçler yapmışlardı. Mantarlı ve pırasalı kişler yaptılar. Bir de tatlı olarak höşmerimli, Antep fıstıklı bir chess kek hazırlamışlar. Öğrenciler gerçekten çok etkileyiciydi. Çünkü yerel malzemeleri, yerel tatları, tarifleri alıp birer füzyon yemeği ortaya çıkarmışlar, kendi yorumlarını katmışlar. Turp otu müthiş ve çok sağlıklıydı. Aslında çokça zeytinyağı satın aldık. Video olarak anneme postayla göndereceğim. Çünkü küçükken zeytinliklerin içinde büyüdüm. Büyürken zeytinyağı üretiminde de çalıştım. O yüzden Türkiye’den zeytinyağını almak, tatmak benim için çok özel oldu” dedi.